Mount Meru

Mt Meru är ett brant fristående berg och en slocknad vulkan. Mt Merus högsta topp, Socialist Peak, når 4 556 meter över havet vilket är mer än 1 300 meter lägre än närliggande Kilimanjaro. Många gör därför misstaget att anta att Meru är ett mycket lättare berg att bestiga. Men betänk att Meru är mycket brant, betydligt brantare än Kilimanjaro, och för att nå toppen behöver ni gå upp mer 3 000 höjdmeter på mindre än 60 timmar. Så om ni ska bestiga Mt Meru, kom väl förberedd för det är en tuff utmaning.

Detta sagt vill vi också säga att Mt Meru är ett fantastiskt vackert berg som ofta glöms bort pga. att det ligger så nära Kilimanjaro. Om du har tiden och pengarna så är en bestigning av Meru ett perfekt sätt att förbereda sig inför en Kilimanjaro bestigning. Meru är också värt besväret i sig själv. En av höjdpunkterna under en bestigning av Meru är den fantastiska vyn över Kilimanjaro i soluppgång.

Det finns bara en rutt till toppen på Mt Meru; Momela Route. Denna rutt bestigs på tre eller fyra dagar, den enda skillnaden är hur lång tid man tar på sig på nervägen. Vandringen börjar vid Momela Gate, 1 500 meter över havet, och första dagen går antingen via en kort men mycket brant stig eller en mer flack väg upp till första stugan; Miriakamba Hut (2 500 möh.). Den branta vägen är lite jobbigare, framförallt under den varmaste årstiden eftersom det är mer skugga på den flackare vägen, men också enligt oss vackrare. Den flacka rutten upp till Miriakamba är en grusväg vilket kan vara lite mindre spännande än att vandra på djurstigen genom regnskog och öppna ängar.

Från Miriakamba går vandringen vidare uppför en ganska brant stig till Saddle Hut (3 500 möh.) som ligger mellan Little Meru Peak och Socialist Peak. Om vädret tillåter är det bra att bestiga Little Meru (3 801 möh.) och därefter återvända till Saddle Hut. Detta är ett bra sätt att acklimatisera sig.

Vägen till toppen inleds mitt i natten och går först brant uppför till Rhino Point (3 800 möh.). Därefter går det både uppför och nerför ett tag innan den sista biten går uppför längs kanten på berget. Delvis är det mycket brant sista dagen både uppför och vid sidan av er. Toppbestigning av Mt Meru är den kanske mest spektakulära trekking ni kan göra i Östafrika. Men det är inget för den lider av höjdsjuka. Toppbestigningen tar 5-6 timmar och därefter tar det 3-4 timmar att komma ner till Saddle Hut igen. Vid Saddle Hut äter ni lunch och vilar innan ni vandrar vidare neråt till Miriakamba där ni äter middag och sover om ni inte går hela vägen till gaten.