Traditionell Dhow utanför Stone Town

Paradisstrand på norra Zanzibar

Rufijifloden i Selous Game Reserve

Lejon i Serengeti

Tanzania

Tanzania som officiellt heter Förenade Republiken Tanzania, är Östafrikas största land med en total yta på 945 203 kvadratkilometer (Sverige 449 964) och en befolkning på knappt 45 miljoner (Sverige cirka 9,5 miljoner). Tanzania ligger strax söder om ekvatorn och gränsar i norr till Kenya och Uganda, i väster till Rwanda, Burundi och Kongo-Kinshasa (tidigare Zaire) i väster och i söder till Zambia, Malawi och Mocambique.

Tanzania har fått sitt namn genom en sammanslagning av Tanganyika (det som idag är fastlands-Tanzania) och Zanzibar. De två tidigare kolonierna bildade tillsammans Förenade Republiken Tanzania 1964.

Resebeskrivning

Dag 1: Ankomst till Tanzania
Flyg till Kilimanjaro Airport. Transfer till ert hotell.

Dag 2: Lake Manyara National Park
Efter frukost kör ni till Lake Manyara. Safari i Lake Manyara. Boende i tältcamp

Under perioden juli-oktober byter vi ut Lake Manyara mot Tarangire. Läs mer om detta i detaljerad resplan längre ner på sidan.

Dag 3: Ngorongorokratern
Efter frukost beger ni er mot Ngorongorokratern. Safari i kratern. Boende på lodge eller tältcamp på slätten strax väster om kratern.

Dag 4 & 5: Serengeti
Safari och boende i den för årstiden bästa delen av Serengeti

Dag 6: Serengeti till Kigali (Rwanda)
Flyg från centrala Serengeti till Kigali. Transfer till ert hotell

Dag 7: Kigali till Ruhengeri
Transfer till Musanze i norra Rwanda. Eftermiddagen på egen hand

Dag 8: Bergsgorillor
Ni spårar gorillor i Volcanoes National Park på förmiddagen. Eftermiddagen på egen hand. Boende på samma hotell som dagen innan.

Dag 9: Tillbaka till Kigali
Efter frukost transfer til Kigali. Eftermiddagen på egen hand i Kigali.

Dag 10: Hemresa
2,5 timmar innan ert flyg avgvår hämtas ni vid hotellet för transfer till flygplatsen.

Denna resa går även att kombinera med sol och bad på t.ex. Zanzibar men då genomförs resan i omvänd ordning dvs. med Rwanda först och därefter flyg till Serengeti, safari i Serengeti, Ngorongorokratern och Lake Manyara och sedan flyg till Zanzibar från Kilimanjaro eller Arusha Airport:

Detaljerad resplan dag för dag

Observera att exakta flygtider skiljer sig beroende på att er avreseort och flyg. Dag 1 ankommer ni till Tanzania. Om ni flyger över natten och landar på dagen i Tanzania så måste alltså er avresa hemifrån ske dag 0.

Dag 1: Ankomst till Tanzania

Vid ankomst till Kilimanjaro Airport i Tanzania blir ni mötta av vår representant i Tanzania som skjutsar er till Planet Lodge i Arusha. Inga aktiviteter denna dag. Inga måltider förutom de på planet men möjligheter finns att äta middag på hotellet.

Dag 2: Lake Manyara National Park
Efter frukost kommer era safariguider och hämtar er på hotellet cirka kl. 08:30. När ni har packat in era väskor i bilarna lämnar ni ert hotell ungefär kl. 9 och kör österut genom norra Tanzania till Lake Manyara. Bilresan tar cirka 2 timmar och vid gaten kan ni sträcka på benen en stund medan er guide registrerar er i parken. Därefter spenderar ni eftermiddagen med game drive i nationalparken som har flest elefanter per kvadratkilometer av alla Tanzanias (och hela Afrikas) parker. Förutom elefanter kan ni denna få se zebror, antiloper, giraffer, flodhästar, bufflar och många olika sorters apor och fåglar. Med en stor portion tur kan ni också få se lejon och/eller leopard. Ni äter picknicklunch i parken under dagen. Sen eftermiddag lämnar ni parken och kör till er lodge (Angani Tented Lodge) där ni äter middag. Frukost, lunch och middag ingår. Kostnad för dryck tillkommer.

Under den torraste säsongen (juli-oktober) byter vi ut Lake Manyara mot Tarangire. Lake Manyara har ungefär samma djurliv året om medan Tarangires djurliv varierar mycket under året. Under de torraste månaderna är djurlivet kring Tarangirefloden och den stora våtmarken i östra Tarangire fantastiskt då djuren samlas i stora mängder kring de få kvavvarande vattenkällorna. Efter de korta regnen i november sprider sig djuren över ganska stora ytor och många vandrar utanför nationalparken.

Dag 3: Ngorongorokratern
Efter frukost beger ni er mot Ngorongorokratern.Efter att ni registrerat er för nerfart i kratern spenderar ni dagen med att se de stora mängder djur som lever på botten av denna mäktiga kaldera. Kratern är hem till en mängd stora rovdjur och gräsätare. I Ngorongorokratern kan ni bland annat få se lejon, elefant, hyena, buffel, gnu, zebra, noshörning, flodhäst m.fl. djur.

På eftermiddagen lämnar ni Ngorongorokratern och kör till er lodge eller tältcamp som ligger på slätten väster om Ngorongorokratern.

Dag 4 & 5: Serengeti
Heldagar med safari i Serengeti. Boendet variera med årstiden för att ge er den bästa safariupplevelsen i Serengetis bäst aområde. Oavsett årsitd kommer ni att kunna se mängder av djur som t.ex. lejon, leopard, hyena, gepard, schakal, elefant, buffel, gnu, zebra, impala. Thomsons gasell, Grants gasell, dik dik, vattenbock, eland, klippspringare, koantilop, krokodil, babian m.fl. Boende på liten safarilodge eller i tältcamp

Dag 6: Serengeti till Kigali (Rwanda)
Er safariguide skjutsar er till flygfältet i centrala Serengeti (Seronera Airstrip) varifrån ni flyger till Kigali. Vid ankomst till Kigali blir ni mötta av vår representant som skjutsar er till ert hotell. Resten av dagen på egen hand. Boende på Lemigo Hotel. Endast frukost ingår denna dag.

Dag 7: Kigali till Ruhengeri
Efter frukost på hotellet blir ni hämtade med jeep för att köra norrut genom Rwanda till Virungabergen på gränsen mot Uganda och Kongo. När ni färdas genom landskapet kommer ni att förstå varför landet kallas ”De tusen kullarnas land”. Bilresan går över asfalterad väg och efter 2,5-3 timmar är ni framme i Ruhengeri. Ni kör till ert hotell där ni checkar in och äter lunch. Eftermiddagen på egen hand. Ni kan promenera i lodgens närhet och njuta av de fantastiska vyerna. I Ruhengeri finns även en del kulturella utflykter som er guidekan hjälpa er att boka om ni vill. Boende på Mountain Gorilla View Lodge. Frukost, lunch och middag ingår. Kostnad för dryck tillkommer.

Dag 8: Bergsgorillor
Efter frukost på hotellet kör er guide er till högkvarteret för Volcanoes National Park. Ni blir här indelade i grupper och en guide som arbetar i parken ger er först lite information om parken och den familj ni ska besöka. Därefter kör ni en kort bit innan ni börjar vandra. Första biten går genom jordbruksmark men efter 15-20 minuter kommer ni in i nationalparken. Ni går tills ni hittar gorillorna, vilket tar allt från 30 minuter till fyra timmar. När ni hittat gorillorna stannar ni där i en timme och vandra därefter tillbaka. Er guide skjutsar er tillbaka till hotellet. Eftermiddagen på egen hand. Ni kommer att få med er en lunchlåda denna dag och ni stannar för att äta picknicklunch. Middag på hotellet. Boende på Mountain Gorilla View Lodge. Frukost, lunch och middag ingår. Kostnad för dryck tillkommer.

Dag 9: Tillbaka till Kigali
Efter frukost kör ni tillbaka till Kigali. Eftermiddagen på egen hand. Om ni vill se lite av Kigali kan vi rekommendera ett besök på Genocide Memorial och/eller hantverksmarknaden inne i centrala Kigali. Att bara promenera en stund i överraskande moderna Kigali kan också rekommenderas. Boende på Lemigo Hotel. Frukost ingår denna dag

Dag 10: Hemresa
2,5 timmar innan ert flyg avgvår hämtas ni vid hotellet för transfer till flygplatsen.

Tanzanias ekonomi

Tanzania är ett fattigt land som dock under 2000 talet har haft en genomsnittlig tillväxt på 6 % årligen. Landets BNP per capita har sedan 2000 mer än fördubblats från drygt 200 USD/person till runt 500 USD/person. Fortfarande är dock många människor i Tanzania väldigt fattiga och beroende av eget jordbruk för att överleva. Tanzania största och ekonomiskt viktigaste näringar är jordbruk, turism och gruvindustri. Gruvindustrin har växt kraftigt under 2000 talet bland till följd av utvinning av den mycket sällsynta ädelstenen Tanzanit. Tanzanit har bara hittats i en gruva i norra Tanzania och det är oklart om det finns fler fyndigheter. Gruvan i norra Tanzania kan tydligt ses från Kilimanjaro Airport om ni ankommer på kvällen. Ljusen från gruvan lyser på kullarna söder om flygplatsen. Turismen har växt de senaste 20 åren och huvudsakligen är det safariturismen som lockar människor till Tanzania.

Priser och avresor

Denna resa arrangeras på valfritt datum för privata grupper. Priser varierar en del mellan årstider pga. att vi använder oss av olika safarilodger i Serengeti för bästa upplevse samt för att priserna på boende varierar mellan olika delar av året.

Prisindikation 63 000 - 68 000 kr./person för en grupp om två personer, 58 000 -62 000 kr. per person för en grupp om fyra personer. Ytterligare något lägre pris om ni är 6 personer.

Priser avser vuxna som delar dubbelrum. Rabatter ges inte för barn och ungdomar på denna resa eftersom minimiålder för att besöka bergsgorillor i Rwanda är 15 år. Enkelrumstillägg tillkommer om ni vill bo i enkelrum. Något lägre priser för del i trippelrum.

Förändringar i klimat och regnmönster

Många personer vi har pratat med genom åren (från bönder till boskapsskötanden massajer, viltvårdare, safari guider och forskare) påpekar att det de senaste tio-femton åren har varit svårare att förutspå regnperioden i Tanzania. I vissa områden av landet har regnperioden mars-maj blivit väsentligt mindre signifikant och regnen ha haft en tendens att falla under hela perioden november till maj med ganska långa torra perioder även dessa månader. Regnmängden tycks inte ha ökat men regnen faller mer oförutsägbart. Vissa år har januari eller november blivit den regnigaste månaden mot vad som anses vara normalt april eller maj. Detta är inte några vetenskalpiga fakta och det är heller inte något bevis på en förändring av klimatet men tillräckligt många vitt skilda personer har påpekat detta för att vi ska känna att det kan vara värt att nämna.

Dar Es Salaam

Dar Es Salaam är inte, som många tror, Tanzanias huvudstad. I alla fall är det inte landets huvudstad i officiell bemärkelse. Tanzanias parlament och (vissa delar av) regering finns i Dodoma i centrala Tanzania. I alla andra avseenden är dock Dar Es Salaam, eller Dar som staden oftast kallas, landets viktigaste stad. Läs mer om Dar Es Salaam.

Vill du bli kontaktad
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort
Följ oss på Facebook

I priset ingår

  • Internationellt flyg Skandinavien-Kilimanjaro, Serengeti-Kigali och Kigali-Skandinavien t.o.r. (gäller under förutsättning att biljetter i billigaste bokningsklassen finns tillgängliga)
  • Flygskatter och avgifter
  • Samtliga hotellnätter, måltider och transfers som specificeras i resplanen
  • Safarijeep
  • Safariguide, er guide är kunnig och erfaren och pratar mycket god engelska
  • Försäkring med Flying Doctors. Innebär att ni vid allvarlig skada eller sjukdom under er safari får flygtransport till sjukhus i Nairobi eller Dar Es Salaam (OBS! gäller i Tanzania)
  • Ett Gorilla tillstånd (permit)/per person

Om denna resa

Denna resa kombinerar två av Östafrikas allra bästa naturupplevelser; safari i Serengeti och möte med bergsgorillorna i Volcanoes National Park i Rwanda. Tack vare Coastal Aviations flyglinje mellan Serengeti och Kigali i Rwanda går det enkelt att kombinera Tanzania och Rwanda utan att en stor del av tiden går åt till att resa mellan olika platser. Vi rekommenderar varmt denna resa för er som alltid drömt om att få se migrationen och möta bergsgorillorna.