Zanzibar

Zanzibar är en arkipelag utanför Tanzanias kust. Zanzibar består av två stora öar och ett flertal mindre. Huvudön heter egentligen Unguja. Zanzibars medeltida huvudstad Zanzibar Town kallas oftast Stone Town. Stone Town är ett av UNESCO:s världsarv och en plats värd att besöka. Zanzibars grannö Pemba är betydligt mindre känd men också den erbjuder fantastiska stränder dyk och bad möjligheter. Läs mer om Pemba här. 

Zanzibar ligger i Indiska oceanen minre än fyra mil untanför Tanzania och ungefär 6⁰ söder om ekvatorn. Huvudön som internationellt sett endast kallas Zanzibar heter lokalt egentligen Unguja. För att undvika förvirring menar vi alltid den enskilda ön Unguja när vi skriver Zanzibar och när vi talar om ögruppen så skriver vi Zanzibar-arkipelagen. Zanzibar/Unguja är ungefär 100 km lång och 30 km bred och karakteriseras av vita sandstränder, färgsprakande korallrev, turkost vatten och den fantastiska huvudstaden Stone Town, eller Zanzibar Town som den egentligen heter. 

Namnet Zanzibar tros komma från de persikan orden Zangi-bar, de svartas kust, och heter på arabiska Zanji-bar. Det är även möjligt att namnet härstammar från kryddväxten ingefära också känd som Zingiber. Zanzibar har länge kallats kryddöarna, ett namn de delar med ögruppen Muluckerna i Indonesien.