Tarangire Tree Tops

Utsikt från Tarangire Safari Lodge

Zebror i Tarangire

Närbild på elefant

Elefantunge i Tarangire

Tarangire

Tarangire strax söder om de stora öppna grässlätterna där Serengeti ligger upptar en yta på totalt 2600 kvadratkilometer, något mindre än Blekinge. Stora delar av denna djurrika nationalpark är täckt av gles akaciaskog. Överallt i det kuperade landskapet kommer ni att se de gigantiska baobabträden som är karakteristiska för Tarangire. I horisonten tornar bergstopparna i Ngorongoros vulkaniska högland upp sig. 

Djur och natur i Tarangire

Tarangire har mer snår och bush än Serengeti. Landskapet domineras av högt gräs, gigantiska uråldriga baobabträd, runda kullar och den imponerande dalgången där Tarangirefloden flyter. Floden lockar till sig stora mängder djur, framförallt under torrsäsongen juni till november. 

Tarangire är en park där djurlivet skiftar gansk akraftigt mellan olika tider på året. Under torrsäsongen, juli-november, är parken full av djur. Djuran samlas framförallt kring Tarangirefloden och de stora våtmarkerna i östra Tarangire men även kring mindre, permanenta vattenhål och vattendrag. Under torrsäsongen är djurkoncentrationen runt Tarangirefloden större än någon annanstans i Tanzania med undantag för Ngorongorokratern.

Efter att de korta regnen (oftast startar de i slutet av november) åter gett vatten till vattenhål och vattendrag ute på savannen sprids djuren ut på ett större område och många djur lämnar parken. Elefanter, zebror, gnuer och en del andra växtätare betar på savannen utanför partken och en del vandrar till Lake Manyara eller så långt bort som Lake Natron. 

I juni börjar djuren återvända till Tarangire National Park. Först återvänder eland och oryx och därefter elefanter. I slutet av augusti har de allra flesta djuren återvänt till Tarangire. Tarangirefloden, våtmarkerna och de få kvarvarande vattenhålen och mindre vattendragen samlar denna tid enorma koncentrationen av djur inklusive stora rovdsjur som lejon och leopard som lockas av den rikliga tillgången på bytesdjur. Tarangire är en av Tanzanias allra bästa safariparken mellan juli och november men efter de korta regnen när djurkoncentrationerna monskar blir parken också "sämre" för safariturister".

Tarangire tenderar att överskuggas av Serengeti och Ngorongorokratern. Detta är inte helt rättvist. Visst djuren är fler i Serengeti, koncentrationen är högre i Ngorongorokratern men Tarangire erbjuder ett vackert landskap, karakterisiserat av Baobabträden och en genuin safariupplevelse som lockar färre besökare än Serengeti och Ngorongoro. Väl värt ett besök på vägen till Serengeti är denna park som ingen skulle missa om den inte låg granne med Tanzanias världsberömda parker. Ingen annan jämförelse skulle kunna få Tarangire att blekna. Tarangire är hem till det rikaste landlevande djurlivet i världen utanför Serengetis ekosystem. 

Klimat i Tarangire

Tarangire ligger lägre än Serengeti och Ngorongorokratern och klimatet är därför något varmare. Tarangire ligger också i ett område som får lite mindre regn. I övrigt är klimatet likt de flesta andra områden i norra Tanzania. Regnperioden är mars till maj, torrperioden juli till november medan månaderna juni, december, januari och februari är lite mittemellan och framförallt opålitliga. Vissa år kommer det en del regn även under dessa månader medan de under andra år kan vara mycket torra. Temperaturen är som lägst i juni och juli och som varmast mellan november och mars då det inemellanåt kan vara mycket hett i Tarangire. 

Bästa tiden att resa till Tarangire

Den bästa tiden att besöka Tarangire är tveklöst mellan juli och november då djuren samlas i stora mängder kring Tarangirefloden, våtmarkerna och de permanenta vattenhålen. December till februari är parken fortfarande din och kan erbjuda bra djurskådning framförallt för den som tar sig lite extra tid och kanske stannar en dag extra i Tarangire. Mars till mitten av juni är Tarangire en ganska dålig safaripark eftersom djuren är så utspridda.

Hur kommer man till Tarangire?

Enklaste och vanligaste sättet att ta sig till Tarangire är med bil från Arusha. Förutom sista biten går det över asfalterad väg och tar drygt två timmar. Det går att besöka Tarangire över dagen eller med en övernattning som enda parken men det är också en mycket bra park att besöka som en del av ett längre program. 

Det går även att flyga till Tarangire. Flygen avgår från Arusha Airport. Om ni flyger till Tarangire från Dar Es Salaam eller Zanzibar så mellanlandar ni på Arusha Airport.

Safari till Tarangire

Vanligast är att inkludera Tarangire i en fyra till sex dagars safari i norra Tanzania. Det vanligaste är att Tarangire är först på programmet men det går också bra att avsluta i Tarangire. De allra flesta stannar bara en natt i Tarangire och får då bara se den norra delen av parken. Tarangire är en fantastisk safaripark och för de som vill se lite mer kan vi rekommendera att stanna två eller tre nätter och kanske bo på någon av lodgerna längre söderut i parken. Vandringssafari i Tarangire med Olivers Camp som utgångspunkt är en upplevelse utöver det vanliga. 

Varför safari till Tarangire?

Tarangire har ett mycket rikt och varierat djurliv. Djurkoncentrationen vid Tarangirefloden under torrsäsong är fantastisk. Tillsammans med Lake Manyara är parken den bästa för att se elefanter. De stora elefanthjordarna som rör sig genom det torra landskapet är en fantastisk upplevelse. Tarangire är också känt för sin vackra natur med de stora uråldriga Baobabträden. Tarangire ligger bra till för att inkluderas i en safari i norra Tanzania. Och även om det inte är lika känt som Serengeti och Ngorongorokratern är det en mycket bra safaripark. 

Lodger och campingplatser i Tarangire

Tarangire har ett bra utbud av Lodger och campingplatser för turister. De allra flesta ligger i den norra delen av parken men för de som vill se mer av Tarangire finns även boendealternativ i södra Tarangire. 

Hotell och fasta tältcamper finns i mellanklass upp till lyx. Camping i parkerna innebär att sova i kupoltält på specifika campingplatser. Camping är ett billigare alternativ och en verklig upplevelse för den äventyrslystne. Hotellen och Tältlodgerna är av varierande kvalitet men samtliga är av minst mellanklass. 

Det är fullt möjligt att bo på ett och samma ställe under två, tre eller flera nätter i Tarangire men det går också att bo på flera olika ställen för att uppleva större delar av parken. Generellt sett är ger de fasta tältlodgerna den bästa upplevelsen. Genom tältduken kan ni höra ljuden av den afrikanska natten samtidigt som ni sover i bekväma sängar och har eget badrum med dusch, toalett och handfat.

Whistling Thorn Camp
Whistling Thorn Camp är en liten tältcamp belägen precis utanför Tarangire National park. I ett område med visslande akaciaträd (som givit campen dess namn) ligger endast sex tält byggda utan permanenta strukturer. I tälten finns riktiga sängar och toalett med dusch. Boendet här är i sann safarianda och detta är en av våra absoluta favoriter bland Tanzanias tältcamps. På kvällarna hör ni hyenor i närheten och ibland även lejon. Läs mer omWhistling Thorn Camp

Tarangire Safari Lodge
En mycket populär tältlodge som ligger på en höjd ovanför tarangire floden. Tälten ligger samtliga ut med kanten till branetn ner mot floden och samtliga har en privat veranda med fantastisk utsikt. Lodgen har en pool, restaurang och bar som är byggda i en stor öppen byggnad som ger en naturnära känsla. Tarangire Safari Lodge är ett mycket prisvärt alternativ för de som vill bo med bara en tältduk mellan sig och den afrikanska natten. Samtliga tält har riktiga sängar, dusch och toalett. 

Boundary Hill Lodge
En fantastisk lodge som verkligen tar ekoturismen till nya höjder i Östafrika. Lodgen ligger i Tarangire Conservation area som är ett unikt reservat som gränsar till nationalparken. Här har tre safarilodger tillsammans med de lokala byarna skapat ett reservat som skyddar dels viktiga migrationskorridorer för djuren i Tarangires ekosystem i samspel med människorna. De lokala byarna äger 50 procent av lodgen ni bor på och på så vis får ta del av den vinst som skapas av turismen. Lodgen får energi från sol och vind och samlar in regnvatten för allt behov. Lodgen har bara åtta rum och är belägen på toppen av en kopje (granitklippa) med fantastisk utsikt över den omgivande savannen. Den stora nackdelen med Boundary Hill Lodge är att det är långt att köra (över en timme på grusväg) mellan lodgen och vägen in till Tarangire National Park. 

Tarangire River Camp
En mindre tält lodge av bra kvalitet som ligger strax utanför tarangires nationalpark. Samtliga tält är byggda på plattformar och har egen toalett och dusch. Denna lodge är ganska likvärdig tarangire Safari Lodge. Tälten ligger utspridda och ni får en känsla av att bo för er själva ute i vildmarken. Lodgen har restaurang och bar. 

Tarangire Tree Tops
En mycket exklusiv och också dyr lodge som ligger strax utanför nationalparkens gräns. Lodgen har 20 rum som är byggda på palttformar uppe i träden. Rummen är helt inneslutan i myggnät och håller mycket god kvalitet. Lodgen har också restaurang, bar och pool. I området kring lodgen finns en hel del elefanter så var försiktig och gå inte runt ensam i området. Den stora nackdelen med Tarangire Tree Tops, liksom med Boundary Hill Lodge, är att det är långt att köra (över en timme på grusväg) mellan lodgen och vägen in till Tarangire National Park. 

Nomad Tarangire
En mycket liten och exklusiv camp som drivs av Nomad Tanzania som också har lodger i Serengeti, Katavi m.fl. parker. Lodgen har bara 8 tält och de genomför normalt game drives i området med egna safariguider och bilar. Lodgen ligger i södra Tarangire dit få turister hittar och det ger en känsla av att vara ensam i naturen. Det är på många sätt en fantastisk lodge men den är också dyr därefter. 

Tarangire Sopa Lodge
En ganska stor lodge av god kvalitet med bra rum, god service och god mat. Lodgen har ett bra läge och den enda nackdelen är egentligen att den är ganska stor så att den kan bli mycket safarijeepar i området nära lodgen.

Olivers Camp
En liten exklusiv tältlodge som ligger i centrala Tarangire, en bit söder om de flesta lodgerna. Denna lodge har tillstånd att bedriva vandringssafari inne i nationalparken och även att göra Game drives, dvs. bilsafari, utanför vägarna. Detta innebär att det går att nå områden av parken dit ingan andra turister kommer. Campen är bara öppen juni till november och för de som vill uppleva och se mer av tarangire är den ett mycket bra alternativ. Det finns bara åtta tält samt, bibliotek och restaurang. Med Olivers Camp som utgångspunkt går det att genomföra en vandringssafari på 3-5 dagar genom nationalparken och in i de angränsande Massaj områdena. Detta är en safariupplevelse utöver det vanliga där ni kommer i kontakt med djurlivet och den fantastiska Massajkulturen. 

Vill du bli kontaktad
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort
Följ oss på Facebook

Lodger i Tarangire

I listan nedan hittar ni ett urval av de safarilodger och tältcamps som finns i Tarangire listade i alfabetisk ordning.

Kirurumu Tarangire Tented Lodge 
Olivers Camp
Osupuko Tarangire Camp
Tarangire Safari Lodge
Tarangire Sopa Lodge
Tarangire Tree Tops
Whistling Thorn Camp