Fiske är en av öns största näringar

Korall atoll utanför Pemba

Pemba

Pemba är den andra av två stora öar i Zanzibar arkipelagen utanför Tanzanias kust. Den andra ön är naturligtvis Zanzibar (eller Unguja som den faktiskt egentligen heter). Pemba är till skillnad från grannön Zanzibar en till stora delar oexploaterad turistdestination.

Pemba ligger cirka 50 km norr om Zanzibar och är till ytan knappt 1000 kvadratkilometer stor vilket motsvarar ungefär 2/3 av Zanzibars yta. Pemba är mer kuperad än Zanzibar och mer lämpad för jordbruk. Jordbruk är den dominerande näringen på ön och mestadels är det småskaligt jordbruk som bedrivs. Det finns även en del lite större jordbruk och de odlar bvland annat kryddnejlika som mestadels säljs på export. Även fiske är en stor näring på Pemba.

Huvudstaden på Pemba Island heter Chake Chake och ligger på öns västra sida, strax söder om mitten av ön.

Resa till Pemba

Pemba är en fantastisk destination att resa till för er som söker en oexploaterad paradisö utan stora turistströmmar eller charterhotell. De flesta som reser till Pemba vill njuta av lugnet eller dyka och snorkla på öns fantastiska korallrev. Pemba är inte resmålet för er som vill ha mycket aktiviteter lättillgängligt och enkelt vill kunna göra utflykter, shoppa eller liknande. Den typen av utbud finns helt enkelt inte här.

Till Pemba kommer ni med flyg eller båt. Båtar avgår från Zanzibar och från Tanga på Tanzanias fastland. Vissa av båtarna som trafikerar båda dessa sträckor är dock gamla och dåligt underhållna och olyckor har förekommit. Vi rekommenderar att ni flyger. Flyg till Pemba går bl.a. från Kilimanjaro Airport och från Zanzibar. Flyg från Pemba går endast via Zanzibar eller Dar Es Salaam. Om ni vill flyga till Pemba från Kilimanjaro Airport går det alltså bra men för att resa tillbaka måste ni flyga via Dar Es Salaam eller Zanzibar.

Hotell på Pemba

På Pemba finns endast ett fåtal strandhotell. De vi är bekanta med är Fundu Lagoon (extern länk), Pemba Lodge (extern länk), Kervan Saray (extern länk) och Manta Resort.  Fundu Lagoon är så vitt vi känner till ett mycket bra hotell men ingen på Africana Travel har besökt det eller bott där och vi har aldrig bokat det. Vi har inte heller besökt eller bokat Kervan Saray eller Pemba Lodge. Det hotell vi samarbetar med på Pemba är Manta Resort.

Varning

Vi vill varna för att åka till Pemba med båt från Zanzibar eller Tanga. Båtarna är gamla och dålig tunderhållna och de tar ofta ombord alldeles för många människor. Livbåtar och flytvästar saknas ofta och olyckor har inträffat. Vi rekommenderar att ni flyger om ni ska till Pemba.  

Vill du bli kontaktad
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort
Följ oss på Facebook

Res till Pemba med oss

Vill ni resa till Pemba. Vår populära resa Tanzaniasafari med Zanzibar kan kombineras med boende på manta Resort på Pemba istället för hotell på Zanzibar.