Vattenbock

Solnedgång över Ruwenzori

Regnmoln vid Kazinga kanalen

Båt på Kazinga kanalen

Elefanter i Kazinga kanalen

Elefant i närbild

Babianer

Queen Elisabeth National Park

Queen Elisabeth National Park i västra Uganda är landets mest besökta nationalpark. Queen Elisabeth national Park (QENP) täcker en yta på knappt 2 000 kvadratkilometer vilket jämfört med många reservat och nationalparker i Östafrika är ganska litet men är ändå hem till ett otroligt rikt djur- och växtliv. I parken finns över 100 däggdjur och fler än 600 fågelarter har observerats här, varav ett flertal är endemiska till den Albertinska riften (den västra delen av Rift Valley). QENP gränsar till ett flertal reservat och nationalparker däribland Kibale Forest National Park och Kyambura Game Reserve i Uganda samt Virunga National Park i Kongo Kinshasa. Bland de stora däggdjur som finns parken kan exempelvis nämnas lejon, flodhäst, elefant, leopard och schimpans.

Djur och natur i Queen Elisabeth National Park

Queen Elisabeth National Park är med Östafrikanska mått mätt inte en speciellt stor nationalpark men den är trots detta rik på djur och har en förvånansvärt varierad natur. De mest besökta områdena för safaris är den norra delen av parken kring Kazingakanalen som sträcker sin från Lake George i norr till Lake Edward i söder. Varken Lake George, som ligger helt i Uganda, eller Lake Edward som till hälften ligger i DR Kongo, ligger helt inne i nationalparken. Lake Georges södra och östra strand ligger utanför parken och sjön används av lokala fiskare. Även Lake Edward används av fiskare.

Den norra delen av parken, på båda sidor om Kazingakanalen domineras av öppen savann. Detta område är populärt för game drives och safari i båt på Kazingakanalen. I området finns en hel del stora djur däribland elefant, vårtsvin, buffel, Uganda kob (en sorts antilop), lejon, hyena och en mängd fåglar. Området är mycket populärt bland fågelskådare då de många sjöarna, vårmarkerna och floderna lockar till sig otroliga mängder fåglar. På eftermiddagarna kommer många djur ner till Kazingakanalen för att dricka och svalka sig, framförallt under den torraste säsongen, juni till oktober. En båttur på kanalen ger god chanser att se mängder av stora djur och även mycket fåglar.

Söderut i parken ligger Maramagambo Forest som främst besöks av fågelskådare men som förutom fåglar även är hem till en del stora däggdjur och flera olika sorters apor.

Längs nationalparkens östra gräns ligger förkastningen Kyambura Gorge som är ett populärt ställe för att se schimpanser. Det finns en del schimpanser nere i klyftan men schimpanser är lättare att se i Kibale Forest National Park några timmars bilresa norr om QENP.

Längs söderut i parken ligger återigen öppen savann i området som heter Ishasha. Ishasha är känt för att vara ett av få ställen där lejon ofta klättrar i träd och det är populärt att försöka se och fotografera de trädklättrande lejonen i Ishasha. Ishasha är ett bra safariområde med en hel del stora gräsätare och hyggliga chanser att se lejon.

Queen Elisabeth National Park är unik på så sätt att djuren delar parken med människorna i fyra små fiskebyar som ligger helt inne i parken. När parken skapades 1964 tilläts dessa byar vara kvar. De som bor i byarna livnär sig mestadels på fiske.

Klimat i Queen Elisabeth National Park

Queen Elisabeth National Park ligger allra längst västerut i Uganda och klimatet centralafrikanskt snarare än östafrikanskt. Vilket innebär att det finns en torrsäsong (juni till oktober) och en regnsäsong (november till maj) men regn förekommer året om och de regnigaste månaderna är mars, april och maj. De svalaste månaderna är maj, juni och juli och de varmaste november till mars. Under de varmaste månaderna är eftermiddagstemperaturer på över 30 grader vanliga men det förekommer även dagar då det är lite svalare. Även under de svalaste månaderna är temperaturen på eftermiddagarna oftast runt 25 grader.

Bästa tiden att resa till Queen Elisabeth National Park

Queen Elisabeth National Park kan besöka året om även om mars, april och maj kan vara väldigt regniga. Bästa månaderna för safari är juli till oktober eftersom det då är som torrast och djuren samlas kring sjöar, vattendrag och framförallt Kazingakanalen. Även juni samt november till mars är bra månader men regn förekommer och högt gräs gör att det ibland kan vara svårt att se djuren i vissa områden av parken.

Hur kommer man till Queen Elisabeth National Park

Till Queen Elisabeth National Park kommer ni enklast med bil (oftast privat safari jeep med guide) direkt från Kampala eller som en del i en längre safari. Bilresan från Kampala tar cirka 6 timmar och går över bra asfalterad väg. På våra resor Ugandasafari och Uganda och Rwanda kommer ni till QENP från Kibale Forest i norr. Bilresan från Kibale till QENP tar två till tre timmar.

Safari till Queen Elisabeth National Park

Queen Elisabeth National Park är Ugandas bästa safaripark i den meningen att den erbjuder de bästa möjligheterna att de stora afrikanska däggdjuren så som t.ex. buffel, elefant, flodhäst, lejon och olika sorters antiloper. Några djur som t.ex. Uganda kob kan ni inte se i de Östafrikas mer berömda safariparker som t.ex. Serengeti, Masai Mara och Selous. Queen Elisabeth National Park är en safaripark som går att besöka som enda park på en 2-4 dagars safari men oftast är den en del av en lite längre resa som inkluderar även t.ex. Bwindi, Kibale Forest och kanske även Murchinson Falls.

Varför safari till Queen Elisabeth National Park

Queen Elisabeth National Park är värd att besöka på en resa i Uganda eftersom det är Ugandas djurrikaste park och den i särklass bästa parken för en klassisk Östafrikansk safari. Dessutom ligger parken mitt emellan Ugandas, i vår mening, allra främsta turistattraktioner Kibale Forest och Bwindi. Så om ni reser till Uganda för att se schimpanser i Kibale och gorillor i Bwindi så är Queen Elisabeth ett perfekt stopp på vägen mellan dessa två parker och dessutom en annorlunda naturupplevelse med öppen savann, floder och sjöar.

Boende i Queen Elisabeth National Park

Queen Elisabeth National Park erbjuder boende från ganska enkel mellanklass till lyx men de flesta safarilodger håller motsvarande tre eller fyrstjärnig nivå. Nedan kan ni läsa lite mer om de safarilodger vi använder oss av i parken.

Bush Lodge
En mellanklass lodge belägen alldeles intill Kazingakanalen djupt inne i parken. Lodgens rum ligger i tält byggda på träplattformar. Rummen har riktiga sängar, myggnät, toalett med dusch och en utomhus dusch. Lodgen ligger i ett område med mycket djur och den erbjuder den riktiga safarikänslan tack vare att det finns få rum och tälten släpper in alla nattens ljud. Läs mer om Bush Lodge här.

Kasenyi Safari Lodge
Nybyggd lodge med ett fantastiskt läge vid Lake Bunyampaka i Kasenyi inne i Queen Elisabeth National Park. Lodgen har en stor öppen uteplats med utsikt över savannen där ni sitter och äter era middagar. Alla rum har stora sängar, toalett och dusch och ligger i fasta tält som gör att ni hör alla ljuden under natten. Mer om Kasenyi Safari Lodge kommer inom kort.

Kyambura Game Lodge
En liten mycket bra safarilodge i östra Queen Elisabeth National Park. Lodgen har endast sju rum som alla ligger i separata stugor med halmtak. Alla stugor har egen toalett med dusch. Lodgen är lite lyxigare än t.ex. Bush Lodge och är ett bra alternativ för er som värderar att bo riktigt bra.

Vill du bli kontaktad
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort
Följ oss på Facebook