Ikoma Tented Camp

Ikoma Tented Camp ligger strax utanför Serengeti national parks gräns, väster om Ikoma och strax norr om Grumetifloden och Grumeti game Reserve. Det är en tältcamp med 31 tält som trots att den har relativt många tält ger en riktigt bra naturupplevelse. Alla rum/tält har egen toalett med dusch, riktigta sängar, myggnär och en lite veranda med utsikt över savannen. Tälten är byggda på en betongplatta och de står uppställda i en cirkel med ingång/utgång mot öppen savann. Gångvägen mellan tälten, restaurang och reception går bakom tälten vilket gör att utsikten från den lilla verandan blir ostörd över öppen savann från alla tält. 

På rummen finns elektriskt ljus mellan kl. 17 och kl. 22. Efter kl. 22:00 är det ficklampa som gäller. Det finns dock inte eluttag i tälten så ni kan inte ladda datorer, mobiltelefoner och kameror eller liknande under natten. I restaurangen finns en mängd eluttag där ni kan ladda alla era elektriska saker mellan kl. 17:00 och 22:00. 

Ikoma är byggd i ett område med grässavann och glesa akaciaskogar. I närheten av tälten betar gaseller och även andra djur såsom olika sorters antiloper, lejon och gepard finns i den absoluta närheten, även om det är ovanligt att se dem från tälten. 

Restaurangen är ganska nybyggd, trevlig öppen byggnad med utsikt över lägerelden och den intilliggande savannen. Vid lägerelden kan ni sitta och lyssna på nattens ljud innan middagen och kanske njuta av en kall öl. 

Med sitt läge är det en bra lodge året runt men som allra bästa är den mellan mars och juli då migrationen befinner sig i närheten. I början av den skandinaviska sommaren (maj-juni) korsar migrationen Grumetifloden alldeles i närheten. Det är lika spektakulärt som den mer kända korsningen av Mara floden då djuren passerar in i Kenya. Liksom vid Marafloden lurar krokodiler i vattnet av Grumetifloden. 

Lodgen ligger precis utanför nationalparkens gränser, i Grumeti reservatet. Detta innebär att det går att göra vandringssafari i omgivningen och nattliga game drives. En vandringssafari är ett fantastiskt komplement till bilsafari. Ni kommer tveklöst att se färre djur men de djur ni ser under vandring kan ni komma mycket nära. Ni kommer också på ett helt annat sätt att känna dofterna och höra ljuden i vildmarken. Ni går med mycket erfarna, beväpnade vakter så även om ni är mitt i ett av de vildaste områdena i Afrika är ni säkra. Att göra en game drive på natten är också en mycket stor upplevelse. I ljuset från strålkastare får ni se de djur som är aktiva på natten. Bland de djur som ni kan se på natten kan nämnas t.ex. spring hare, bush baby och caracal. Det är garanterat en annorlunda känsla än safari på dagen.

Lodgen ligger ganska nära Seroneraområdet i centrala Serengeti och en Västra korridoren samt Lobo i norra Serengeti. Samtliga dessa områden kan nås på en dags bilsafari med utgångspunkt här. Detta gör lodgen till ett bra alternativ året runt.