Lokalbuss eller Dalla dalla

Dhow utanför Stone Town

Zanzibar Retreat Hotel

Turkost vatten på norra Zanbzibar

Z Hotel, Nungwi

Vy över Stone Townm från Swahili House

Underbara Fumba Beach Lodge

Zanzibar

Zanzibar är en arkipelag utanför Tanzanias kust. Zanzibar består av två stora öar och ett flertal mindre. Huvudön heter egentligen Unguja. Zanzibars medeltida huvudstad Zanzibar Town kallas oftast Stone Town. Stone Town är ett av UNESCO:s världsarv och en plats värd att besöka. Zanzibars grannö Pemba är betydligt mindre känd men också den erbjuder fantastiska stränder dyk och bad möjligheter. Läs mer om Pemba här. 

Zanzibar ligger i Indiska oceanen minre än fyra mil untanför Tanzania och ungefär 6⁰ söder om ekvatorn. Huvudön som internationellt sett endast kallas Zanzibar heter lokalt egentligen Unguja. För att undvika förvirring menar vi alltid den enskilda ön Unguja när vi skriver Zanzibar och när vi talar om ögruppen så skriver vi Zanzibar-arkipelagen. Zanzibar/Unguja är ungefär 100 km lång och 30 km bred och karakteriseras av vita sandstränder, färgsprakande korallrev, turkost vatten och den fantastiska huvudstaden Stone Town, eller Zanzibar Town som den egentligen heter. 

Namnet Zanzibar tros komma från de persikan orden Zangi-bar, de svartas kust, och heter på arabiska Zanji-bar. Det är även möjligt att namnet härstammar från kryddväxten ingefära också känd som Zingiber. Zanzibar har länge kallats kryddöarna, ett namn de delar med ögruppen Muluckerna i Indonesien. 

Stone Towns historia

De allra flesta husen i Stone Town (eller Mji Mkongwe som den heter på Swahili) byggdes under 1800 talet när Zanzibar var en av de viktigaste knutpunkterna för handeln i Indiska Oceanen. Husen är dock byggda i mjuk sten som eroderar vilket tydligt syns på många hus vars skick snabbt försämras. Stone Conservation Authority arbetar för att bevara detta kulturarv för framtiden. Tack vare detta arbete är nästan alla hotell i Zanzibar inhysda i vackert renoverade 1800 talshus. 

Den plats där Stone Town nu ligger har förmodligen varit bebodd sedan dyrgt tre hundra år tillbaka men sedan den tiden finns inga hus bevarade. 

Två stora hus dominerar framför andra stadsbilden. Det första är Beit-El-Ajaib eller undrens hus, vilket byggdes av Sultan Seyid Bargash som ett ceremoniellt palats. Det andra är det arabiska fortet som står där det en gång låg en portugisiskt byggnad vilken på 1700-talet byggdes om till en befästning. 

Staden var centrum för handeln längst Östafrikas kust, samt mellan Asien och Europa under perioden innan Afrikas inland koloniserades i slutet av 1800 talet. Då flyttades tyngpunkten till Mombasa och Dar Es Salaam. Viktigaste exportvarorna från Zanzibar under denna period var kryddor. Under många år var Stone Town också centrum för slavhandeln i Östafrika. Den anglikanska katedralen i Stone Town är byggd på den plats där det tidigare fanns en slavmarknad. 

Stone Town blev också en viktig utgångspunkt för de europeiska kolonisatörerna, framförallt Portugiserna. David Livingstone använde staden som utgångspunkt för sin sista resa i Afrika 1866. 

Mindre kända fakta om Stone Town är t.ex. att Freddie Mercury, den numera avlidne sångaren i engelska rockbandet Queen är född här. 

Klimat på Zanzibar

Zanzibar har liksom hela Tanzanias kustområden tropiskt klimat. Vädret är varmt året om men ibland markant modererat av sjöbris, framförallt i norr och på östkusten. För en Skandinav är det svårt att tala om sommar och vinter på Zanzibar men officiellt är det högsommar i december och januari och vinter i juni, juli. Regnperioderna är framförallt slutet av november tillmitten/slutet av december, kallat de korta regnen, samt mars-juni, kallat de långa regnen. 

Den allra största delen av regnet under de långa regnen faller i mars och april. Zanzibar har dock ett typiskt tropiskt klimat och regn respektive torrperioderna är inte lika markerade som i vissa delar av inlandet. Det innebär att regn kan förekomma alla tider på året Med undantag för under de långa regnen är det dock ovanligt med långvariga ihållande regn, framförallt flera dagar i följd. 

Djur och natur på Zanzibar

Zanzibar har inga stora landlevande djur, förutom kanske den skygga Zanzibar leoparden som sägs leva i Jozani-skogen. Det är dock ganska få som tror att det faktiskt finns några leoparder kvar i skogen. Annars är Zanzibars skogsområden bebodda av mindre djur såsom apor, mungor, vildsvin och mindre antiloper. Zanzibar har också ett stort antal fågelarter och på landsbygden många olika arter fjärilar. Zanziars rikaste djurliv finner man i de många korallrev som omger ön och de mindre öarna alldeles i dess närhet. Detta gör Zanzibar till ett paradis för dykning och snorkling. Bästa platsen för snorkling och dykning på Zanzibar är Mnembaatollen utanför nordöstra Zanzibar. Även Chapwani Island, utanför Stone Town, samt Nungwi och Kendwa på norra Zanzibar är bra opmråden för snorkling och dykning. 

Kultur och religion på Zanzibar

Zanzibar har genom en skiftande historia fått en kulturell och etnisk blandning mellan afrikanskt, arabiskt, indiskt och i viss mån även europeiskt. Den helt dominerande religionen är Islam som mer än 99 procent av befolkningen bekänner sig till. De övriga är framförallt kristna och hinduer. Swahili är Zanzibars officiella språk och det språk nästan alla har som modersmål. Det sägs ofta, framförallt på Zanzibar att den swahili som pratas här är den renaste formen, bland annat därför att språket härstammar från Zanzibar. Zanzibars befolkning uppgår till ungefär 900 000 människor varav närmare 200 000 bor i Stone Town med omgivningar. 

Zanzibars mest omtalade Kulturella evenemang är den internationella filmfestivalen som arrangeras i juli varje år. Denna visar inte bara film utan också konst och musik från hela Swahilikulturen. 

Politik och ekonomi

Zanzibar är en del av Förenade Republiken Tanzania, men är delvis autonomt. Zanzibar har ett eget parlament och regering som beslutar i lokala frågor samt en egen president som också är vice president i Tanzania. 

Fiske och jordbruk är traditionellt de dominerande delarna i Zanzibars ekonomi och de sysselsätter också en stor del av befolkningen. Numer är turismen den allra viktigaste näringen för Zanzibar och framförallt gäller det fölr huvudön Unguja.

Zanzibar var tidigare världens största kryddnejlika-exportör och denna vara stod för en mycket stor del av landets ekonomi. Även om kryddnejlika fortfarande är en viktig exportvara och likaså kryddor och kokosnötsprodukter så är nu turismen den näring som den lokala regeringen satsar mest på för att få in utländsk valuta. Turismen är också en stadigt ökande sektor med fler turister varje år. 

Pemba

Vi kommer inom kort att lägga upp en sida med information om Zanzibars grannö Pemba

Vill du bli kontaktad
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort
Följ oss på Facebook