Stone Town

Stone Town (Stenstaden) har måhända inte det mest romantiska av namn men Zanzibars politiska och kulturella hjärta är en fascinerande och vacker plats. Här har lite förändrats de senaste två hundra åren. Stone Town är byggt på en triangulär udde med Indiska Oceanen på två sidor och den nyare bebyggelsen innaför sig. 

Populärt brukar hela Zanzibar Town kallas för Stone Town men den är bara den gamla arabiska stadsdelen i Zanzibar Towns hjärta som heter Stone Town. På Zanzibar kallas resten av staden för New Town. 

Stone Town är en plats där ni kan promenera genom trånga gränder, livliga bazarer, moskéer och fantastiska gamla arabiska hus. Husen byggdes av arabiska köpmän som tävlade med varandra i storslagenhet vilket framförallt tar sig uttryck i Stone Towns berömda träsnidade, kopparutsmyckade dörrar. Det finns mer än 500 exempel på denna hantverkskonst. Stone Town inbjuder till timmar eller t.o.m. dagar av planlöst vandrande genom en labyrint av trånga gränder. Stone Town upptogs nyligen på UNESCO:s världsarvslista. 

Nere vid kajen i Stone Town ligger Forodhani Gardens där lokalbefolkningen på kvällarna grillar nyfångad fisk över öppen kolgrill. Denna serveras med pommes frites eller de tanzaniska pannkakorna Chapati. Ingen uteservering, restaurang eller stolar att sitta på finns men att stå under Zanzibars stjärnhimmel där en spegelvänd Karlavagn ligger precis ovanför horisonten på Indiska Oceanen och äta grillad färsk svärdfisk är en upplevelse som ni kommer att minnas.