Vandringsresor Tanzania

Tanzania är ett land som de flesta upptäcker med hjälp av en safarijeep. Tanzania är dock ett land som även har många fantastiska vandringsleder. Möjligheterna att upptäcka Tanzania till fots på en vandringsresa är för mång aganska okända men tillika i det närmaste outtömliga. Vi arrangerar gärna vandringsresor till er. Vandringsresor i Tanzania går att kombinera med en safariresa eller sol och bad på Zanzibar. Mafia Island, Pemba Island eller Kiganboni.

Att vandra är ett sätt att resa där resan blir målet. Ni vandrar genom vilda vackra landskap i ett tempo som gör att allt ni passerar upplever ni. Till skilnnad från i en jeep använder ni alla era sinnen för att ta in intrycken. Ni kommer inte bara att se utan även att höra och känna dofter.

Guiderna på våra vandringar är lokala och de har en enorm kunskap och en passion för sitt hemland, sin hemtrakt, som de kommer att dela med sig til er av.

Intresseanmälan

Namn:
E-post:
Telefon:
Önskat avresedatum:
Avreseort:Stockholm
Köpenhamn
Göteborg
Annan
Antal personer:
Meddelande:
Intresseanmälan är naturligtvis kostnadsfritt och inte bindande.

Vandra i Loliondo

Vi på Africana Travel är mycket stolta över vår vandringsled i Loliondo eftersom det är en stig som vi själva trampat upp. Våra lokala guider har tagit oss med på en vandring genom massajernas eget Serengeti där vilda djur samasa med massajer och deras boskap på den böljande savannen. Vi campar nära massajbyar på campingplatser som vi själva döpt. Här finns inga fasta strukturer och vi lämnar inget efter oss, förutom våra fotsteg som vinden och regnet sveper bort.

En vandring i Loliondo är lika mycket en kulturell upplevelse som en naturupplevelse. Ni får en inblick i massajernas liv i ett av de områden i Östafrika där de fortfarande på många sätt lever traditionellt. Våra guider är massajer från byarna och de garanterar att vi kommer nära utan att tränga oss på.

Vandring i Loliondo går att göra mellan 2 och fem dagar. Vi rekommenderar er att spendera i alla fall tre dagar/två nätter i Loliondo. Nedan ett exempel på en fem dagars vandring som kombineras med en safari i norra Tanzania

Dag 1: Er safariguide kör er ut ur Serengeti på förmiddagen och på vägen mellan Nabi Hill Gate i serengeti och Ngorongorokratern byter ni jeep och svänger av norrut mot Loliondo. Ni kör en bit norrut tills ni passerar gärnsen till Loliondo och här kliver ni ur jeepen och under eftermiddagen vandrar ni i cirka tre timmar genom det skiftande landskapet förbi bl.a. ”Shifting Sands” (stora sanddyner) och den väldiga klippan ”Nasera Rock”. Denna dag har ni goda chanser att se en del djur som t.ex. zebra, gasell och en mängd olika fågelarter. Sent på eftermiddagen kommer ni till en campingplats, Sungura Private Camp, vid Laleshoni Village. På kvällen kan ni om ni vill besöka den närliggande massajbyn.

Dag 2: På morgonen efter frukost gör vi ett besök i Massajbyn och ni får vara med dem under en stund på förmiddagen och ta del av deras morgonaktiviteter. Sent på förmiddagen vandrar vidare över Loliondos savann. Dagens vandring tar cirka fyra timmar exklusive ett stopp för lunch. På eftermiddagen kommer vi till Nyani Private Camp. De sista timmarna på dagen spenderar vi med att utforska omgivningen med fantastiska stenformationer nere vid floden där det också finns apor.

Dag 3: Efter en lugn morgon och en långsam frukost vandrar vi mot Malambo Village. Dagens vandring tar cirka fyra timmar. Vi vandrar genom ett område med ganska mycket djur och ni har goda chanser att se djur som t.ex. giraff och flera olika sorters antiloper. På eftermiddagen kommer vi till Engaki Private Camp.

Dag 4: Efter frukost väntar cirka fyra timmars vandring till Tembea Private Camp vid Parakashi Village. Eftermiddagen spenderas tillsammans med era guider i massajbyn. Ni får delta i eftermiddagens aktiviteter om ni vill. På kvällen anordnar vi en massaj barbeque.

Dag 5: Efter frukost hämtas ni med jeep och skjutsas tillbaka till Arusha, cirka fem timmars bilresa.

Vi på Africana Travel är mycket stolta över vår vandringsled i Loliondo eftersom det är en stig som vi själva trampat upp. Våra lokala guider har tagit oss med på en vandring genom massajernas eget Serengeti där vilda djur samasa med massajer och deras boskap på den böljande savannen. Vi campar nära massajbyar på campingplatser som vi själva döpt. Här finns inga fasta strukturer och vi lämnar inget efter oss, förutom våra fotsteg som vinden och regnet sveper bort.

En vandring i Loliondo är lika mycket en kulturell upplevelse som en naturupplevelse. Ni får en inblick i massajernas liv i ett av de områden i Östafrika där de fortfarande på många sätt lever traditionellt. Våra guider är massajer från byarna och de garanterar att vi kommer nära utan att tränga oss på.

Vandring i Loliondo går att göra mellan 2 och fem dagar. Vi rekommenderar er att spendera i alla fall tre dagar/två nätter i Loliondo. Nedan ett exempel på en fem dagars vandring som kombineras med en safari i norra Tanzania.

Vandra i Ngorongoro Crater Highlands

Ngorongoro Crater Highlands är det vulkaniska bergsområdet som sträcker sig från Ngorongorokratern i söder till Lake Natron och Loliondo i norr. Stora delar av området ligger på mellan 2 000 och 3 000 meters höjd vilket gör att temperaturen är lägre än i områden intill. I det svalare klimatet är det skönt att vandra och den dramatiska naturen bjuder på vackra vyer med höga berg (Loolmalasin är Tanzanias fjärde högsta berg) och väldiga kalderor som Olmotikratern och Empakaikratern. Guider på er vandring är lokala massajer och ert bagage och utrustning bärs av åsnor. Det går att vandra i Ngorongoro Crater Highlands mellan en och fem dagar. Det vanligaste är fem dagar med start på den norra sidan av Ngorongorokratern och mål vid Lake Natron. Läs mer om Ngorongoro Crater Highlands.

Vandra i Serengeti

Vandringar är tillåtna i en liten del av Serengeti och endast utförda av ett fåtal certifierade aktörer. Africana Travel har avtal med en av dessa aktörer och vi kan därför erbjuda vandringar inne i Serengeti National Park. Vandringar i Serengeti National Park arrangeras endast som privata expeditioner och varje expedition planeras efter resenärers specifika önskemål. Antal dagar ni vandrar och antal nätter/dagar ni spenderar i Serengeti är därför valfritt men vi rekommenderar er att spendera i alla fall två nätter på vandring i Serengeti. Boende när ni vandrar i Serengeti är på en mobil tältcamp som flyttas mellan varje natt av en följebil. Tälten är stora och samtliga har egen toalett och dusch. Duschen har en kapacitet på 15 lite och fylls på med varmvatten innan er dusch. All mat och dryck ingår och maten lagas av en privat kock. Eftersom Serengeti är mycket rikt på stora djur vandrar ni alltid tillsammans med två beväpnade parkvakter.

Vandra i Arusha National Park

Arusha National Park ligger strax utanför staden Arusha i norra Tanzania. Nationalparken är ganska liten, 550 kvadratkilometer vilket är litet i Östafrika, men är trots detta varierad och innehåller ett flertal olika naturtyper såsom savann, våtmark och regnskog. Mount Meru ligger i nationalparken och de flesta som besöker Arusha National Park gör det för att bestiga Mount Meru. Arusha National Park är dock även ett utmärkt resmål för vandringssafari. Eftersom parken ligger nära Arusha är det enklaste och vanligaste att besöka parken över dagen, ett perfekt komplement till en fem eller sex dagars safari i jeep i norra Tanzania.

Det finns en hel del stora djur i parken såsom exempelvis buffel, giraff, vårtsvin, elefant (fåtal), babian och vattenbock. Det finns inga lejon i Arusha National Park men en del leopard och fläckig hyena som oftast kan ses på förmiddagar och senare på eftermiddagarna. Arusha National Park är den enda safariparken i norra Tanzania där ni kan se den svart-vita Colobusapan.Arusha National Park består av sjöar, våtmark, savann och berg. Ett varierat landskap trots att parken bara täcker drygt 550 kvadratkilometer. Det finns en hel del stora djur i parken såsom exempelvis buffel, giraff, vårtsvin, elefant (fåtal), babian och waterbuck. Det finns inga lejon i Arusha National Park men en del leopard och fläckig hyena som oftast kan ses på förmiddagar och senare på eftermiddagarna. Arusha National Park är den enda safariparken i norra Tanzania där ni kan se den svart-vita Colobusapan.

Praktisk info om våra vandringsresor i Tanzania

Våra vandringsresor i Tanzania är alltid mycket noga förberedda och det genomförs tillsammans med mycket erfarna guider och parkvakter. I områden som vi vandrar i, Serengeti, Loliondo, Ngorongoro Conservation Area och Arusha National Park, finns dock gott om vilda djur och all vandring sker på egen risk.

Ring oss!
08-4106 09 90

Intresseanmälan

Namn:
E-post:
Telefon:
Önskat avresedatum:
Avreseort:
Stockholm
Köpenhamn
Göteborg
Annan
Antal personer:
Meddelande:
Intresseanmälan är naturligtvis
kostnadsfritt och inte bindande.

Africana Mobile Camp

På våra vandrignsresor bor ni på vår egen mobila tältcamp. Africana Travels mobila tältcamp är inte lyxig utan fokus är på äventyr och miljövänligt, naturnära boende. Ni bor i kupoltält med ståhöjd i mitten. 2 personer i bor i rymliga fyrmannatält med madrasser och kudde (ni behöver ta med sovsäck). Maten lagas av er privata kock och så länge vädret tillåter äter ni utomhus. Portabel toalett och dusch delas.

Boende på denna resa

Moivaro Coffee Plantation Lodge 
Hotellet är byggt i Out of Africa stil med stora vackra rum, öppna spisar och en vacker trädgård med pool. Läs mer om Moivaro Coffee Plantation Lodge här

Crater Forest Tented Camp
 
Endast 15 tält byggda på plattformar med egen veranda, toalett, dusch och en öppen spis. Kaffe och te serveras på verandan varje morgon så att ni kan njuta en stund av den vackra utsikten över regnskogen i Ngorongoro. Detta är en lodge av mycket god mellanklass. Läs mer om Crater Forest Tented Camp här

Ikoma Tented Camp
 
En tältcamp med 31 tält, strax utanför Serengeti national parks gräns. Alla rum/tält har egen toalett med dusch, riktiga sängar, myggnät och en lite veranda med utsikt över savannen. Gångvägen mellan tälten, restaurang och reception går bakom tälten vilket gör att utsikten från den lilla verandan blir ostörd över öppen savann från alla tält.Läs mer om Ikoma Tented Camp här

Ndutu Safari Lodge
 Lodge med mycket bra läge på de södra grässlätterna. Rummen ligger i stenstugor som alla har veranda ut mot savannen och en gles akaciskog där djur ofta syns alldeles intill lodgen. Läs mer om Ndutu Safari Lodge här.

Privat mobil tältcamp i Loliondo
I Loliondo bor ni på vår egen privata mobila tältcamp som flyttar med er varje dag. Campen är inte större än att vi kan packa den på åsnor och flytta den mellan lägerplatserna. Ni bor i rymliga tält med madrass och kudde och tar bara med er egen sovsäck. Läs mer om vår privata mobila tältcamp i Loliondo.

Moivaro Coffee Plantation Lodge 
Hotellet är byggt i Out of Africa stil med stora vackra rum, öppna spisar och en vacker trädgård med pool. Läs mer om Moivaro Coffee Plantation Lodge här

KIA Lodge
 
KIA Lodge ligger bara tre minuter från Kilimanjaro International Airport. På en kulle ligger lodgen inbäddad med utsikt över den torra savannen väster om Kilimanjaro. På klara dagar, framförallt tidigt på morgonen har man från lodgen en fantastisk utsikt över Kilimanjaro med den karakteristiska vita toppen. Läs mer om KIA Lodge här

Migunga Forest Tented Camp
 
Liten tältlodge som ligger strax utanför Lake Manyaras nationalpark på den nordöstra sidan av sjön. Samtliga rum ligger i fasta tält som alla har badrum med dusch och toalett. Tälten ligger utspridda i ett område med gles skog som skuggar tälten. Läs mer om Migunga Forest Tented Camp här

Crater Forest Tented Camp
 
Endast 15 tält byggda på plattformar med egen veranda, toalett, dusch och en öppen spis. Kaffe och te serveras på verandan varje morgon så att ni kan njuta en stund av den vackra utsikten över regnskogen i Ngorongoro. Detta är en lodge av mycket god mellanklass. Läs mer om Crater Forest Tented Camp här

Ikoma Tented Camp
 
En tältcamp med 31 tält, strax utanför Serengeti national parks gräns. Alla rum/tält har egen toalett med dusch, riktiga sängar, myggnät och en lite veranda med utsikt över savannen. Gångvägen mellan tälten, restaurang och reception går bakom tälten vilket gör att utsikten från den lilla verandan blir ostörd över öppen savann från alla tält.Läs mer om Ikoma Tented Camp här

Robanda Tented Camp 
Endast 10 permanenta tält byggda mitt ute i vildmarken så att de mycket smakfullt smälter in i naturen. Samtliga tält har eget badrum med dusch, toalett och handfat. Tälten är byggda så att alla har en liten veranda ut mot den glest akaciebevuxna savannen där djur som zebror, antiloper och elefanter ofta syns nära lodgen. Läs mer om Robanda Tented Camp här

Ndutu Safari Lodge
 Lodge med mycket bra läge på de södra grässlätterna. Rummen ligger i stenstugor som alla har veranda ut mot savannen och en gles akaciskog där djur ofta syns alldeles intill lodgen. Läs mer om Ndutu Safari Lodge här. 

Serengeti Savannah Camp 
Lodgen saknar helt fasta strukturer vilket gör att den kan flyttas mellan två olika platser varje år. I varje tält finns toalett och dusch, med varmvatten. Med endast 8 tält uppslagna mitt i den vildaste naturen är det aldrig trängsel här utan vildmarksupplevelsen är total. Utanför varje tält står stormlyktor som brinner hela natten för att hålla djuren borta och det finns också lägervakter. Läs mer om Serengeti Savannah Camp här

Halisi Camp
 Detta är en tältcamp som verkligen ger valuta för pengarna. En liten camp som är belägen mitt i de djurrikaste områdena i Serengeti. Servicen är fantastisk trots att ni befinner i er i ett av de vildaste landområdena i världen. Eftersom de inte finns några permanenta strukturer så är känslan av att befinna sig på safari ständigt närvarande. Alla tält har riktiga sängar med sängkläder, toalett och dusch. Läs mer om Halisi Camp här

Ndutu Wildlands
 
Mycket bra semipermanent tältlodge som under perioden december t.o.m. maj befinner sig i Ndutu i sydöstra Serengeti Lodgen har stora tält med ståhöjd som samtliga har riktiga sängar och egen toalett och dusch. Ett mycket naturnära boende som ger en äkta safari upplevelse. Denna lodge eller Tented Camp har inga fasta strukturer men erbjuder ändå bekvämligheter såsom riktiga sängar, toalett och dusch. Läs mer om Ndutu Wildlands här

Inför resan

Innan avresa kan det vara bra att kolla igenom vår checklista nedan. Den är till för att ni lätt ska kunna kolla det allra viktigaste inför er resa.

Visum
om ni ansöker om visum innan avresa ska ni göra det via respektive lands ambassad. Vi rekommenderar er att göra det minst en månad i förväg. Ni kan också köpa visum direkt vid ankomst. Se då till att ni har korrekt summa (i USD) lättillgängligt i handbagaget.

Visum till Tanzania kan ni ansöka om på Tanzanias Ambassad alternativt köpa vid ankomst till Tanzania. Från ambassaden kostar ett visum 500 kr. vid ankomst kostar det USD 50. Det kan vara lång kö för att köpa visum vid ankomst. Vi rekommenderar att ni skickar in blanketten minst en månad innan avresa Ladda hem ansökningsblankett för visum till Tanzania på Tanzanias ambassads hemsida. Notera att det krävs ett pass som är giltigt i minst sex månader efter hemresa och att passet inte får vara skadat på något sätt. Om ni ansöker om pass vid ankomst till Tanzania behöver ni kunna visa upp er returbiljett.

Vaccinationer Besök i god tid innan avresa en vaccinationsklinik för att få de vaccinationer och eventuell medicin ni behöver. Ta med ert vaccinationsbevis.

Resevaluta
Det är bäst att ha USD i kontanter. VISA kort också bra att ta med. Mastercard accepteras någorlunda ofta men Am Ex sällan. Viktigt att komma ihåg att på många platser i Östafrika är det en avgift på upp till 5 % på korttransaktioner.

Biljett
Normalt sett får ni en e-ticket på email. Skriv ut biljetten och ta med den, den används för incheckning. Observera att en hel del flygbolag numera erbjuder incheckning på nätet i förväg. Kolla på respektive flygbolags hemsida. Innan ni reser ska ni kontrollera er flygbiljett. Detta gör ni genom att logga in med ert efternamn och bokningsnummer på checkmytrip.com. OBS! att undantag gäller för gruppbokningar. Om ni inte kommer åt er bokning via checkmytrip.com kontakta då oss så hjälper vi er.

Packning
Packa i mjuka väskor om ni ska på safari. Hårda väskor kan vara svåra att få in i en safarijeep.

Tillåtet bagage Reglerna för hur mycket bagage ni får ha med er varierar mellan olika flygbolag. Kontrollera via respektive flygbolags hemsida. Notera att de flesta inrikesflyg i Östafrika endast tillåter 20 kg./person i incheckat bagage och endast en väska per person. Mindre safariflyg tillåter ofta endast 15 kg. bagage, inklusive handbagage, per person.

Försäkring
Innan ni reser se till att ni har en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring. Africana Travel säljer inga reseförsäkringar eller avbeställnings-skydd.

Incheckning på flyget
Ni checkar in på ert flyg antingen på flygplatsen eller på flygbolagets hemsida. Notera att inte alla flygbolag har incheckning online. Kontrollera på respektive flygbolags hemsida. De flesta flygbolag startar incheckning online 48 timmar innan avresa. Vi kan inte checka in er på flyget och vi kan inte boka er på platser med extra benutrymme men på vissa flygbolag kan ni själv göra detta på deras hemsida. Vissa flygbolag erbjuder också att reservera platser med extra benutrymme mot en extra avgift. Detta kan då oftast bokas och betalas online med kredit- eller betalkort.

Villkor
Vid köp av resa från Africana Travel ingår ni avtal med oss och genom ert köp accepterar ni våra villkor. Resor som bokas med oss omfattas av allmänna och särskilda villkor. Kontrollera därför våra villkor noga.

Vad ska jag packa?

För att er safari ska bli så bra som möjligt har vi satt samman en checklista med saker ni bör tänka på att ta med.

Mjuka väskor, Packa era saker i mjuka väskor  att de lätt får plats i det begränsade utrymmet i safari jeepen. Ni måste inte packa i ryggsäckar. Ert stora bagage kommer att bäras av åsnor under vandringen i Loliondo.

Kikare, många djur kommer att komma nära bilarna men ibland kan det vara bra med en kikare om vi ser t.ex. en leopard eller noshörning på avstånd.

Kamera. Ni kommer att ta många bilder.

Ficklampa eller pannlampa. Det är mörkt på nätterna i afrikansk vildmark så en ficklampa eller ännu hellre pannlampa är bra att ha.

Våtservetter. De kan vara bra att ha om ni vill tvätta av händerna innan ni äter

Spritservetter eller handdesinfektion för att försäkra er om att ni inte får i er bakterier genom era händer när ni äter. De är dessutom bra att ha för att rengöra eventuella skrapsår och liknande.

El adapter. Tanzaniska uttag är annorlunda än svenska så ta med en adapter. Tanzania har vägguttag av Brittisk typ. 

Vandringsskor (låga). Vandringsskor är det absolut bästa att ha på fötterna på en safari. Eftersom ni spenderar flera dagar med att vanra påp denna resa är vandringsskor extra viktigt. Ta med ett par bra, regntåliga och bekväma skor.

Sandaler eller lätta skor typ sneakers. Ta med ett par bekväma väl ingångna skor. Det är skönt att ta på lodgen och campingplatsen på kvällen.

Hatt eller keps för att skydda ert huvud från solen

Solglasögon. Solen i Östafrika är extremt stark så det är viktigt att skydda ögonen.

Myggmedel

Solskyddskräm. Ta med gott om solskyddskräm med mycket hög solskyddsfaktor. Om ni reser under svensk höst/vinter är det extra viktigt att ha riktigt hög solskyddsfaktor i början. Ta med all ni behöver då solskyddskräm är svår att få tag i i Östafrika och där den finns är den dyr.

Lätta kläder. Ta med tunna t-shorts och byxor/shorts. Funktionsmaterial är skönare än bomull. I vissa områden, såsom Ngorongorokratern, är det kyligt på nätterna (framförallt mellan maj och september) så det kan vara bra att ha med en tunn jacka eller fleece tröja. Det kan också bli lite kyligt på kvällarna i Loliondo så långbyxor och en tunn tröja komme rväl till pass där också.  

Lätta regnkläder. I Loliondo är det oftast torrt och soligt under peridoen mitten av maj t.o.m mitten av november men regn förekommer och det är därför bra att ha med ett tunt regnställ som ni kan dra på ifall det kommer en regnskur.                      

Liten ryggsäck eller väska att ha kamera och liknande saker under dagarna. För er vandring i Loliondo behöver ni en liten ryggscäk som är bra att bära och som rymmer cirka 30 liter.

OBS! Innan ni åker besök en vaccinationsklinik och få de vaccinationer och malariaprofylax ni behöver!

Vanliga frågor

Vi har samlat vanliga frågor här.

Klimat och väder

Hela Tanzania är beläget nära ekvatorn och vädret är nästan alltid varmt, i alla fall för svenskar. Tanzania är dock ett stort land med stora skillnader i topografi och höjd över havet och klimatskillnaderna är större än man kanske först skulle tro. De kustnära områdena i Tanzania är varma året runt med temperatur som normalt varierar mellan 25 och 35 grader. Varmast är det från december till slutet av februari och svalast i juni och juli, även om det kan kännas svalare i mars och april p.g.a. att det regnar mest då.

Regnperioden i Tanzania är från mars då de krafitiga så kallde ”långa regnen” infaller, dessutom infaller en kortare regnperiod ”de korta regnen” runt November månad. Tanzania är dock ett tropiskt land och regn förekommer vid alla tider på året.  Regn utanför regnperioderna kommer dock oftast som korta skurar som kan kännas ganska uppfriskande en varm dag.

Loliondo är en ganska grön slätt beroende på att området får lite mer regn än en del omgivande områden som Lake Natron och Ndutu. Under perioden juni t.o.m. början av november är det oftast torrt och soligt med endast en del stackmoln och klara nätter. Fro.m. mitten av november fram till mitten av maj förekommer regn, ofta flera dagar i vecka, och ibland i väldigt kraftiga skurar. Det förekommer dock att det även under denna period är helt torrt under flera veckor i sträck. Även om ni vandrar i Loliondo under den torraste perioden bör ni vara förberadde på att det kan komma regnskurar.

Om Tanzania

Tanzania som officiellt heter Förenade Republiken Tanzania, är Östafrikas största land med en total yta på 945 203 kvadratkilometer (Sverige 449 964) och en befolkning på knappt 45 miljoner (Sverige cirka 9,5 miljoner). Tanzania ligger strax söder om ekvatorn och gränsar i norr till Kenya och Uganda, i väster till Rwanda, Burundi och Kongo-Kinshasa (tidigare Zaire) i väster och i söder till Zambia, Malawi och Mocambique

Tanzania har fått sitt namn genom en sammanslagning av Tanganyika (det som idag är fastlands-Tanzania) och Zanzibar. De två tidigare kolonierna bildade tillsammans Förenade Republiken Tanzania 1964.

Läs mer om Tanzania här.