Mnemba Island

Mnemba Island är en korallö utanför nordöstra Zanzibar. Mnemba ligger ganska så rakt ut i havet från Matemwe på norra Zanzibar och syns tydligt från bl.a. Zanzibar Retreat. Mnemba Island är ett paradis för dykare och snorklare och resenärer från hela världen kommer till Mnemba för att uppleva de fantastiska korallreven i det kristallklara varma vattnet. Med undantag för det mycket exklusiva hotellet Mnemba Island Lodge är atollen obebodd. 

Ön är formad som en triangel med en omkrets på cirka 1,5 km och omges av ett korallrev med en diameter på cirka 4 kilometer. Korallreven runt Mnemba Island är ett marint reservat för att skydda det väldigt rika djurlivet här. Själva ön ägs privat av det mycket exklusiva safariföretaget & Beyond och endast de som bor på deras hotell; Mnemba Island Lodge får gå i land på ön. Turister som kommer dit för att snorkla och dyka kommer med b åt från Matemwe beach på Zanzibar. 

Mnemba Islands marina reservat skapades för att skydda de djur som lever i området vilka bl.a. inkluderar: tre olika sorters delfiner, valhaj, ett flertal olika fåglar, havssköldpaddor (de lägger ägg på ön mellan februari och september) och cirka 600 fiskarter.