Tanzaniasafari

Tanzania och safari är två ord som hör ihop. Tanzania är utan tvekan det bästa landet i Afrika för en safariresa. Tanzania safari är för många drömmen om Afrika. Vidunderlig öppen savann med de karakteristiska platta akaciaträden och enorma hjordar som betar det gula gräset. På denna resa till Tanzania får ni besöka några av Tanzanias världsberömda mytomspunna platser som den kollapsade vulkanen Ngorongorokratern och den tillsynes ändlösa savannen i Serengeti.

Ingenstans i Afrika finner ni de stora däggdjuren och rovdjuren i samma mängder som i Tanzania. Drömmer ni om att resa på en äkta afrikansk safari så är Tanzaniasafari er drömresa!

Denna resa ger er alla upplevelser i Tanzania men inga onödiga transportsträckor. Resan inkluderar bl.a. 

 • 5 dagar safari i norra Tanzania
 • SerengetiNgorongorokratern och Tarangire eller Lake Manyara
 • Vi upplever migrationen på nära håll
 • Noga planerad safarirutt, inga onödiga transporsträckor, maximalt med tid i safariparkerna
 • Naturnära boende i små tälcamps och safarilodger. Inga stora hotell.
 • Guidad bush walk (safari till fots) på södra Serengetis öppna savann
 • Guidad vandring genom byarna vid Mount Merus fot
 • Alltid egen safarijeep och egen guide
 • Alltid Africana Travels egna, mycket erfarna och kunniga guider
 • Alla transfers mellan hotell och flygplatser
 • Internationellt flyg Sthlm/Gbg/Kphmn-Tanzania inklusive flygskatter
Läs mer

Ugandasafari

En safariresa till Uganda är en resa full av upplevelser. Bersgorillorna i Bwindis regnskog och schimpanserna i Kibale Forest är höjdpunkterna på denna resa till Uganda där ni även får fantastiska landskap och stora djur på Östafrikansk savann. Vår Ugandasafari inkluderar:


Ni upplever det allra bästa av Afrikas Pärla, Uganda, när ni färdas genom böljande kullar terrasserade sluttningar och höga berg med tät regnskog. I Kibale Forest möter ni våra närmaste släktingar; Schimpanser. I Bwindi Impenetrable Forest möter ni Bergsgorillor och i Queen Elisabeth National Park har ni chans att se många av Afrikas stora däggdjur inklusive lejon. I Queen Elisabeth National Park kan fågelskådaren spana efter mer än 600 olika fågelarter som noterats här. Ugandasafari är resan till era drömmars Afrika.

Resan går givetvis att kombinera med en vecka på Östafrikas vackraste stränder på Zanzibar, Pemba, Lamu eller Mombasa. Det går enkelt att ta sig från Uganda till Zanzibars och Mombasa stränder med flyg från Entebbe.

Observera att 15 årsgräns gäller för besök hos bergsgorillor i Uganda och Rwanda

Läs mer

Vanliga Frågor

Här har vi samlat de vanligaste frågorna inför en resa till Tanzania, Uganda, Rwanda, Kenya eller Botswana. Finns inte den fråga och/eller det svar du sökte här kontakta oss så hjälper vi dig.

Kilimanjaro

Vad behöver jag ta med mig för kläder?
Vi har en checklista med saker du behöver ta med dig. Vi mailar den till dig om du bokar en Kilimanjarobestigning. Du kan också ladda ner den själv här.

Går det att dricka kranvatten i Tanzania?
Nej

Går det att dricka vatten i bäckarna på Kilimanjaro?

Nej det rekommenderar vi inte. Vi förser er med dricksvatten på berget. Vi kokar vatten på kvällen så att ni har dricksvatten dagen efter.

Vilken tid är bäst att bestiga Kilimanjaro? När regnar det som mest?

Regnsäsongen är mars t.o.m. maj samt en kortare regnperiod som oftast infaller i november. Under den långa regnperioden rekommenderar vi inte bestigning av Kilimanjaro men mellan juni och februari går det bra. Observera att det regnar betydligt mer på bergsluttningarna än i övriga landet och oavsett tid på året riskerar ni alltid regn på Kilimanjaro.

Bor vi i tält eller stugor?

Om ni bestiger Kilimanjaro via Marangurutten bor ni i stugor, på alla andra rutter är det tält.

Hur mycket bär vi själva och hur mycket bär våra bärare?

Var beredd på att bära en mellastor ryggsäck själv (35-40 liter). I den bär du det ombyte av kläder du behöver under dagen (för växlande temperatur) samt vatten, din lunch och värdesaker såsom kamera. Bärarna bär resterande del av er packning. Vi rekommenderar att ni inte bär mer än max 7 kg själva.

Vad får vi för mat på Kilimanjaro? Kan ni ge exempel på frukost, lunch och middag?

Frukost: kaffe, te och/eller varm choklad, omelett, havregrynsgröt, rostat bröd, gurka, tomat, färsk frukt.
Lunch: smörgåsar, avocado, ost, hembakat bröd, kyckling, frukt, salami, jordnötter, chips, torkad frukt, jos och te.
Middag: sallad, kyckling med ris, pasta, bönor, potatismos, kaka (efterrätt), kokade grönsaker, soppa (olika varje dag). Vi kan också laga mat till vegetarianer, glutenallergiker m.m. Meddela oss innan om ni har behov av någon typ av specialkost så ordnar vi det.

Safari

Hur är vädret i Tanzania?
Generellt sett är det torrsäsong mellan juni och oktober, regnsäsong mellan mars och maj samt en säsong då det regnar lite i bland mellan november och februari. Vädret är som varmast november till mars och som svalast juni till augusti. Temperatur och regn varierar dock en hel del över landet beroende på exempelvis höjd över havet.

Vilken är den bästa tiden på året för en safari i Tanzania?
Safari i Tanzania är bra hela året förutom perioden mitten av mars t.o.m. maj. Olika safariparker är olika bra i olika delar av året. Framförallt gäller detta Tarangire och de södra parkerna som är absolut bäst juni t.o.m. oktober/november. Serengeti, Ngorongoro och Lake Manyara är bra året runt men olika delar av Serengeti (såsom de södra grässlätterna) varierar mycket över året.

Vad får vi för mat på safarin?
Om ni åker på lodgesafari (inklusive boende på tältcamps) får ni frukost och middag på lodgerna. På lodgerna är det normalt sett en buffé med olika typer av mat inkl. kött, ris, pasta, sallad, bröd m.m. På campingsafari följer en kock med som lagar mat till er. Ni får då soppa, ris, pasta, kött, grönsaker, sallad, vatten, juice m.m. Lunch äter ni normalt sett ute under dagen. Ni får en lunchlåda som innehåller exempelvis, bröd, jos, vatten, kött, choklad m.m. Om ni har speciella behov såsom glutenfri eller vegetarisk mat, meddela oss innan så är det inga problem.

Vad ska vi ta med oss för kläder? Vi har en checklista med saker du behöver ta med dig. Vi mailar den till dig om du bokar en safari. Du kan också ladda ner den själv.

Vad är bäst camping- eller lodgesafari?
Det beror helt och hållet på era egna preferenser. Campingsafari ger en mycket naturnära upplevelse men det är inget för den som aldrig har gillat att campa, sova i sovsäck och inte duscha på flera dagar. Lodgesafari ger mer bekvämlighet och kan kännas tryggare. Tältlodger är en bra kompromiss. Ni kommer nära naturen men har alla bekvämligheter som dusch, toalett, restaurang och bar.

Går det att dricka kranvatten i Tanzania?

Nej. Ni ska inte heller borsta tänder i det. Det flesta lodger ställer vattenflaskor på rummet. Om inte så får ni vatten på flaska av oss på safarin och det finns att köpa på alla lodger.

Är det säkert att åka på safari?

Ja det är väldigt säkert att åka på safari så länge ni följer säkerhetsregler och lyssnar på er guide. Detta innebär bl.a. att ni inte ska gå utanför camping eller lodgeområdet (OBS! Att det kan vara mycket farligt!) och att ni inte ska gå mellan tälten själv på kvällarna på tältlodgerna. Lodger i Tanzania är inte inhägnade så djuren kommer in bland tälten och husen ganska ofta.

Vilka djur kan vi få se på en safarI?

Det beror lite på vilka parker ni åker till men bl.a. är följande djur vanliga i de stora safariparkerna i Tanzania och Kenya; lejon, hyena, gepard, elefant, buffel, gnu, krokodil, zebra, giraff, impala, Thomsons gasell, Grants gasell, dik dik, hartbeast, kudu, eland, flodhäst, vattenbock, babian, vårtsvin m.fl. Leopard är också ganska vanlig men skygg och svår att se. Noshörning är numera mycket ovanlig och går i Tanzania bara att se i Ngorongorokratern och i Serengetis sällan besökta Gol Kopjes. I Kenya kan ni se noshörning i bl.a. Masai Mara och Lake Nakuru. Afrikansk vildhund finns bara i de södra parkerna (vanliga i bl.a. Selous och Ruaha) och i mindre utsträckning i Loliondo (väster om Serengeti) och Tarangire.

Vilka är det bästa parkerna i Tanzania för safari?

Samtliga Tanzanias stora safariparker i norra (Serengeti, Ngorongoro, Lake Manyara och Tarangire) och södra (Selous, Ruaha, Katavi) är mycket bra för att se många vilda djur.

När är bästa tiden på året för att se migrationen i Tanzania?

Bästa tiderna att se migrationen är juni till mitten av juli (västra Serengeti), mitten av oktober till mitten av mars (nordvästra, centrala och sydöstra Serengeti).

När är bästa tiden på året för att se migrationen i Kenya?

Augusti, september och början av oktober.

Är er safari i små eller stora grupper?

Våra safaris är aldrig mer än 12 personer, max 2 bilar.

Är det möjligt att åka på safari med barn?
Ja det är möjligt men vi rekommenderar inte safari till barn under 6 år. För barn under 12 år rekommenderar vi att ni bor på lodger och inte campar. I tälten hör man ofta djur såsom hyena och lejon på natten och detta kan vara ganska skrämmande för barn. Om ni åker med barn rekommenderar vi en lite kortare safari då barn ofta inte riktigt kan uppskatta 5-6 dagars safari.

Är det säkert att gå på natten i Tanzania?

Det är inte livsfarligt att gå på natten i Tanzania men i städerna rekommenderar vi att ni inte gör det utan hellre åker taxi. Gå aldrig ensamma! I safariområdena är det mycket farligt att gå ute på nätterna.

Är det säkert att gå på natten i Kenya?

I Nairobi bör ni aldrig gå på natten vare sig ensamma eller i grupp. Även på dagarns bör ni gå i grupp. Det samma gäller i Mombasa. Även i mindre städer rekommenderar vi er att aldrig gå ensamma! Behöver ni förflytta er på natten, ta en taxi! I safariområdena är det mycket farligt att gå ute på nätterna.

Hur är vägarna i Tanzania?

Vägarna till och från och mellan safariparkerna i norra Tanzania är bra, med vissa undantag. Inne i safariparkerna är det grusvägar och kvaliteten på dem varierar beroende på hur mycket det har regnat osv. Räkna med att det ibland kan skumpa rejält. Vägarna i södra Tanzania varierar i kvalitet. Vägen till Selous är inte speciellt bra och det skumpar ordentligt bitvis. Fundera på att flyga dit istället. Vägen till Mikumi och Ruaha är till större delen bra men till Ruaha är det långt att köra från Dar Es Salaam. Till Katavi tar det två dagar att köra (på mycket dåliga vägar) och vi erbjuder därför bara flygsafari hit. Gombe Stream och Mahale Mountains ligger längst i väster i Tanzania bortom farbara vägar. Hit kommer ni med flyg och båt.

Hur är vägarna i Kenya?

Vägarna i Kenya är av mycket varierande kvalitet, många är ganska dåliga. Även vägen till Massai Mara är bitvis dålig så räkna alltid med att det kan skumpa på vägarna i Kenya.

Kan jag fotografera människor?

Fråga dem innan du fotograferar, oftast går de med på det men det anses mycket ohövligt att fotografera någon utan att fråga först. I Rwanda och Uganda vill de allra flesta inte bli fotograferade och vi ber er att respektera detta.

Får jag ge presenter till barn vid vägarna?

Vi uppmanar er att inte göra det då det uppmuntrar barn att stå vid vägarna och tigga.

Vad använder ni för bilar till safaris?
Toyota Landcruicers eller Landrovers med max 4 eller 6 personer i varje. Alla får fönsterplats under upplyftbart tak.

Zanzibar

Kan jag fotografera människor och privata hus?
Fråga alltid innan du fotograferar människor eller privata hus. Om ni går med en guide be honom/henne fråga.

Går det att dricka kranvatten på Zanzibar?

Nej

Hur ska jag klä mig på Zanzibar?

Kom ihåg att Zanzibar är ett muslimskt samhälle. Gå inte omkring i Stone Town eller i andra samhällen iklädd bara bikini, kort-kort eller badbyxor. Kvinnor rekommenderas att ha kläder som täcker axlar och knän för att slippa obehagliga blickar. Män rekommenderas att inte gå med bar överkropp annat än på stranden och hotellet.

Är det säkert att gå på stränderna?

Ja det är ganska säkert men var försiktig med att gå eller jogga själv på kvällar och tidiga morgnar. Ha inga värdesaker med er på stranden.

Går det att köpa alkoholhaltiga drycker på Zanzibar?

De flesta hotell serverar alkohol men vissa gör det inte. Observera att det är allmänt accepterat att turister dricker alkohol men att uppträda berusad anses mycket upprörande och respektlöst.

Är det tillåtet att köpa snäckskal?

Ja det är tillåtet men vi rekommenderar starkt att ni inte gör det eftersom många snäckskal, koraller och liknande som säljs på gator och stränder tagits från känsliga marina miljöer och handeln med dessa som souvenirer hotar Zanzibars korallrev.

Får jag ge presenter till barn vid vägarna?
Vi uppmanar er att inte göra det då det uppmuntrar barn att stå vid vägarna och tigga.

Följ oss på Facebook
Vill du bli kontaktad?
Skicka
Fyll i formuläret så ovan kommer
du att bli kontaktad av oss inom kort