Lejon på en granitklippa (kopje)

Ikoma Tented Camp

Migrationen i Serengeti

Klippgrävlingar i Serengeti

Närbild på elefant i Serengeti

Serengeti

Serengeti är del av det ekosystem som tillsammans med Ngorongoro Conservation Area, Masai Mara (i Kenya), Loliondo, Maswa-, Loliondo-, Ikoma- och Grumetireservatet som skyddar världens största och mest varierade landlevande djurliv. Det är ett av få bevarade migrationssystem. Serengeti är på många sätt det allra bästa av Tanzanias stora skyddade naturområden. 

Namnet Serengeti kommer från Massajernas ord Siringitu, som betyder ungefär de ändlösa slätternas land. Parken i sig själv är 14 763 kvadratkilometer stor, eller lika stor som Hälsingland, men är del av ett skyddat ekosystem som sträcker sig över 30 000 kvadratkilometer. Ett område som innefattar två platser upptagna på UNESCO:s världsarvslista, Serengeti och Ngorongorokratern. Området sträcker sig från Viktoriasjön i väster, Eyasisjön i söder och Rift Valley i öster. 

Migrationen

Serengeti är världsberömt för den stora migrationen, den största och längsta bevarade land migrationen i världen, som verkligen är en av de största naturupplevelserna i världen. Mer än en miljon Gnuer, en halv miljon Thomsons gaseller och tvåhundratusen Zebror rör sig över de stora slätterna i en årlig cykel på ständig jakt efter betesmarker och vatten. I oktober rör de sig söderut från kullarna i Masai Mara (Kenya) och passerar genom Lobo-området och därefter Seronera i november och december innan de svänger västerut i Ndutu-området i december januari. I mars passerar de återigen Seronera i centrala Serengeti för att vara i Västra korridoren i maj och därefter åter vandra norrut i juni och juli. Normalt återvänder migrationen till Masai Mara i Kenya i juli eller augusti. Migrationens vandringar varierar från år till år beroende på vädret bl.a. Den befinner sig i Tanzania 9-10 månader om året och i januari, februari när de befinner sig i Ndutu kalvar gnuerna vilket är en fantastisk period att se djuren och de stora rovdjuren.    Den exakta tidpunkten djuren befinner sig i ett specifikt område varierar från år till år beroende på regn och tillgången på bete. Ungefärligen ser djuren rörelser under ett år ut som nedan. Läs mer om Migrationen

Klimat

Serengeti ligger till stora delarna ganska höglänt, mellan 920 och 1 850 m.ö.h., och dess klimat kan bäst sammanfattas som torrt och varmt. Dygnsmedeltemperaturen varierar mellan 15 och 25 grader beroende på höjd över havet och årstid. Kallaste perioden är mellan juni och september då det framförallt på nätterna kan bli ganska kyligt. Under denna period är det ofta klart väder varför nätternas låga temperaturer drar ner dygnsmedeltemperaturen. På dagarna är eftermiddags temperaturer under 20 grader ovanligt även under de svalaste månaderna. 

Regnperioden är mars, april och maj, “de långa regnen”, samt de så kallade “korta regnen” som faller i nån gång mellan oktober och december. De genomsnittliga regnmängderna varierar dock mellan olika delar av Serengeti. Slätterna längst i öster ligger i skugga av Ngorongoros högländer och får i genomsnitt endast cirka 500 mm regn om året medan de västligaste delarna vid Viktoriasjön i genomsnitt får 1200 mm/år. 

De korta regnen är väldigt opålitliga och vissa år kan de vara ganska kraftiga och utspridda över en månad eller mer medan de vissa år kan utebli helt. De stora regnen under mars, april och maj är betydligt kraftigare och mer pålitliga. Oftast infaller de kraftigaste regnen under en period på fem till sex veckor under dessa tre månader medan övriga delar av regnperioden kan ha ganska bra väder. Det är möjligt att besöka Serengeti under regnperioden men det kan bli lerigt och det fins risk att köra fast i leran. Dessutom är många djur inaktiva under regnperioden och safarin riskerar därför att bli en besvikelse. 

Bästa tiden att resa till Serengeti

Serengeti är bra året runt, med unantag för regnperioden mars t.o.m. maj. För att se migrationen är det bäst att resa i juni eller början av juli samt november t.o.m. februari. Juli och augusti är bästa tiden att resa för att se lejonungar. Serengeti har mycket gott om lejon och denna period är det ett av de bästa områdena i världen för att få en chans att se de oemotståndligt söta och charmiga lejonungarna. Gnuernas kalvningssäsong är i februari och också detta är en mycket bra tid att resa till Serengeti.

Vädermässigt är Serengeti som allra bäst från augusti t.o.m. oktober. Juni och juli kan det ibland vara ganska svalt medan november till februari kan vara mycket hett. 

Hur kommer man till Serengeti?

Serengeti är förhållandevis lätt att ta sig till med bil eller flyg. Utgångspunkten är normalt sett Arusha. Vägen till Serengeti är asfalterad fram till Ngorongoro Conservation area och därefter är det grusväg. Grusvägen är oftast ganska bra men den underhålls efter regnsäsongen varje år om det fallit kraftiga regn kan den bitvis vara dålig, var beredd på att det kan skaka en hel del. Att åka bil raka vägen från Arusha till Serengeti tar 5-7 timmar. Det går att köra på en dag men det är inte optimalt. Det vanligaste är att Serengeti kombineras med besök i någon annan park på vägen dit och hem för att bryta ner transportsträckorna i kortare bitar. Det är också möjligt att flyga till eller från Serengeti. Antingen kan ni resa med en egen bil och safariguide till Serengeti och därefter flyga hem eller också kan ni flyga direkt till något av Serengetis flygfält och bli upphämtade av en lodge i närheten. Ni kommer i så fall att åka på safariturer under dagarna med guider som jobbar på de lokala lodgerna. 

Varför safari till Serengeti

Serengeti har världens största landlevande djurpopulation. Migrationen består av 1,7 miljoner djur som vandrar runt i dessa enorma områden. På Serengetis slätter kan ni från en safaribil se tiotusentals gnuer och zebror. Mängden stora rovdjur i Serengeti är också helt överlägsen alla andra områden. Serengeti är helt enkelt safari i en klass för sig och ett av världens mest fascinerande naturområden. Ingen annastans har ni möjlighet att få se så mycket djur.

Safarilodger och campingplatser i Serengeti

Serengeti har många alternative för boende i och alldeles utanför nationalparkens gränser. Väldigt enkelt går det att dela in boendena i fyra kategorier:

Hotell
Ganska traditionella hotell som dock ofta byggts så att de smälter in i naturen. Exempel på denna typ av boende är Serengeti Serena Lodge

Fasta tältlodger eller tältcamps
Tält med ståhöjd som har riktiga sängar och dabrum med dusch, toalett och handfat. Dessa är oftast mindre än hotellen och många av dem är ganska exklusiva och dyra. Dessa tältcamps står på samma plats året ocm och oftast är tälten byggda på en plattform av trä eller betong. Exempel på denna typ av boende är Ikoma Tented Camp.

Mobila tältcamper
Liksom fasta tältcamps är detta boende i stora tält med riktiga sängar, dusch och toalett. Dessa tältcamps saknar dock fasta strukturer och flyttas mellan två eller tre olika platser för att ge den bästa safariupplevelsen för säsongen. Exempel på denna typ av boende är Serengeti Savannah Camp.  


Campingplatser
Camping i Serengeti får bara ske på anvisade campingplatser. Ni sover i kupoltält i sovsäck och har med en egen kock på resan som lagar maten. Det finns två typer av campingplatser; special camp sites och public camp sites. Public camp sites har vissa faciliteter som dusch och toalett (delade) medan special camp sites inte har några faciliteter alls. 

Hotell och  tältcamper finns i mellanklass upp till lyx. Camping i parkerna innebär att sova i kupoltält på specifika campingplatser. Camping är ett något billigare alternativ och en verklig upplevelse för den äventyrslystne. Hotellen och Tältlodgerna är av varierande kvalitet men samtliga är av minst mellanklass. 

Det är fullt möjligt att bo på ett och samma ställe under två, tre eller flera nätter i Serengeti men det går också att bo på flera olika ställen för att uppleva större delar Serengeti. Generellt sett är ger de boende i tältcamp den bästa upplevelsen. Genom tältduken kan ni höra ljuden av den afrikanska natten samtidigt som ni sover i bekväma sängar och har eget badrum med dusch, toalett och handfat. De tältcamps och safarilodger vi oftast använder i Serengeti är: 

Ikoma Tented Camp
Ikoma Tented Camp är en tältcamp av mellanklass och mindre fokuserad på lyx än t.ex. Mbalageti Serengeti., Migration Camp och Kleins Camp. Den är ett mycket prisvärt alternativ för de som vill uppleva en safari tältlodge men har en något midre budget. Lodgen ligger precis utanför nationalparkens gränser, i Grumeti reservatet, vilket innebär att det går att göra ”game drive” på natten (ej tillåtet i nationalparken). Lodgen har 31 fasta tält som samtliga har eget badrum, toalett och dusch. Med sitt läge är det en bra lodge året runtmen som allra bästa är den mellan mars och juli då migrationen befinner sig i närheten. Läs mer om Ikoma Tented Camp här

Robanda Tented Camp
Robanda Tented Camp har endast 10 permanenta tält byggda mitt ute i vildmarken så att de mycket smakfullt smälter in i naturen. Samtliga tält har eget badrum med dusch, toalett och handfat. Tälten är byggda så att alla har en liten veranda ut mot den glest akaciebevuxna savannen där djur som zebror, antiloper och elefanter ofta syns nära lodgen. Läs mer om denna lodge här

Ndutu Safari Lodge
Omtyckt safarilodge med ett mycket naturnära läge i sydöstra Serengeti. Lodgen ligger precis vid Ndutu Sjön och är ett bra alterbativ året runt. Med sitt läge på Ndutu slätten är den en bra utgångspunkt för de som vill se de delar av Serengeti som verkligen lever upp till parkens namn (Serengeti = ändlös slätt). På en game drive i området är horisonten över slätten som att blicka över öppet hav. Djurlivet är bra året runt men som allra bäst mellan december och mars då migrationen oftast befinner sig i närheten. Läs mer om denna lodge här

Serengeti Savannah Camp
Mycket bra semipermanent tältlodge som under perioden december t.o.m. mars befinner sig i Ndutu i sydöstra Serengeti och under perioden juni t.o.m. oktober i centrala Serengeti. Lodgen har stora tält med ståhöjd som samtliga har riktiga sängar och egen toalett och dusch. Ett mycket naturnära boende som ger en äkta safari upplevelse. Läs mer om denna lodge här

Halisi Camp
Detta är en tältcamp som verkligen ger valuta för pengarna. En liten camp som är belägen mitt i de djurrikaste områdena i Serengeti. Servicen är fantastisk trots att ni befinner i er i ett av de vildaste landområdena i världen. Eftersom de inte finns några permanenta strukturer så är känslan av att befinna sig på safari ständigt närvarande. Trots att tälten inte är fasta har alla tält riktiga sängar med sängkläder, toalett och dusch. Läs mer om denna lodge här

Ndutu Wildlands
Mycket bra semipermanent tältlodge som under perioden december t.o.m. maj befinner sig i Ndutu i sydöstra Serengeti Lodgen har stora tält med ståhöjd som samtliga har riktiga sängar och egen toalett och dusch. Ett mycket naturnära boende som ger en äkta safari upplevelse. Läs mer om denna lodge här

Lake Masek Tented Camp
En ny liten mycket bra tält lodge med ett fantastiskt läge invid sjön Lake Masek som ligger på de stora öppna slätterna strax utanför Serengeti National Park i Ngorongoro Conservation Area. Lodgen har bara 20 tält som alla är mycket stora, luftiga och bekvämt inredda. Sängarna är stora och bekväma och badrummen har toalett och badkar. Läs mer om denna lodge här

Grumeti Luxury Tented Lodge
Grumeti Luxury Tented Lodge är en ny lodge belägen i Grumetireservatet väster om centrala Serengeti och norr om västra korridoren och Grumetifloden. Området är vackert med gles akaciaskog och skiftande savann och böljande kullar. Området är också bra sett till sitt djurliv med sin allra bästa period under svensk vår och tidig sommar då de stora migrationshjordarna rör sig i området. Läs mer om denna lodge här

Lobo Wildlife Lodge
Liksom sin systerlodge I Seronera (Seronera Wildlife Lodge) är detta en lodge I mellanklass med circa 70 rum. Lodgen ligger spektakulärt inbäddad i bland klipprona på en kopje i vackra Lodo-området i norra Serengeti. Byggnaden smälter fantastiskt väl in i kullen och syns knappast alls från omgivningen. Området runt lodgen bjuder goda chanser att se djur året runt. Här finns gott om stora rovdjur och gräsätare. Normalt är bästa tiden november då migrationen rör sig genom området. För de som vill se mer av Serengeti och har tid att spendera en extra dag är Lobo mycket väl värt att besöka. Här är turisterna och safarijeeparna betydligt färre än i Seronera och Ndutu. Läs mer om denna lodge här

Förutom de som nämns ovan har vi genom åren bokat en rad andra lodger och tältcamps i Serengeti. Här kan ni läsa om fler safarilodger och tältcamps i Serengeti

Vill du bli kontaktad
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort
Följ oss på Facebook

Tanzaniasafari

Upplev Serengeti, ett av de mest unika naturområdena i världen! I Serengeti kan ni uppleva den mäktiga migrationen när nära två miljoner gnuer och zebror ständigt vandrar genom Serengeti i jakt på grönt bete. I Serengeti finns fler lejon och andra stora rovdjur per kvadratkilometer än någon annanstans i världen.

På vår Tanzaniasafari får ni uppleva Serengeti! Läs mer och boka er Tanzaniasafari här.

Lodger i centrala Serengeti

I listan nedan hittar du ett urval av safarilodger och tältcamps i centrala Serengeti, inklusive Seronera och Moru Kopjes. Några av lodgerna finns även med i listan över lodger i andra delar av Serengeti och detta beror på att de flyttas och befinner sig i olika delar av Serengeti vid olika tider på året.

Angani Serengeti Camp
Asanja Africa

Dunia Camp
Four Seasons Serengeti
Grumeti Migration Camp
Halisi Serengeti Tented Camp
Ikoma Tented Camp
Kati Kati Tented Camp

Lemala Ewanjan
Mapito Tented Camp
Mbuzi Mawe
Robanda Tented Camp
Serengeti Osupuko Camp

Serengeti Savannah Camp
Serengeti Serena Safari Lodge
Serengeti Sopa Lodge
Seronera Wildlife Lodge

Lodger i södra Serengeti

I listan nedan hittar ni ett urval av safarilodger och tältcamps i södra Serengeti (Ndutu). En del av lodgerna finns också med på listan över lodger i t.ex. centrala eller norra Serengeti och det beror på att många tältcamps endast befinner sig i Ndutu under migrationsperioden (ungefär december till april) och därefter flyttas till andra delar av Serengeti.

Halisi Serengeti Tented Camp
Kusini
Lake Masek Tented Camp
Ndutu Safari Lodge
Ndutu Wildlands
Olakira Camp
Ubuntu Camp

Serengeti Savannah Camp

Lodger i norra Serengeti

I listan nedan hittar ni ett urval av safarilodger och tältcamps i norra Serengeti. Liksom i södra och centrala Serengeti är en del av dessa lodger mobila och finns vissa delar av året i andra delar av Serengeti

Lemala Kuria Hills
Lobo Wildlife Lodge
Migration Camp
Olakira Camp
Sayari Camp
Ubuntu Camp

Lodger i västra Serengeti

I listan nedan hittar ni ett urval av safarilodger och tältcamps i västra Serengeti.

Grumeti Tented Camp
Kirawira
Mbalageti Serengeti