Ndutu Safari Lodge

Lodge med mycket bra läge på de södra grässlätterna. De stora slätterna har stora mängder djur från mitten/slutet av november fram till maj då de migrerande hjordarna befinner sig i området. De stora hjordarna kommer till området efter de korta regnen i november och befinner sig i närheten till slutet av regnperioden närmar sig i mitten av maj. I lodgens närhet ligger Ndutusjön med omgivande sankmark som har ett rikt djurliv även under resten av året. 

Lodgens rum ligger i små stugor byggda av sten. Alla rum ligger mycket naturnära och djur syns ofta nära lodgen. På hemsidan skriver Ndutu Lodge att de har den enda baren inom en 50 kilometers radie. Nu är det inte riktigt sant längre eftersom närliggande Lake Masek Tented Camp nyligen har slagit upp portarna men det säger ändå lite om vilket avskilt läge Ndutu Safari Lodge har. 

Lodgen har funnits sedan 70-talet och den har sedan starten varit en favorit bland turister och naturfotografer. Trots att den är ganska gammal känns den inte sliten under är mycket väl underhållen. Det är en lodge av mellanklass och inte lyx men den är sedan länge en av de allra populäraste lodgerna i Serengetiområdet och den är ofta fullbokad långt i förväg. Detta beror på lodgens unika läge och fantastiska atmosfär. Framförallt under migrationsperioden december t.o.m. februari måste man ofta boka långt i förväg för att få rum här. Detta är i vår åsikt en av de mest prisvärda lodgerna i Serengeti. 

Ndutu Safari Lodge ligger inte inne i Serengeti National Park utan precis utanför i Ngorongoro Conservation area. Med sitt läge på de stora grässlätterna är den dock på alla sätt en ”Serengeti lodge”. Lodgen ligger alldeles intill Lake Ndutu och samtliga 34 rum har veranda ut mot Akaciaskogen som växer på sjöns södra sida. De stora öppna grässlätterna i södra Serengeti är under torrsäsongen heta, torra och ogästvänliga. Ndutusjön är då ett av få pålitliga vattenhål i ett mycket stort område. Detta gör att Ndutu under torrsäsongen har ett ganska rikt djurliv som är väldigt koncentrerat runt sjön och de sankmarker som omger den. De stora slätterna utanför våtmarkerna har dock denna tid på året mycket lite djurliv. 

Allt detta förändras dock några veckor efter de korta regnen. I slutet av november eller början av december vandrar enorma hjordar med gnuer, zebror och Thomsons gaseller in på slätterna som under de kommande månaderna formligen myllrar av liv. I början av de långa regnen (mars) kalvar gnuerna och under denna period är de stora rovdjuren mycket aktiva i området. När de långa regnen börjar upphöra i mitten av maj flyttar hjordarna allt längre bort mot de glesa akciaskogarna i Västra Korridoren och Ndutus slätter blir återigen tomma och övergivna. 

Eftersom Ndutu Lodge ligger utanför Serengetis nationalpark är det tillåtet med vandringssafari i området. Detta måste dock genomföras med en beväpnad ranger från Ngorongoro Conservation area.