Gombe Stream

Gombe Stream är med sina 52 km² den minsta nationalparken på Tanzanias fastland. Gombe ligger cirka 16 kilometer norr om staden Kigoma vid Tanganyika sjön i västligaste Tanzania. Gombe ligger mycket nära grannländerna Kongo och Burundi. Gombe Stream är framförallt känt för sina schimpanser och det är här som den numera världsberömda amerikanskan Jane Goodall har bedrivit sin forskning på Schimpanser. 

Gombe Stream består huvudsakligen av regnskog. Bergen vid Lake Tanganyika östra strand utgör en del av den kontinuerliga bergsrygg som delar ekvatorial Afrika i två helt skilda delar. På den västra sidan dominerar ett typiskt tropiskt fuktigt klimat medan det öster om bergen skapas en regnskugga och klimatet här är väsentligt torrare. Regnen på den östra sidan kommer i huvudsak från Indiska oceanen medan regn och vädersystem i västra ekvatoriala Afrika i huvudsak kommer från Atlanten. Gombe ligger på den västliga sluttningen ner mot Lake Tanganyika och tillhör mer den västliga klimatzonen med ett fuktigare klimat än stora delar av Tanzania. Detta gör att Gombe är regnskog medan områden bara en kort bit från Gombe öster om bergen är savann med långa torrperioder varje år. 

Den viktigaste attraktionen och den största anledningen för de allra flesta besökare att åka till Gombe Stream är schimpanserna. Schimpanserna i parken har studerats av Jane Goodall sedan 1960 vilket innebär att det är den längsta studien i sitt slag. I inledningen av sitt arbete möttes Jane Goodall av en hel del misstro och kritik. Hon upptäckte exempelvis att schimpanser använder redskap såsom grenar, stenar och stjälkar för att äta, dricka och göra sig rena. Dessa iakttagelser fick Dr. Louis Leaky att skriva de numera ganska berömda raderna till henne; Nu måste vi omdefiniera redskap, omdefiniera människan eller acceptera schimpanser som människor. 

Jane Goodalls studier i Gombe Stream har varit banbrytande och vi vet mycket om schimpanser idag tack vare den. En del av de beteenden som iakttagits på schimpanser i Gombe Stream har inte schimpanser i närliggande Mahale Mountains setts göra och vice versa. Detta tyder på att schimpanser utvecklas och läör sig nya förmågor och att dessa sedan lärs ut till nästa generation. På så vids kan schimpanser på olika ställen olika saker. 

Förutom schimpanser finns i Gombe Stream en andra primater bl.a. diademmarkattor, gröna markattor, anubisbabianer och röda guerezor och även cirka 200 fågelarter. Gombe Stream är förutom primater inte rikt på stora djur.