Lejon vid jeepen i Ngorongorokratern

Zebraföl i gryningen i Serengeti

Migrerande hjordar i Serengeti

Djur samlas kring Tarangirefloden

Dykare i Nungwi på norra Zanzibar

Safariguide Tanzania

Denna sida handlar om att resa i Tanzania. Här kan hittar ni information om safariparker, Zanzibar, klimat, hotell och lodger, naturen och givetvis om våra resor till Tanzania.

Låt dig inspireras och kontakta sedan oss för att boka din resa till Tanzania. Vi har ett brett utbud av privat- och gruppresor till Tanzania. Vi har fasta avgångar till mycket bra priser och också möjlighet att skräddarsy en gruppresa åt er. Är ni minst fyra personer får ni egen safarijeep och guide till ett mycket bra pris.

Tack vare vårt breda kontaktnät i Tanzania och vårt kontor på plats i Arusha kan vi ge er all den service ni vill ha och behöver för att er resa ska bli precis lagom spännande.

Karibu Tanzania! Välkommen till Tanzania!

Varje gång jag landar i Tanzania stannar jag till ett ögonblick precis när jag klivit av trappan från planet och satt ner foten på marken. Jag stannar bara för att dra ett djupt andetag och fånga in dofterna, värmen och känslan av att vara här. Jag har varit här så många gånger men känslan kommer alltid tillbaka. 

Varje gång jag är på en safari och vet att jag snart kommer att se den första lejonflocken kommer den där nervösa förväntansfulla känslan i kroppen. Jag har sett många lejon men de är lika fantastiska att se varje gång. 

Varje gång jag har varit i Dar Es Salaam, Moshi, Stone Town eller Arusha så har jag upptäckt något nytt med dessa städer som av många uppfattas som ett totalt kaos men som på många sätt är lika väl organiserade som våra städer. De är bara organiserade efter andra förutsättningar. Oftast kommer den upptäckten i ett möte med de människor som gör staden, som är staden.

Jag har grundat Africana Travel för att försöka förmedla denna känsla och denna upplevelse. Vår målsättning är inte bara att hjälpa er att få den perfekta safariresan. Vi vill hjälpa er uppleva Tanzania, hela Tanzania, eller i alla fall så mycket som är möjligt på begränsad tid. 

Jag hoppas att jag har väckt ert intresse och er nyfikenhet!

David Lenefors, VD och grundare Africana Travel

Africana Travel arbetar på en komplett safariguide och reseguide till Tanzania, www.tanzaniasafari.se, som ino kort komemr att lanseras.

Vill du bli kontaktad
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort
Följ oss på Facebook

Praktisk information

För att er safari ska bli så bra som möjligt har vi satt samman en checklista med saker ni bör tänka på att ta med.

Mjuka väskor. Packa era saker i mjuka väskor. Om ni ska vidare efter safarin till exempelvis Zanzibar rekommenderar vi att ni packar i två väskor. En med saker som ni inte behöver på safarin, den låser ni in på hotellet under safarin. Värt att tänka på är dock att ni på inrikesflyg till Zanzibar endast får ta med er en väska/person. 

Kikare, många djur kommer att komma nära bilarna men ibland kan det vara bra med en kikare om vi ser t.ex. en leopard eller noshörning på avstånd.

Ficklampa eller pannlampa. Det är mörkt på nätterna i afrikansk vildmark så en ficklampa eller ännu hellre pannlampa är bra att ha.

Våtservetter. De kan vara bra att ha om ni vill tvätta av händerna innan ni äter

Spritservetter eller handdesinfektion för att försäkra er om att ni inte får i er bakterier genom era händer när ni äter. De är dessutom bra att ha för att rengöra eventuella skrapsår och liknande.

El adapter. Tanzaniska uttag är annorlunda än svenska så ta med en adapter. Tanzania har vägguttag av Brittisk typ. 

Vandringsskor (låga). Vandringsskor är det absolut bästa att ha på fötterna på en safari. Observera att det är bra om de är någorlunda svala. Det är bättre att ha skor utan Gore t.ex. om ni bara ska på safari eftersom ni inte kommer att vara ute i regn. Det absolut bästa är om ni har bekväma vandringsskor som är vattenavstötande men inte vattentäta med vattantätt membran som exempelvis Gore Tex.

Sandaler eller lätta skor typ sneakers. Ta med ett par bekväma väl ingångna skor. Det är skönt att ta på lodgen på kvällen.

Hatt eller keps för att skydda ert huvud från solen

Solglasögon. Solen i Östafrika är extremt stark så det är viktigt att skydda ögonen.

Solskyddskräm. Ta med gott om solskyddskräm med mycket hög solskyddsfaktor. Om ni reser under svensk höst/vinter är det extra viktigt att ha riktigt hög solskyddsfaktor i början. Ta med all ni behöver då solskyddskräm är svår att få tag i i Östafrika och där den finns är den dyr.

Lätta kläder. Ta med tunna t-shorts och byxor/shorts. Funktionsmaterial är skönare än bomull. I vissa områden, såsom Ngorongorokratern, är det kyligt på nätterna (framförallt mellan maj och september) så det kan vara bra att ha med en tunn jacka eller fleece tröja.                             

Liten ryggsäck eller väska att ha kamera och liknande saker under dagarna

OBS! Innan ni åker besök en vaccinationsklinik och få de vaccinationer och malariaprofylax ni behöver!

Hotell på Zanzibar

Här hittar ni en lista över våra hotell på Zanzibar

Safarilodger i Serengeti

Serengeti är Tanzanias kanske främsta safaridestination. Vill ni resa hit finns ett brett utbud av boendealternativ, från större hotell som Serengeti Serena, Serengeti Sopa Lodge och Four Seasons Serengeti till små tältcamps. Tältcamps finns från enklare mellanklass till klassisk lyx. Läs mer här om hotell och safarilodger i Serengeti.

Safarilodger i Ndutu

Ndutu är det landområde som ligger i sydöstra Serengeti National Park och nordvästra Ngorongoro Conservation Area. Området är Tanzanias kanske bästa safariområde under de europeiska vintermånaderna. Eftersom Ndutu tillhör både Ngorongoro Conservation Area och Serengeti National Park har vi valt att presenterade det för sig själv. I Ndutu finns endast ett begränsat antal safarilodger och de flesta av dem är mobila, vilket innebär att de endast flyttas hit för vintersäsongen (december-mars) när migrationen är i Serengeti. Läs mer om safarilodger i Ndutu här.

Safarilodger Ngorongorokratern

Ngorongorokratern finns med på de allra flesta safarirutterna i norra Tanzania. Boende vid kratern finns i många olika prisklasser och standarder. Ett fåtal hotell ligger på kraterns kant medan de allra flesta ligger öster om kratern vid gränsen mellan Ngorongoro Conservation Area och staden Karatu. Utsikten är tveklöst fantastisk om ni bor på någon av lodgerna på kraterns kant men generellt sett är lodgerna som inte ligger vid kraterkanten bättre. Här kan ni läsa mer om hotell och safarilodger vid Ngorongorokratern.

Safarilodger i Lake Manyara

Inne i Lake Manyara National Park finns endast en safarilodge; den mycket exklusiva Lake Manyara Tree Lodge. Resterande lodger ligger strax utanför parken antingen norr om Lake Manyara uppe på Rift Valleys förkastningsbrant med utsikt över parken och omgivande savann eller öster och söder om parken på den omgivande savannen. Det finns även två campingplatser i närheten av Lake Manyara. Läs mer om safarilodger vid Lake Manyara här.

Safarilodger i Tarangire

Tarangire National Park har ett bra utbud av safarilodger från ganska stora hotell som Tarangire Sopa Lodge till mindre lodger och tältcamps (från mellanklass till lyx). De allra flesta safarilodgerna ligger i den norra delen av parken eller strax utanför den norra delen av parken. Det finns även ett fåtal mycket exklusiva lodger i södra Tarangire och några lodger i det privata reservatet Tarangire Conservation Area som gränsar till Nationalparken på den västra sidan. Läs mer om safarilodger i Tarangire här.

Serengeti

Serengeti är del av det ekosystem som tillsammans med Ngorongoro Conservation Area, Masai Mara (i Kenya), Loliondo, Maswa-, Loliondo-, Ikoma- och Grumetireservatet som skyddar världens största och mest varierade landlevande djurliv. Det är ett av få bevarade migrationssystem. Serengeti är på många sätt det allra bästa av Tanzanias stora skyddade naturområden. Läs mer om Serengeti här.

 

Ngorongorokratern

Ngorongorokratern är världens största kaldera, dvs. kollapsad vulkan. Med en diameter på cirka 20 kilometer och en total yta på 210 kvadratkilometer är det en mäktig naturlig formation. Kraterns unika klimat och vegetation med gott om regn och vattentillgång året runt gör att djurlivet dessutom är bland det rikaste i världen. Läs mer om Ngorongorokratern

Ndutu

Ndutu ligger på gränsen mellan Ngorongoro Conservation Area (NCA) och SerengetiNational Park. Ndutu är det område i Serengeti/NCA som domineras av öppen grässavann med endast ett fåtal träd. För många är bilden av Serengeti de facto bilden av Ndutu. Ndutu är under perioden december till mars hemvist för de enorma hjordarna med framförallt gnuer och zebror som utgör den världsberömda migrationen. Läs mer om Ndutu

Lake Manyara

Lake Manyara är en liten men vacker nationalpark som ligger i botten av Rift Valley, precis nedanför den 600 meter höga förkastningsbranten. Lake Manyara National Park har fått sitt namn från Lake Manyara (sjön med samma namn). Lake Manyara sägs ha fler elefanter per kvadratkilometer än någon annan park i Afrika och är också känt för sina trädklättrande lejon. För fågelskådare är Lake Manyara ett måste! Läs mer om Lake Manyara

Tarangire

Tarangire strax söder om de stora öppna grässlätterna där Serengeti ligger upptar en yta på totalt 2600 kvadratkilometer, något mindre än Blekinge. Stora delar av denna djurrika nationalpark är täckt av gles akaciaskog. Överallt i det kuperade landskapet kommer ni att se de gigantiska baobabträden som är karakteristiska för Tarangire. I horisonten tornar bergstopparna i Ngorongoros vulkaniska högland upp sig. Läs mer om Tarangire

Klimat i Tanzania

Tanzania har ett tropiskt klimat med vissa inslag av subtropiskt och tempererat beroende på höjd över havet. Landet ligger söder om ekvatorn och det är därför vinter när vi har sommar och tvärtom. Läs mer. 

 

Min första safari i Tanzania

Läs reseberättelse från min första safari i Tanzania. /David Lenefors, VD och grundare Africana Travel