Volcanoes National Park

Volcanoes National Park i norra Rwanda gränsar med Virunga National Park i Congo och Mgahinga National Park i södra Uganda. Tillsammans skyddar de tre parkerna skogen i Virungabergen som är ett av endast två kvarvarande habitat för den starkt utrotningshotade bergsgorillan, eller östlig höglandsgorilla som den egentligen heter (Gorilla Beringei Beringei). Volcanoes National Park ligger på ganska hög höjd och skyddar 160 kvadratkilometer av det fantastiska bergslandskapet i Virungabergen. Virungabergen med sina karakteristiska spetsiga toppar består av fem vulkaner som sträcker sig cirka 700 kilometer längs gränserna mellan Rwanda, Congo och Uganda. 

Volcanoes National Park består av gles bergsskog med jättebambo och en mängd olika lövträd på höjder upp till cirka 2 700 möh. Över 2 700 meter tunnas skogen ut blir glesare även om den västligaste delen av parken har tät skog upp till över 3 000 meter över havet pga. mer regn. 

Parken är mest känd för sina bergsgorillor men andra djur som kan ses i skogen är den utrotningshotade gyllene apan (eng; golden monkey) bushbush och hyena. 

Det är lätt att ta sig till Volcanoes National Park. Från Kigali tar resan till Ruhengeri cirka 2,5 timmar. Vägen är asfalterad hela vägen vilket gör resan bekväm. Från Ruhengeri är det några kilometer asfalterad väg och därefter grusväg (som under regnsäsong kan blir svårframkomlig) och sedan den sista kilometern till fots. Nedanför parken ligger ett område med jordbruk som man vandrar igenom sista biten till parken.