Africana Travel är sedan januari 2017 ett varumärke som tillhör African Tours & Safaris. African Tours & Safaris är en av Sveriges ledande experter på safariresor till Afrika sedan 2007. Många som kontaktar oss drömmer om en safari med möten med Afrikas stora djur som til exempel de så kallade ”Big five” (lejon, leopard, elefant, buffel och noshörning) och många andra djur som vårtsvin, flodhäst, zebra, gnu, babian, impala och så många fler. På denna sida ger vi tips om de allra bästa safariresorna beroende på vem ni är som ska resa och vad ni vill ha ut av er safariresa.

 

Bästa länderna för en safariresa i Afrika

Vilket som är det allra bästa landet för en safariresa är naturligtvis subjektivt och ni kommer kanske tycka annorlunda än vi, men här är de vi anser vara allra bäst.

 

Nummer 5: Safari i Namibia

Med fantastiskt djurliv och en alldeles säregen och storslagen natur erbjuder Namibia safari där ni kommer nära de stora djuren men också får se vilda raviner och ödsliga öknar. Namibia ät ett land med stora variationer i natur och djurliv. Från landets karga kust längs med den vilda södra Atlanten, den så kallade Skelettkusten, där Benguelaströmmen gör vattnet kallt och strömt till de torra hetaöknarna, bergen, savannen och det gröna landskapet i östra Namibia, nära gränsen till Botswana, Angola och Zimbabwe.

För safari är Etosha National Park den bästa platsen. Här finns ett rikt djurliv med många av de stora afrikanska djuren som lejon, hyena, buffel, elefant och giraff. Det bästa med Namibia är att det går att så underbara kombinationsresor och det går att hyra en bil och köra genom detta fantastiska land på egen hand. 

 

Nummer 4: Safari i Sydafrika

Safari i den stora nationalparken eller i mindre privata reservat. Sydafrika erbjuder klassisk safari i öppen jeep i enorma nationalparker men också mer småskalig och personlig safari i de mindre, privata reservaten. 

Sydafrikas allra bästa safari hittar ni i Kruger National Park, ofta kallad Krugerparken på svenska. Krugerparken sträcker sig över mer än 20 000 kvadratkilometer och har dessutom ett antal mindre, privat reservat som direkt gränsar till parken. Tillsammans med dessa reservat och de angränsande nationalparkerna i grannländerna Mocambique och Zimbabwe utgör Krugerparken hjärtat i ett av Afrikas största och vildaste skyddade naturområden.

På en safariresa i Sydafrika rekommenderar vi varmt ett besök i Krugerparken. Här kan ni se och uppleva allt det som ni drömt om. De stora djuren som elefant, lejon, leopard, noshörning, buffel, flodhäst, krokodil, impala, giraff, hyena och så många fler, finns här i rikliga mängder. Ni kan välja mellan boenden i mellanklass och riktigt lyxiga boenden i små privata reservat där ni ser få andra jeepar.

Sydafrika erbjuder även safari i privata reservat i olika delar av landet, främst södra Sydafrika, som är fantastiska alternativ för er som vill ha en safari närmare Kapstaden eller kanske reser med barn. Ett rikt djurliv, bra boenden och fantastiska guider som ofta är jättebra på att skapa spännande upplevelser för barn gör att parker som Kariega, Gondwana och Sanbona är underbara resmål på en safariresa för barnfamiljen.

 

Nummer 3: Safari i Kenya

I Kenya finner ni enorma mängder vilda djur och en rik variation i natur i nationalparker och reservat som Lake Nakuru, Lake Naivasha, Amboseli och Masai Mara.

Kenya är på många sätt det ursprungliga safarilandet. Det var hit som de första safarituristerna kom för att uppleva den vilda naturen i Afrika. Kenya erbjuder fortfarande idag en av de bästa safariupplevelserna i Afrika. En klassisk rutt för en safariresa i Kenya är att starta med Lake Naivasha, bara knappt två timmar norr om Nairobi, där ni kan åka båt på sjön och vandra till fots på den lilla ön Crescent Island. På Crescent Island finns stora djur som giraff, zebra och olika sorters antiloper, men inga aggressiva djur som elefant eller buffel exempelvis. Det gör att det är säkert att, tillsammans med en parkvakt, gå till fots och se djuren.

Från Lake Naivasha fortsätter ni norrut längs Great Rift Valley till Lake Nakuru. I den lilla parken vid sjön med samma namn kan ni se noshörning och en mängd andra djur, framför allt betanden djur. Vid vissa tillfällen är det också mycket flamingos här.

En safari i Kenya är naturligtvis inte komplett utan Masai Mara. Från Lake Nakuru är det cirka fyra timmars bilresa til Masai Mara. I Masai Mara kan ni se den enorma migrationen, lejon, leopard, gepard, hyena, schakal, serval, dik dik, impala, vattenbock, eland, klippspringare, koantilop, giraff, flodhäst, krokodil, elefant och många fler djur.

 

Nummer 2: Botswana

Botswanas unika natur med saltöknen Makgadikgadi, det magiska inlandsdeltat Okavango och storviltsparken Chobe ger möjligheter till magiska naturupplevelser i jeep, till fots, i båt och i traditionell kanot, mokoro. 

En safariresa i Botswana inkluderar oftast besök i Okavangodeltat, minst en del, ganska ofta två och Chobe National Park, då oftast den östliga delen som brukar kalla Chobe Waterfront. För en optimal safari i Botswana så rekommenderar vi gott om tid och besök i alla dessa områden.

Okavangodeltat. Flyg in till Okavangodeltat och bo på en av de små tältlodgerna i de privata reservaten som ligger i deltats hjärta. Här finns inga vägar och alla safariaktiviteter sker i båt eller kanot eller till fots. Känslan av att vara i det vilda och nära naturen är nästan oöverträffad. Om ni vill se deltat i en jeep kan ni från centrala Okavango flyga vidare till det stora nationella reservatet Moremi i deltats norra del. Här kan ni göra safari i traditionell öppen jeep.

Från Okavangodeltat rekommenderar vi att ni fortsätter till de västra delarna av Chobe National park, Linyanti och/eller Savute. Här har ni södra Afrikas finaste savann med öppna vidder och mycket vilda djur. Från Savute/Linyanti åker ni sedan vidare till Chobe Waterfront i östra Chobe. I Chobe Waterfront ägnar ni er åt safari i jeep eller i båt på floden. Fantastiska naturupplevelser väntar det kan vi garantera.

Som grand finale kan vi varmt rekommendera ett besök vid Victoriafallen, bara en timmes bilresa från Kasane vid Chobe Watrefront.

 

Nummer 1: Tanzania

Ingen annanstans i Afrika finns så stora vidder med skyddad vild natur, ingen annanstans finns så stora mängder med vilda djur. Hälften av Afrikas lejon finns i Tanzania. Juvelen i kronan är Serengeti.

Safariresorna safariresa går till Tanzania. Tanzania är hem till Afrikas två bästa safarirutter. Den norra rutten (Eng: Northern Circuit) med de världsberömda nationalparkerna Ngorongorokratern, Serengeti, Lake Manyara och Tarangire. Men även den mindre kända södra rutten (Eng: Southern Circuit) med de enorma nationalparkerna Nyerere, Ruaha och Katavi. Dessutom finns i Tanzania Gombe Stream och Mahale Mountains National Park som skyddar regnskogen på bergen vid Tanganyikasjön, där ni kan besöka vilda schimpanser i sin naturliga miljö.

Den vanligast safariresan i Tanzania är mellan fyra och sju dagar lång och går till alla eller några av parkerna i den norra rutten. Ett klassiskt exempel på en safariresa i Tanzania är en dag i Lake Manyara, en dag i Ngorongorokratern och tre dagar i Serengeti. I dessa parker får ni en fantastisk upplevelse med variation i djurliv och natur.

Tanzania erbjuder också fantastiska naturupplevelser i de enorma nationalparkerna i södra Tanzania. Framför allt Ruaha och Katavi har ett djurliv som inte är långt efter Serengeti men bara en bråkdel av antalet turister.