Närbild på elefant i Lake Manyara

Giraffer med flamingos i bakgrunden

Mamma med kalvar på vägen

Lake Manyara Tree Lodge

Lake Manyara Serena Lodge

Lake Manyara

Lake Manyara är en liten men vacker nationalpark som ligger i botten av Rift Valley, precis nedanför den 600 meter höga förkastningsbranten. Lake Manyara National Park har fått sitt namn från Lake Manyara (sjön med samma namn). Lake Manyara sägs ha fler elefanter per kvadratkilometer än någon annan park i Afrika och är också känt för sina trädklättrande lejon. För fågelskådare är Lake Manyara ett måste!

Lake Manyara ligger alldeles intill vägen mellan Arusha och Ngorongoro Conservation area och utgör ett naturligt stopp på en safari i norra Tanzania. På vår resa Tanzaniasafari är Lake Manyara den första parken ni besöker. 

Djur och natur i Lake Manyara

Lake Manyara är en liten men vacker nationalpark som ligger i botten av Rift Valley, precis nedanför den 600 meter höga förkastningsbranten. Lake Manyara National Park har fått sitt namn från Lake Manyara (sjön med samma namn). Lake Manyara sägs ha fler elefanter per kvadratkilometer än någon annan park i Afrika och är också känt för sina trädklättrande lejon. För fågelskådare är Lake Manyara ett måste!

Lake Manyara är en liten park, bara 330 kvadratkilometer, varav sjön utgör en stor del, med mer skog än öppen savann och den skiljer sig därav en del från de andra parkerna i norra Tanzania (Ngorongoro Conservation Area, Serengeti och Tarangire). Lake Manyara har en stor elefant population och de är lätta att se året runt. I parken finns drygt 400 fågelarter och de världsberömda trädklättrande lejonen, som ni dock måste ha en stor portion tur för att se. Lake Manyara ligger på vägen från Arusha till Ngorongorokratern och är således lätt att besöka. Det är också fullt möjligt att göra en safari på några timmar på väg till Ngorongorokratern eller Serengeti.

De norra delarna av Lake Manyara domineras av tät skog som är hem till en mängd olika apor, elefant och bushbuck men de kan vara svåra att se. I de södra delarna av Lake Manyara är skogen glesare och det är lättare att se djuren såsom; zebra, elefant, gnu, antiloper och lejon. Längs Lake Manyaras strand finns goda chanser att se många fågelarter som t.ex. flamingo, stork och pelikan.  Lake Manyara är en bra safaripark året runt men den bästa tiden att se de stora däggdjuren är under torrsäsongen juni till november. December till maj är den bästa tiden för fågelskådning. 

Klimat i Lake Manyara

Klimatet i Lake Manyara är som övriga parker i Tanzania med torrsäsong juni till november, korta regn i november/december och långa regn mars till maj. Lake Manyara ligger ganska lågt nere i förkastningsdalen Rift Valley är och är märkbart varmare är Ngorongorokratern och andra höglänta områden. Under den varmaste säsongen, december till mars, kan det vara mycket varmt i Lake Manyara. Svalast är det mellan juni och augusti. 

Bästa tiden att resa till Lake Manyara

Det går att besöka Lake Manyara året runt men under regnsäsongen (mars-maj) kan vägarna bli mycket leriga och svårframkomliga. Det är mycket bra asfalterad väg hela vägen från Arusha till Lake Manyara dock så det är inga problem att ta sig till och från Lake Manyara under regnsäsongen. För de som vill uppleva det allra rikaste fågellivet i parken är det att rekommendera att besöka under regnperioden. Under november till mars kan det vara mycket varmt i Lake Manyara så om ni har svårt att klara hetta är det bäst att besöka parken mellan juni och oktober.

Hur kommer man till Lake Manyara

Enklaste och vanligaste sättet att ta sig till Lake Manyara är att åka bil från Arusha. Vägen är asfalterad hela vägen och det tar bara två timmar. Lake Manyara ligger mellan Arusha och Ngorongorokratern så det går mycket lätt att kombinera ett besök i Lake Manyara med en safari till Ngorongorokratern och/eller Serengeti. Det är också möjligt att flyga till Lake Manyara. 

Safari till Lake Manyara

Lake Manyara går att besöka på en dagsutflykt från Arusha och det går att besöka som en del av en längre safari. Eftersom Lake Manyara ligger så lättåtkomligt går det att få in ett besök i Lake Manyara i många olika kombinationer av safariprogram. Om ni inte har ett specialintresse i fåglar eller elefanter så räcker en dag i parken för de allra flesta. 

Varför safari till Lake Manyara

Lake Manyara ligger vackert nedanför Rift Valleys förkastnigsbrant och erbjuder fantastiska vyer över ett storslaget landskap. De stora parkerna i norra Tanzania domineras av öppen savann och gles akaciaskog. Lake Manyara är mr skogsbevuxen och erbjuder en annan vegetation och delvis annat djurliv. Lake Manyara är ett måste på safariprogrammet för fågelälskare och också ett av de säkraste ställena att se elefant. Dessutom ligger Lake Manyara bra till mellan Arusha och Ngorongorokratern och Serengeti och utgör ett bra stopp på vägen för att få lagom långa transportsräckor mellan parkerna. 

Ni kan även läsa mer om Lake Manyara på denna sida.

Vill du bli kontaktad
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort
Följ oss på Facebook

Safarilodger vid Lake Manyara

Nedan hittar ni några av de safarilodger som ligger i närheten av Lake Manyara National Park. Lodgerna är listade bokstavsordning.

Kirurumu Manyara Tented Lodge
Lake Manyara Serena Lodge
Lake Manyara Tree Lodge
Maramboi Tented Camp
Migunga Forest Tented Camp