Chumbe Island Coral Park

Chumbe Island Coral Park är ett marint reservat som skapats av en icke vinstdrivande organisation för att skydda och bevara det korallrev som omger den lilla ön strax sydväst om Stone Town. Chumbe Island var länge en militär plats och inte ens lokala fiskare tilläts komma i närheten av eller utnyttja reven och de har därför bevarats på ett fantastiskt sätt. När militären lämnade ön insåg några lokala entreprenörer platsens värde och skapade Chumbe Island Coral Park som idag är ett privat drivet marint reservat. Organisationen som driver reservatet driver också lodgen på ön; Chumbe Island Lodge. 

Lodgen drivs helt och hållet med syftet att främja de ideella syftena att bevara korallreven och öns fantastiska skog. Chumbe Island Lodge har endast sju rum som alla ligger i separata bungalows några fotsteg från stranden. Aktiviteterna på Chumbe Island är helt och håller knutna till havet och naturen. Snorkling på korallreven, guidade vandringar i skogen och längs med stranden i lågvatten är bland de populäraste aktiviteterna här tillsammans med att läsa en bok på stranden och bara njuta av stillheten naturligtvis. 

Gäster på lodgen tillåts delta i arbetet med att bevara ön och det ger unika möjligheter för de som är intresserade att lära sig om faunan och naturen här. Logen drivs efter ekologiska principer och elen i rummen kommer från solljus. Eftersom ön inte har något grundvatten kommer vattnet från en egen anläggning för att samla och rena regnvatten. Vatten används dessutom sparsamt för att vara så skonsamt som möjligt. 

Chumbe island är verkligen ett unikt boende så långt ifrån ett traditionellt strandhotell ni kan komma. Standarden är dock ganska enkel och det kan vara en bra idé att avsluta er vistelse på Zanzibar med en eller ett par nätter i Stone Town för chansen till lite längre duschar inför er långa resa hem.