Migrationen

Serengeti och Masai Mara är skådeplatsen för den världsberömda migrationen, den största och längsta bevarade landmigrationen i världen. Migrationen är utan tvekan en av de största naturupplevelserna i världen. Mer än en miljon gnuer, en halv miljon Thomsons gaseller och tvåhundratusen zebror rör sig över de stora slätterna i en årlig cykel på ständig jakt efter betesmarker och vatten. I oktober rör de sig söderut från kullarna i Masai Mara (Kenya) och passerar genom Serengeti, Lobo-området och därefter Seronera i november och december innan de svänger västerut i Ndutu i december och januari. Någon gång mellan mars och maj passerar de återigen Seronera i centrala Serengeti för att vara i Västra Korridoren under den svenska senvåren och försommaren och därefter åter vandra norrut i juni och juli. Normalt återvänder migrationen till Masai Mara i Kenya i månadsskiftet juli/augusti. Migrationens vandringar varierar från år till år beroende på vädret. Den befinner sig i Tanzania 9-10 månader om året och i januari, februari och mars när de befinner sig i Ndutu kalvar gnuerna vilket är en fantastisk period att se djuren och de stora rovdjuren. 

Den exakta tidpunkten djuren befinner sig i ett specifikt område varierar från år till år beroende på regn och tillgången på bete. Ungefärligen ser djuren rörelser under ett år ut som nedan. 

Januari

Hjordarna befinner sig i sydöstra Serengeti på de stora slättera i Ndutu-området. 

Februari
Hjordarna befinner sig fortfarande i Ndutu-området. Denna tid på året kalvar Gnuerna. Samtliga gnuer kavar ungefär samtidigt och av den anledningen är rovdjuren i området väldigt aktiva denna period. Många som vill se migrationen korsa floder såsom Mara floden eller Grumetifloden inser kanske inte att gnuernas kalvning är en minst lika spektakulär upplevelse. Detta är är kanske den bästa tiden och den bästa platsen i världen att se de stora rovdjuren. 

Mars och april
De långa och kraftiga regnen infaller under denna period och betesmarkena i södra Serengeti blir allt sämre. Detta gör att hjordarna rör sig norrut och västerut genom Seronera mot Västra Korridoren. 

Maj och juni
Hjordarna rör sig österut och norrut, passerar Grumetifloden och Ikoma-området på vägen mot Lobo och därefter Massai Mara. Hjordarna korsar Grumetifloden lika spektakulärt som de senare korsar Marafloden till och från Kenya. Grumetiflodens krokodiler lurar för det årliga skrovmålet. Under denna period är Grumeti eller Västra Korridoren fantastiska områden att besöka under en safari i Serengeti. 

Juli och augusti
Hjordarna rör sig längre norrut och någon gang under dessa månader passerar de Marafloden och tar sig in i Massai Mara i Kenya. 

September
Hjordarna befinner sig i Massai Mara där betet just denna period är som bäst. 

Oktober och november
Hjordarna börjar röra sig söderut och passerar i oktober normalt sett over Marafloden igen och återvänder till Serengeti. De rör sig sakt söderut genom Lobo och befinner sig även inne på slätterna i det angränsande Ngorongoro Conservation Area och Loliondo Game Controlled Area. Denna period passerar hjordarna även ner genom Seronera. 

December
Hjordarna återvänder via Seronera till Ndutu.