Lake Masek Tented Camp

En ny liten mycket bra tält lodge med ett fantastiskt läge invid sjön Lake Masek som ligger på de stora öppna slätterna strax utanför Serengeti National Park i Ngorongoro Conservation Area. Lodgen har bara 20 tält som alla är mycket stora, luftiga och bekvämt inredda. Sängarna är stora och bekväma och badrummen har toalett och badkar. Med stora fönsterpartier i tälten och egen veranda kan ni från ert rum se mycket djur i närheten, framförallt under migrationssäsongen december-april. 

Lodgen är en av de allra bästa ekolodgerna i Tanzania. All energi kommer från solpaneler och vatten samlas upp under regnperioden och användas till dusch, toaletter och matlagning. Lodgen är också byggd uteslutande i material som är återvinningsbara och nedbrytbara. 

Lake Masek Tented Camp ligger inte inne i Serengeti National Park utan precis utanför i Ngorongoro Conservation area. Med sitt läge på de stora grässlätterna är den dock på alla sätt en ”Serengeti lodge”. Lodgen ligger alldeles intill Lake Masek och samtliga 20 rum har veranda med utsikt den omgivande naturen. De stora öppna grässlätterna i södra Serengeti är under torrsäsongen heta, torra och ogästvänliga. Maseksjön är då, tillsammans med närliggande Ndutusjön, ett av få pålitliga vattenhål i ett mycket stort område. Detta gör att området runt lodgen även under torrsäsongen har ett ganska rikt djurliv som är väldigt koncentrerat runt sjön och de sankmarker som omger den. De stora slätterna utanför våtmarkerna har dock denna tid på året mycket lite djurliv. 

Allt detta förändras dock några veckor efter de korta regnen. I slutet av november eller början av december vandrar enorma hjordar med gnuer, zebror och Thomsons gaseller in på slätterna som under de kommande månaderna formligen myllrar av liv. I början av de långa regnen (mars) kalvar gnuerna och under denna period är de stora rovdjuren mycket aktiva i området. När de långa regnen börjar upphöra i mitten av maj flyttar hjordarna allt längre bort mot de glesa akciaskogarna i Västra Korridoren och Grumeti och Ndutus slätter blir återigen tomma och övergivna. 

Eftersom Lake Masek Tented Camp ligger utanför Serengetis nationalpark är det tillåtet med vandringssafari i området. Detta måste dock genomföras med en beväpnad ranger från Ngorongoro Conservation Area Authority.