Lejonhona

Flodhäst

Leopard är vanlig i Selous

Safari i öppen jeep

Siwandu Tented Camp

Giraffer är väldigt vanliga i Selous

Selous Game Reserve

Selous Game Reserve i södra Tanzania är Afrikas största reservat och tillika det näst största i världen. Selous täcker en yta på totalt 54 600 km² vilket är mer än dubbelt så stort som Belgien eller ungefär lika stort som halva Lappland. Sanningen är dock att Selous vildmark är ännu större eftersom Selous Game Reserve är sammanhängande med Mikumi National Park och ett flertal mindre reservat och så kallade "game controlled areas". Selous är en bit av Afrika bevarad från forna tider. Här tar de asfalterade vägarna slut och vildmarken börjar. Selous är upptaget på UNESCO:s världsarvslista för sin stora djur- och växtrikedom. 

Djur och natur i Selous

Rufijiflodens laguner, sandbanker och sjöar, den omgivande skogen, bushen, de akacia-bevuxna kullarna och savannen som utgör Selous skapar en unik och ovanlig safari miljö. Stora delar av reservatet utgörs av träskmarker som är mycket svårtillgängliga. Detta skapar en miljö där många av djuren lever nästan helt utan påverkan från människor. 

En del av de djurarter som är typiska för den afrikanska savannen, t.ex. elefanter, flodhästar och krokodiler, finns här i större antal än någon annanstans i Afrika. Selous ligger i gränslandet mellan södra Afrikas bush vegetation och Östafrikas savann och djurlivet bjuder på ett fantastiskt spektrum av arter. Arter typiska för båda dessa områden återfinns i Selous och det är kanske framförallt det som gör parken unik. Parken är hem till 440 kända fågelarter, 800 000 däggdjur varav över 110 000 bufflar. I Selous finns troligtvis mellan 50 000 och 60 000 elefanter, 50% av alla elefanter i Tanzania, uppskattningvis 7 500 lejon, vildkatter och leoparder. Lejon syns ofta däremot är de andra katterna skygga och svåra att se. Det enda stora kattdjur som inte finns i Selous är geparden. 

Än mer intressant för en riktig safariälskare är kanske att Selous är hem till 1 300 vildhundar, troligen den största överlevande populationen i världen. Vildhundar har länge setts som ett skadedjur och därför jagats skoningslöst. Ni som har turen att få se dem kommer dock snart att se att detta är ett rovdjur och flockdjur som är lika spännande och intressant som de stora katterna. Även giraffer finns i stora mängder i Selous, i Dar Es Salaam kallas Selous ibland för Giraffic Park. 

Rufijifloden med sina bifloder och sitt stora delta lockar till sig flockar med elefanter och är hem till stora populationer flodhästar och krokodiler. Floden drar också till sig stora flockar av de landlevande gräsätarna. Speciellt under torrsäsongen då det är svårt att hitta vatten ute på slätterna lockas djuren till floden. Under och precis efter regnperioderna dricker de i de många vattenhålen ute på slätten för att minska risken att bli byte för rovdjuren nere vid floden. 

Landskapet i Selous är varierat med grönt gräs och buskig vegetation på en del områden. Längs med strandkanten växer den karakteristiska Borassus Palmen som kan bli ändå upp till 25 meter hög. Landskapet och djurlivet kommer att inspirera till många fotografier så vi rekommenderar att ni har ett stort minneskort i kameran. 

Selous historia

Selous Game Reserve är döpt efter engelsmannen Frederick Selous, som dog 1917 i strider med tyskarna under första världskriget. Frederick Selous var en av de äventyrare som blev legender under den viktorianska eran för sina utforskningar och äventyr i det mörka Afrika. Selous sägs ha sagt redan vid åtta års ålder att han skulle bli en berömd upptäcktsresande i Afrika, en barndomsdröm som verkligen besannades. Under 30 års tid försörjde han sig som jägare i stora delar av södra afrika, fortfarande vid deen tiden till stora delar mer eller mindre okändvildmark. Han var en man av sin tid i den mening att han som jägare sköt stora mängder vilt men han var också en man före sin tid. Han studerade djuren och naturen och ägnade mycket tid åt att fundera kring dess framtida överlevnad. 

Som en av mycket få vita i södra/centrala Afrika vid denna tid tog han del i öppnandet av regionen för Cecil Rhodes och det Brittiska Imperiet. Han deltog bland annat vid förhandlingarna med Lobengula och de andra Matabele hövdingarna i Bulawayo, i dagens Zimbabwe. 

När första världskriget startade 1914 var Selous redan i 60 årsåldern men bad att få delta och begav sig till Östafrika. Hans regimente hjälpte där till att försvara järnvägarna i Uganda från Tyskland som vid den tiden kontrollerade dagens Tanzania (Tyska Östafrika) och hade ambitioner att ta över det brittiskt styrda Kenya. Selous tog också del i den brittiska invasionen av Tanzania som slutligen drev den tyska armén ut i bushen i det som idag är Selous reservatet. När Selous regemente attackerade tyskarna i detta område dödades han av tyska makingevär. Han begravdes på den plats där han dog och platsen är än idag utmärkt med hans gravsten. 

Området blev ett jaktreservat redan 1905 men döptes i Selous minne när det 1922 utökades till sin nuvarande omfattning och status. Numera är besökarna turister. Stora delar av reservatet besöks nästan aldrig av människor.

Klimat i Selous

Till skillnad från de stora parkerna i norra Tanzania; SerengetiNgorongoroTarangire och Lake Manyara, så ligger Selous inte på det Östafrikanska höglandet utan på låg höjd. Detta innebär att klimatet är annorlunda än i t.ex. Serengeti och påminner betydligt mer om klimatet i Dar Es Salaam och Zanzibar. I princip hela året är vädret varmt och fuktigt, varmaste månaderna är december till mars och de svalaste juni till augusti. Till skillnad från de höglänta områdena har Selous inte heller kalla nätter utan i princip året runt varma eller svala nätter. Regnperioden är mitten av november till mitten av december, de korta regnen, samt mars till maj, de långa regnen. Regnskurar kan dock förekomma alla tider på året. 

Hur kommer man till Selous?

Till Selous kommer ni antingen med bil från Dar Es Salaam, minimum fem timmars bilresa, eller med safariflyg från Dar Es Salaam. Det är helt klart bekvämast att flyga och i princip alla safarilodger i Selous erbjuder så kallade flyg in paket där ni gör era safariaktiviteter med jeepar och guider som arbetar på lodgen. 

Safari till Selous

Safari till Selous kan med fördel göra antingen på en lite kortare safari med besöka enbart i Selous, 3 nätter i Selous är vanligast, eller i kombination med någon annan av parkerna i södra och centrala Tanzania. Med safariflyg går det utmärkt att kombinera Selous med exempelvis Ruaha och/eller Katavi och kanske Gombe Stream ellerMahale Mountains om ni vill se schimpanser också. Om ni gör er safari med bil så passar Selous bra i kombination med t.ex. Mikumi och Udzungwa Mountains. 

Varför safari till Selous?

Selous Game Reserve är Afrikas största skyddade naturområde. Selous erbjuder en fantastisk naturupplevelse med en variation i aktiviteter som inte många safariområden kan matcha. I Selous gör ni inte bara era safaris i bil utan ni kan även åka båt på Rufijifloden och vandra med en beväpnad guide, bush walks. Om ni tillåter de riktigt äventyrslystna kan ni också göra en vandring på flera dagar i Selous vildmark och camp i tält, en upplevelse utöver det vanliga. 

Lodger och campingplatser i Selous

Det finns bra, om än inte så många, lodger och campingplatser i Selous. De allra flesta lodgerna ligger i närheten av Rufijifloden. I huvudsak finns det i Selous ganska små tältcamps och många av dem är ganska exklusiva och lyxiga. Nedan hittar ni information om någr alodger och tältcamps i Selous

Selous Wilderness Camp
Tältcamp som har ett mycket attraktivt läge på den södra stranden av den stora Rufijifloden. Lodgen är ganska liten, bara 7 tält, håller hög kvalitet och har ett avskilt läge eftersom den ligger på den södra stranden medan alla andra lodger ligger norr om floden. Lodgens tält håller en mycket bra kvalitet utan att för delen vara speciellt lyxiga. Ägarna, Moivaro Group, har lyckats skapa en lodge som verkligen ger valuta för pengarna och som håller en mycket bra standard utan att ge avkall på den mer rustika safarikänslan som kännetecknar deras safarilodger. På denna lodge bor ni på vår resa Selous och Zabzibar

Läs mer om Selous Wilderness Camp

Rufiji River Camp
En tältcamp av mellanklass med ett br aläge alldeles intill Rufijifloden. Rufiji River Camp fiock ett uppsvqing för några år sedan när det togs över av Foxes Safaris som äger lodger och tältcamps i södra Tanzania. Vi tycker att Rufiji River Camp är en bra lodge i sin prisklass och vi använder den som ett alternativ till Selous Wilderness Camp. 

Siwandu Tented Camp (tidigare Selous Safari Camp)
Siwandu (som tidigare hette Selous Safari Camp) ligger djupt inne i Selous Game Reserve vid stranden till Nzerakera sjön. Lodgen ligger inte som de allra flesta lodger i Selous vid Rufijifloden utan ligger lite för sig själv i ett område med gles palmskog. Med ganska få tält spridda på en stor yta och utan några egentliga grannar ger Selous Safari Camp en verkligt naturnära upplevelse. Djur i lodgens absoluta närhet är en daglig företeelse. Selous Safari Camp är av många ansett som en av de bästa safarilodgerna, inte bara i Selous Game Reserve utan i hela Tanzania. Läs mer om Siwandu Tented Camp

Vill du bli kontaktad
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort
Följ oss på Facebook

Selous och Zanzibar

Välkommen på en resa som tar er till några av Tanzanias allra vackraste och mest spännande platser. Efter en natt i myllrande Dar Es Salaam flyger ni till Afrikas största vildmark; Selous. I Selous gör ni safariturer i jeep, i båt på Rufijifloden och till fots. Från Selous flyger ni till Zanzibars medeltida huvudstad Stone Town. Ni bor inne i den gamla stadens trånga gränder och kan upptäcka denna fascinerande plats med marknader, basarer, caféer och restauranger. Resan avslutas sedan på en lugn strand antingen i Fumba Beach eller i Kizimkazi på Zanzibars sydspets. Läs mer och boka er resa här.