Oldonyo Lengai

Oldonyo Lengai

Lake Natron

Empakaikratern

Ngorongoro Crater Highlands

Ngorongoro Crater Highlands är det område som sträcker sig ungefär från Lake Eyasi i söder till Lake Natron och Loliondo i norr och från Rift Valleys förkastningsbrant i väster till Ndutu/Serengeti plains i öster. Ngorongoro Crater Highlands ligger till större delen i det skyddade naturområdet Ngorongoro Conservation Area. Ngorongoro Crater Highlands eller som det oftast kallas Crater Highlands är ett område som formats av vulkanisk aktivitet vilket tydligt märks på områdets tre stora kalderor (kollapsade vulkaner) Ngorongorokratern, Olmotikratern och Empakaikratern (ibland stavat Embakaikratern) och Tanzanias enda aktiva vulkan Oldonyo Lengai.

Ngorongorokratern

Ngorongorokratern är utan tvekan den mest kända och mest besökta platsen i Ngorongoro Crater Highlands. Ngorongorokratern ingår som en del i de allra flesta safaris i norra Tanzania. Läs mer om Ngorongorokratern här.

Empakaikratern

Empakaikratern är en djupare kaldera med sidor som på vissa delar av kratern reser sig 300 meter över kraterns botten. Empakaikraterns väggar är betudligt brantare än Olmotikratern. Ungefär hälften av kratern består av en alkalisk sjö. Det går att vandar ner till kraterns botten och utsikten på vägen är fantastisk. I kratern finns ofta en del djur som t.ex. buffel, eland, bushbuck och många olika sorters fåglar. Empakaikratern ligger ganska högt så det är ganska kallt på nätterna på kraterns kant (framförallt mellan maj och september).

Olmotikratern

Olmotikratern är en betydligt mindre krater än Ngorongorokratern och den är inte alls lika djup. Det finns ingen väg ner till kraterns botten som till stora delar är täckt med gräs. Olmotikratern ligger ganska högt så det är ganska kallt på nätterna på kraterns kant (framförallt mellan maj och september).

Lake Natron

Lake Natron är en sodasjö i norra Tanzania alldeles söder om gränsen mot Kenya. Sjön ligger i en sänka mellan Rift Valleys förkastningsbrant, den aktiva vulkanen Oldonyo Lengai och Gilaibergen. Området runt sjön är torrt och ödsligt pga. mycket otillförlitligt säsongsbetonat regn. Området runt Lake Natron är till stora delar obebott. Endast ett fåtal massajer bor här och vallar sin boskap. Under de torraste månaderna tar dock massajerna sin boskap upp för Rift Valleys förkastningsbrant till de grönare betesmarkerna i Ngorongoro-bergen. Läs mer om Lake Natron här.

Oldonyo Lengai

Oldonyo Lengai är en stratovulkan som reser sig cirka 2 000 meter över det omgivande landskapet vid Lake Natron i norra Tanzania. Toppen på Oldonyo Lengai är 2 940 meter över havet. Berget är fristående och står alldeles intill Rift Valleys förkastningsbrant och det vulkaniska höglandet Ngorongoro Crater Highlands. Oldonyo Lengai är massajernas heliga berg och namnet brukar översättas med ”Guds berg” på svenska. Oldonyo Lengai är en får aktiva vulkaner i Afrika och berget hade ett litet utbrott senast 2010.

Det går att bestiga Lengai men eftersom vulkanen är aktiv så kan klättringen ”stängas” i perioden pga. giftig svavelrök på toppen. En bestigning av Lengai börjar på natten med toppbestigning i gryningen. Det är en lång natts vandring uppför ett brant berg så ni bör vara i god form.

Vill du bli kontaktad
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort
Följ oss på Facebook

Vandra i Crater Highlands

Crater Highlands är ett av Tanzanias bästa områden för vandring. Dels på grund av att det är ett vackert område med dramatisk natur och ett förhållandevis svalt klimat men också för att det är få som upptäckt detta naturområde. När ni vandrar genom landskapet med öppen savann, glesa skogar, berg och fantastiska kratrar möter ni få turister. Ni får en upplevelse av tystnad och stillhet på ett sätt som få områden i Östafrika kan ge er. Er packning bärs av åsnor och era guider är massajer som levt hela sina liv i området.

En vandring i Ngorongoro Crater Highlands kan vara precis så lång eller kort som ni vill. Det går bra att spendera en dag med att vandra kring Olmotikratern eller Empaikratern med en lodge vid Ngorongorokratern som bas men det vanligaste är en vandring på fem dagar från Ngorongorokratern till Lake Natron. Under er vandring bor ni i tält. Campingplatserna ligger alldeles intill lokala massajbyar. Om ni är intresserade av att vandra i Crater Highlands kontakta oss så tar vi fram ett reseförslag till er.