Arusha

Arusha är ganska hektisk liten stad vid foten av det vackra berget Mt Meru. Arusha är porten till Tanzanias norra parker och landets safarihuvudstad. Så många som 80 % av alla safariturister som kommer till Tanzania passerar Arusha.

Arusha har de senaste decennierna växt ganska kraftigt och ett flertal byar som tidigare låg utanför staden har växt ihop med Arusha. Drivkraften i utvecklingen i Arusha är framförallt turism och gruvindustri. Arusha är exempelvis centrum för brytning av Tanzanit, en ädelsten som finns endast i en åder i norra Tanzania och ingen annanstans i världen.

Arusha brukar kallas Tanzanias safarihuvudstad men det är också en stad som har ganska många internationella organisationer närvarande såsom FN och multilaterala biståndsorganisationer. I Arusha finns också den internationella tribunalen för folkmordet i Rwanda.

Få som besöker Tanzania stannar mer än en natt före och kanske en natt efter sin safari i Arusha. Om ni har tid är dock Arusha en spännande stad att uppleva i en dag eller två. Stadens marknader och de omgivande byarna är spännande utflyktsmål liksom det nya kulturcentrumet.