Selous Wilderness Camp

Ny tältlodge som har ett mycket attraktivt läge på den södra stranden av den stora Rufijifloden. Lodgen är ganska liten, bara 7 tält, håller hög kvalitet och har ett avskilt läge eftersom den ligger på den södra stranden medan alla andra lodger ligger norr om floden. Lodgens tält håller en mycket bra kvalitet utan att för delen vara speciellt lyxiga. Ägarna., Moivaro Group, har lyckats skappa en lodge som verkligen ger valuta för pengarna och som håller en mycket bra standard utan att ge avkall på den mer rustika safarikänsklan som kännetecknar deras safarilodger. 

Lodgen har för avsikt att erbjuda vandringssafaris i omgivningarna och båtsafaris på Rufijifloden. Just nu är det oklart om de har fått alla tillstånd som krävs för att göra detta men vi har kontaktat ägarna för att få klarhet i detta och kommer att uppatera denna sida så snart vi vet mer. 

Nackdelen med lodgens läge är att man måste korsa floden för att göra bilsafaris då det inte är tillåtet söder om Rufiji. Å andra sidan är det en upplevelse i sig att åka båt över floden så vi anser att detta är en liten nackdel som mer än väl uppvägs av att lodgen ligger på den outbyggda södra stranden. 

Lodgen erbjuder safaris med bil och till fots i Selous Gamereserve. Lodgen erbjuder primärt s.k. ”fly in safaris” dvs. ni flyger dit och åker sedan på safari med lodgens guider. Normalt sett gör ni en förmiddags- och en eftermiddags safari och äter lunch på lodgen. 

Selous är ett fantastiskt naturområde och en safaridestination som förtjänar att vara lika välkänd som Serengeti och Masai Mara. Rufijiflodens laguner, sandbanker och sjöar, den omgivande skogen, bushen, de akacia-bevuxna kullarna och savannen som utgör Selous skapar en unik och ovanlig safari miljö. Stora delar av reservatet utgörs av träskmarker som är mycket svårtillgängliga. Detta skapar en miljö där många av djuren lever nästan helt utan påverkan från människor. 

En del av de djurarter som är typiska för den afrikanska savannen, t.ex. elefanter, flodhästar och krokodiler, finns här i större antal än någon annanstans i Afrika. Selous ligger i gränslandet mellan södra Afrikas bush vegetation och Östafrikas savann och djurlivet bjuder på ett fantastiskt spektrum av arter. Arter typiska för båda dessa områden återfinns i Selous och det är kanske framförallt det som gör parken unik. Parken är hem till 440 kända fågelarter, 800 000 däggdjur varav över 110 000 bufflar. I Selous finns troligtvis mellan 50 000 och 60 000 elefanter, 50% av alla elefanter i Tanzania, 3 000 till 4 000 lejon, vildkatter och leoparder. Lejon syns ofta däremot är de andra katterna skygga och svåra att se. Det enda stora kattdjur som inte finns i Selous är geparden. 

Än mer intressant för en riktig safariälskare är kanske att Selous är hem till 1 300 vildhundar, troligen den största överlevande populationen i världen. Vildhundar har länge setts som ett skadedjur och därför jagats skoningslöst. Ni som har turen att få se dem kommer dock snart att se att detta är ett rovdjur och flockdjur som är lika spännande och intressant som de stora katterna. Även giraffer finns i stora mängder i Selous, i Dar Es Salaam kallas Selous ibland för Giraffic Park.