Utsiktspunkten

Utsikt över kratern

Noshörning

Utsikt från Ngorongoro Wildlife Lodge

Ngorongorokratern

Ngorongorokratern är världens största kaldera, dvs. kollapsad vulkan. Med en diameter på cirka 20 kilometer och en total yta på 210 kvadratkilometer är det en mäktig naturlig formation. Kraterns unika klimat och vegetation med gott om regn och vattentillgång året runt gör att djurlivet dessutom är bland det rikaste i världen. Ngorongorokratern ligger i det bergsområde som kallas för Ngorongoro Crater Highlands och som ligger i det skyddade naturområdet Ngorongoro Conservation Area

Djur och natur i Ngorongorokratern

I Ngorongorokratern är vattentillgången alltid god och vädret är lite svalare än omgivande områden. Detta gör att så många stora däggdjur kan samsas om betet på ett relativt litet område. I Ngorongorokratern bor också flera lejonflockar samt noshörningar. Trots de branta väggarna migrerar djuren in och ut ur Ngorongorokratern med jämna mellanrum. Lejonen som är territoriella följer dock inte med  utan håller sig nere i kratern. I Ngorongorokratern finns också möjlighet att se noshörningar. Noshörning är numera en ytterst sällsynt syn i Östafrika p.g.a. tjuvjakt. Det fåtal noshörningar som överlevt i de stora parkerna har oftast flyttats till små nationella och privata reservat såsom t.ex. Ngorongorokratern. Det är helt enkelt för svårt att skydda dem från fortsatt tjuvjakt i de stora parkerna som t.ex. Serengeti.

Klimat i Ngorongorokratern

Ngorongorokratern ligger på hög höjd, 1400 m.ö.h. på botten respektive cirka 2000-2300 möh. på kraterkanten och detta påverkar givetvis klimatet. Varmaste perioden är december t.o.m. februari och under dessa månader kan det bli mycket varmt nere i kratern medan det fortfarande oftast är ganska svalt på kraterkanten. Regnsäsongen är november, december samt mars t.o.m. maj. Under de svala månaderna maj t.o.m. september kan det bli ordentligt kyligt på nätterna på kraterkanten där lodger och camp ligger. Om ni reser hit under denna period rekommenderar vi att ni tar en tjock tröja och/eller en jacka med er. De omgivande bergen ger upphov till mer regn under regnperioderna än många omgivande områden och kratern har därför ständigt god tillgång till dricksvatten för de stora djuren. 

Bästa tiden att resa till Ngorongorokratern

Det går att besöka Ngorongorokratern året runt. Djurlivet är ganska beständigt då djuren inte migrerar ur kratern i så stor utsträckning. Dock kan det vara mycket lerigt under regnsäsongen och vägarna upp och ner i kratern kan då bli mycket svårframkomliga. Normalt sett rekommenderar vi safari till Ngorongorokratern mellan juni och början av mars.

Hur kommer man till Ngorongorokratern

Till Ngorongorokratern kommer man med bil från Arusha. Resan går över asfalterad väg och tar cirka tre timmar. Det finns ett flygfält på Ngorongorokraterns kant, beläget på den västra sidan, men det har varit stängt i några år nu. Detta beror på att flygen hit ofta fick ställas in pga. av vind. Om ni vill flyga till Ngorongorokratern så får ni antingen flyga till flygfältet i Lake Manyara eller Ndutu och därifrån köra bil till Ngorongorokratern (i båda fallen cirka en timmes bilresa). 

Safari till Ngorongorokratern

Det går alldeles utmärkt att åka till Ngorongorokratern över dagen från Arusha även om det blir ganska många timmar i bil. Ngorongorokratern kan också kombineras med Tarangire och/eller Lake Manyara på en kortare safari på två till tre dagar, och/eller med Serengeti på en längre safari 4-6 dagar.

Varför safari till Ngorongorokratern

Ngorongorokratern är en helt unik plats som är hem till den största koncentrationen av landlevande däggdjur. Den är en av UNESCO:s världsarv och en plats som inte bör missas om ni reser till Tanzania. 

Vill du bli kontaktad
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort
Följ oss på Facebook