Alfred Shemweta leder resan

Vy över Kilimanjaro vid starten

Vackra vyer längs banan

Planet Lodge Arusha

Planet Lodge Arusha

Culture walk utanför Arusha

Safari i Ngorongorokratern

Angani Tented Lodge

Intresseanmälan

Namn:
E-post:
Telefon:
Önskat avresedatum:
Avreseort:Stockholm
Köpenhamn
Göteborg
Annan
Antal personer:
Meddelande:
Intresseanmälan är naturligtvis kostnadsfritt och inte bindande.

Er reseledare

Reseledare och värd på denna resa är Alfred Shemweta. Alfred är född och uppvuxen i Tanzania men bor sedan länge i Sverige. Alfred Shemweta var Sveriges snabbaste långdistanslöpare under slutet av 90-talet och början av 00 talet med segrar i Stockholm Marathon 1999 och 2000 och ett personbästa på 2:14 på marathon och 1:02 i halvmaran. Vid VM i Sevilla 1999 kom han på 28:e plats i maratonloppet. Alfred är trefaldig svensk mästare på 10 000 meter (1997, 1998 & 1999), fyrfaldig svensk mästare i Marathon (1999, 2000, 2002 & 2004) och femfaldig svensk mästare i halvmaraton (1998, 1999, 2000, 2001 & 2005). Alfred har tränarkompetens på akademisk nivå och i dagsläget arbetar han, bl.a. som löptränare och massör. Han är en mycket omtyckt tränare med stor erfarenhet och en riktig glädjespridare som fortfarande springer "hyfsat snabbt" (hans egen åsikt). Observera att hyfsat snabbt är hans egna ord och betyder milen på under 38 minuter. Mer information om Alfred Shemweta hittar ni på Wikipedia och på www.shemweta.com.

Resebeskrivning

19/2: Avresa från Stockholm
Flyg från Arlanda enligt tidtabell nedan. Mot avgift går det att ansluta från Göteborg eller Köpenhamn. Ni flyger tillsammans med er reseledare. Information om var på Arlanda gruppen samlas kommer att skickas ut i god tid innan avresa.

20/2: Ankomst till Tanzania
Via mellanlandning i Addis Abeba ankommer ni Kilimanjaro Airport mitt på dagen. Africana Travels personal möter er på flygplatsen. När alla fått sitt bagage skjutsas ni till ert hotell i utkanten av Arusha. Inga gemensamma aktiviteter denna dag utan bara vila och återhämtning efter en lång resa. Middag på hotellet på kvällen ingår. Kostnad för dryck tillkommer.

21/2: Lätt distanslöpning, safari till fots och välkomstmiddag
Ni stiger upp tidigt och genomför ett lättare distanspass på 45-60 minuter i lugnt tempo. Ni springer i östra Arusha och vid klart väder kan ni se både Mount Meru och Kilimanjaro. Efter frukost på hotellet och en stunds vila skjutsas ni till Arusha National Park. I parken vandrar ni guidade ni av beväpnade parkvakter och kan med lite tur få se t.ex. giraff, zebra, buffel, elefant och en flertal olika antiloper och apor. Ni äter picknicklunch på en rastplats i parken. På eftermiddagen skjutsas ni tillbaka till hotellet för en stunds vila eller kanske bad i poolen och en dusch innan kvällens välkomstmiddag på restaurang Le Patio. Frukost, lunch och middag ingår. Kostnad för dryck till middagen tillkommer.

22/2: Lättare intervallpass och en guidad culture walk
Ni startar dagen med ett lättare intervallpass för att få igång benen. Efter frukost och en studsn vila på hotellet är dagens andra aktivitet ”culture walk” i byarna vod Mount Merus fot norr om Arusha. Ni går en ganska flack runda och stannar för picknicklunch på vägen. Tidig eftermiddag skjutsas ni tillbaka till hotellet. Eftermiddagen på egen hand. Middag på hotellet på kvällen. Frukost, lunch och middag ingår. Kostnad för dryck till middagen tillkommer.

23/2: Safari till Ngorongorokratern
Era guider och jeepar kommer till hotellet kl. 07:00 för avfärd mot Ngorongorokratern. Ni kör till Ngorongorokratern och gör på vägen ett kort stopp vid Rift Valley View Point 600 meter ovanför Lake Manyara. Rift Valley är den förkastningsdal som bildas genom att Afrikas två kontinentalplattor långsamt dras isär. Ni ankommer Ngorongorokratern på förmiddagen och efter en kort stund vid en utsiktspunkt uppe på kraterns kant kör ni ner till botten för att se djuren. I kratern kan ni bl.a. få se elefant, buffel, gnu, zebra, flodhäst, noshörning, lejon, hyena, babian m.fl. djur. Ni stannar i kratern tills skymningen då ni kör till Angani Tented Lodge precis utanför Ngorongoro Conservation Area. Ni äter picknicklunch på en rastplats i kratern under dagen och middag på hotellet på kvällen. Frukost, lunch och middag ingår. Kostnad för dryck till middagen tillkommer.

24/2: Lake Manyara och därefter till Kilimanjaro
Efter frukost beger ni er till Lake Manyara. Lake Manyara National Park består till stora delar av grundvattenskog men även våtmark, savann och glesare akaciaskog. Bland de djur ni kan se denna dag kan exempelvis nämnas elefant, giraff, vårtsvin, flodhäst, babian, buffel, zebra och med en stor portion tur också leopard. På eftermiddagen lämnar ni Lake Manyara och kör till Moshi vi Kilimanjaros fot. Nu börjar det närma sig loppet. De närmaste dagarna ska ni bo på Kilemakyaro Mountain Lodge som ligger alldeles intill loppets bana, cirka 5 km från starten. Picknicklunch i Lake Manyara och middag på hotellet på kvällen. Frukost, lunch och middag ingår. Kostnad för dryck till middagen tillkommer.

25/2: Vila och förberedelse
Denna dag har ni inga gemensamma aktiviteter utan fokus ligger på att efter eget huvud förbereda sig inför loppet. Hotellet ligger alldeles intill banan och den som vill kan jogga lite på banan. Hotellet har en pool och en stor trädgård som inbjuder till lugn och mental uppladdning. Frukost, lunch och middag på hotellet ingår. Kostnad för dryck till lunch och middag tillkommer.

26/2: Kilimanjaro Marathon och Halvmaraton
Kilimanjaro Marathon startar 06:00, halvmaran startar 07:00. Frukost kommer att finnas tillgänglig 3,5 timmar innan respektive lopps start. Avfärd från hotellet preliminärt 05:15 för de som ska springa maran 06:15 för halvmaratonlöparna. Exakta tider kommer att ges på plats. Efter loppet kommer alla löpare av Africana Travels personal att få dryck och lättare mat för återhämtning. När alla kommit i mål kör ni tillbaka till hotellet. Resten av dagen på egen hand för vila och återhämtning. Lunch och middag på hotellet. På kvällen har vi en gemensam avslutningsmiddag. Frukost, lunch och middag ingår. Kostnad för dryck till lunch och middag tillkommer. Dessutom ingår dryck och lättare mat efter loppet.

27/2: Hemresa
3 timmar innan avresa hämtas ni vid hotellet för transfer till Kilimanjaro Airport. Flyg hem enlig tidtabell nedan.

28/2: Åter i Sverige
Ni landar i Stockholm enligt tidtabell nedan.

Flygtidtabell

Datum Avgår Tid Ankommer Tid Flygbolag
19/2 2017 Stockholm/Arlanda 19:30 Addis Abeba 07:15 (+1dag) Ethiopian
20/2 2017 Addis Abeba 10:20 Kilimanjaro 12:55 Ethiopian
           
27/2 2017 Kilimanjaro 17:35 Addis Abeba 20:05 Ethiopian
28/2 2017 Addis Abeba 01:30 Stockholm 09:15 Ethiopian

Priser och avresor

Avresa Per vuxen i dubbelrum Per vuxen i trippelrum Enkelrumstillägg
19/2 2017 30990 kr. 30 490 kr. 4 500 kr


Notera att alla priser ovan är per person. Tillägg för enkelrum enligt specifikation. Vi reserverar oss för begränsad tillgänglighet på enkelrum eftersom vi använder oss av små safarilodger.

Ring oss!
08-4106 09 90

Intresseanmälan

Namn:
E-post:
Telefon:
Önskat avresedatum:
Avreseort:
Stockholm
Köpenhamn
Göteborg
Annan
Antal personer:
Meddelande:
Intresseanmälan är naturligtvis
kostnadsfritt och inte bindande.

I priset ingår

I denna resa ingår följande:

 • Internationellt flyg t.o.r. Stockholm/Arlanda-Kilimanjaro med Ethiopian Airlines enligt tidtabell nedan. Samtliga idag kända skatter och avgifter ingår men flygskatter kan ändras fram tills att flygbiljetten är betald.
 • Träningsprogram för Kilimanjaro Marathon eller Kilimanjaro Halvmarathon framtaget av Alfred Shemweta specifikt för att träna inför detta lopp som är kraftigt kuperat och går på hög höjd i värme.
 • Tre gemenmsamma träningar i inför resan ledda av Alfred ShemwetaStartbevis till Kilimanjaro Marathon eller Kilimanjaro Halvmarathon. Träningarna kommer att genomföras i Stockholm under november och december 2016
 • Tre nätter på Planet Lodge i Arusha
 • En natt på Angani Tented Lodge
 • Tre nätter på Kilemakyaro Mountain Lodge
 • Svensk reseledare under hela resa. Reseledare är Alfred Shemweta. För information om Alfred se ovan
 • Guidad vandring i byarna vid Mount Merus fot norr om Arusha, "Culture walk"
 • Guidad bush walk (safari till fots) i Arusha National Park
 • Två dagars safari till Ngorongorokratern och Lake Manyara inklusive guider, safarijeepar och alla parkavgifter
 • Samtliga måltider under resan (kostnad för dryck tillkommer vid vissa måltider)
 • Transfer från Kilimanjaro Airport till Planet Lodge vid ankomst
 • Transfer från Kilemakyaro Mountain Lodge till Kilimanjaro Airport vid hemresa
 • Transfer t.o.r. Kilemakyaro Mountain Lodge start/målområde för Kilimanjaro Marathon och Halvmarathon.

I priset ingår inte

I resans pris ingår inte:

 • Visum till Tanzania
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Dricks till gudier
 • Personliga utgifter såsom minibar, tvätt, telefoni och Internet


För reseförsäkring och avbeställningsskydd rekommenderar vi:

1. Kontrollera vilket reseskydd som ingår i er hemförsäkring

2. Betala er resa med kort. I många kreditkort ingår en bra reseförsäkring. OBS! att villkor för olika kort skiljer sig åt kontrollera vad som ingår i ert kort noga. Vi accepterar MasterCard och VISA

3. Om ni behöver extra skydd rekommenderar vi er att teckna en försäkring via Europeiska Reseförsäkringar

 

Flyg från annan ort

Det är möjligt att boka denna resa med flyg från annan avreseort mot tillägg. Om ni är intresserade av denna resa men vill resa ut från Göteborg, Köpenhamn eller Oslo kontakta oss för pris.

Boende på denna resa

Planet Lodge, Arusha
Mellanklasshotell med vackert läge i sydöstra Arusha med utsikt över Mount Meru. Lodgen har rum i små runda stugor som ligger utspridda i en stor trädgård. Läs mer om Planet Lodge.

Angani Tented Lodge, Karatu
Angani Tented Lodge är en trevlig och mycket bra tältcamp belägen i det böljande vackra landskapet i Ngorongoro Highlands alldeles i närheten av Ngorongorokratern. Läs mer om Angani Tented Lodge här.

Kilemakyaro Mountain Lodge
Populärt och hotell i mycket bra mellanklass beläget på Kilimanjaros södra sluttning cirka 5 kilometer utanför Moshi. Hotellet har en stor trädgård och en egen farm där mycket av den mat som serveras på hotellet produceras. Läs mer om Kilemakyaro Mountain Lodge.

Väder i Tanzania i februari

Hela Tanzania är beläget nära ekvatorn och vädret är nästan alltid varmt, i alla fall för svenskar. Tanzania är dock ett stort land med stora skillnader i topografi och höjd över havet och klimatskillnaderna är större än man kanske först skulle tro. De kustnära områdena i Tanzania är varma året runt med temperatur som normalt varierar mellan 25 och 35 grader. Varmast är det från december till slutet av februari och svalast i juni och juli, även om det kan kännas svalare i mars och april p.g.a. att det regnar mest då.

Regnperioden i Tanzania är från mars då de krafitiga så kallde ”långa regnen” infaller, dessutom infaller en kortare regnperiod ”de korta regnen” runt November månad. Tanzania är dock ett tropiskt land och regn förekommer vid alla tider på året. Regn utanför regnperioderna kommer dock oftast som korta skurar som kan kännas ganska uppfriskande en varm dag. 

Väder i norra Tanzania i februari
Denna resa genomförs under perioden mellan de korta regnen (november) och de långa regnen (mars-maj) när vädret i Tanzania är varmt och mestadels soligt. Regn förekommer under denna period men oftast i korta men kraftiga skurar (sällan mer än 20 minuter). Loppet är förlagt till slutet av februari eftersom vädret ofta är klart på morgnarna och chanserna att se Kilimanjaro från delar av banan är stor. Eftermiddagstemperaturer denna tid på året är ofta runt 35 grader nere i Moshi men lägre lite högre upp på berget. Där loppet genomförs brukar eftermiddagstemperaturerna ligga på 30 grader och strax däröver. Loppet startar tidigt eftersom det är svalare på morgonen. Normala temperaturer vid start för marathon (06:00) är 15-18 grader och vid start för halvmarathon (07:00) 16-12 grader. Vid målgång kan temperaturen ha stigit upp till cirka 25 grader. Regn förekommer denna tid på året och det finns en viss risk för regn under loppet men oftast är det klart och soligt väder på morgonarna i februari. 

Våra hotell på Zanzibar

Denna resa går naturligtvis att förlänga med en vecka på Zanzibar. På Zanzibar kan ni välja att bo från mellanklass till femstjärnigt på något av våra noga utvalda hotell. Klicka här för en lista på alla våra hotell på Zanzibar

Inför resan

Innan avresa kan det vara bra att kolla igenom vår checklista nedan. Den är till för att ni lätt ska kunna kolla det allra viktigaste inför er resa.

Visum
Om ni ansöker om visum innan avresa ska ni göra det via respektive lands ambassad. Vi rekommenderar er att göra det minst en månad i förväg. Ni kan också köpa visum direkt vid ankomst. Se då till att ni har korrekt summa (i USD) lättillgängligt i handbagaget.

Visum till Tanzania kan ni ansöka om på Tanzanias Ambassad alternativt köpa vid ankomst till Tanzania. Från ambassaden kostar ett visum 500 kr. vid ankomst kostar det USD 50. Det kan vara lång kö för att köpa visum vid ankomst. Vi rekommenderar att ni skickar in blanketten minst en månad innan avresa Ladda hem ansökningsblankett för visum till Tanzania på Tanzanias ambassads hemsida. Notera att det krävs ett pass som är giltigt i minst sex månader efter hemresa och att passet inte får vara skadat på något sätt. Om ni ansöker om pass vid ankomst till Tanzania behöver ni kunna visa upp er returbiljett.

Vaccinationer
Besök i god tid innan avresa en vaccinationsklinik för att få de vaccinationer och eventuell medicin ni behöver. Ta med ert vaccinationsbevis.

Resevaluta
Det är bäst att ha USD i kontanter. VISA kort också bra att ta med. Mastercard accepteras någorlunda ofta men Am Ex sällan. Viktigt att komma ihåg att på många platser i Östafrika är det en avgift på upp till 5 % på korttransaktioner.

Biljett
Normalt sett får ni en e-ticket på email. Skriv ut biljetten och ta med den, den används för incheckning. Observera att en hel del flygbolag numera erbjuder incheckning på nätet i förväg. Kolla på respektive flygbolags hemsida. Innan ni reser ska ni kontrollera er flygbiljett. Detta gör ni genom att logga in med ert efternamn och bokningsnummer på checkmytrip.com. OBS! att undantag gäller för gruppbokningar. Om ni inte kommer åt er bokning via checkmytrip.com kontakta då oss så hjälper vi er.

Packning
Packa i mjuka väskor om ni ska på safari. Hårda väskor kan vara svåra att få in i en safarijeep.

Tillåtet bagage
Reglerna för hur mycket bagage ni får ha med er varierar mellan olika flygbolag. Kontrollera via respektive flygbolags hemsida. Notera att de flesta inrikesflyg i Östafrika endast tillåter 20 kg./person i incheckat bagage och endast en väska per person. Mindre safariflyg tillåter ofta endast 15 kg. bagage, inklusive handbagage, per person.

Försäkring
Innan ni reser se till att ni har en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring. Africana Travel säljer inga reseförsäkringar eller avbeställnings-skydd.

Incheckning på flyget
Ni checkar in på ert flyg antingen på flygplatsen eller på flygbolagets hemsida. Notera att inte alla flygbolag har incheckning online. Kontrollera på respektive flygbolags hemsida. De flesta flygbolag startar incheckning online 48 timmar innan avresa. Vi kan inte checka in er på flyget och vi kan inte boka er på platser med extra benutrymme men på vissa flygbolag kan ni själv göra detta på deras hemsida. Vissa flygbolag erbjuder också att reservera platser med extra benutrymme mot en extra avgift. Detta kan då oftast bokas och betalas online med kredit- eller betalkort.

Villkor
Vid köp av resa från Africana Travel ingår ni avtal med oss och genom ert köp accepterar ni våra villkor. Resor som bokas med oss omfattas av allmänna och särskilda villkor. Kontrollera därför våra villkor noga.

Är detta en resa för dig?

Denna resa vänder sig till er som gillar att springa, träna löpning och springa fantastiska lopp i vackra omgivningar. Ni behöver inte vara elitmotionärer utan vi ser gärna en blandad grupp med löpare av olika kaliber. Alfred Shemweta kommer att springa halvmaran på en måltid som vi kommer bestämma utifrån gruppens förutsättningar. Målsättningen är att han ska ge er som vill utmana er själva till en tid på någonstans mellan 1:45 och 2:00 ska kunna få draghjälp och motivation under loppet. Alfreds måltid kommer att sättas när vi vet mer om ambitionen bland löpare inom gruppen.

Så om du gillar att springa och träna i grupp och vill vara med på en exceptionell resa och springa ett fantastiskat lopp med en sannolikt galet inspirerande grupp och gärna vill träna med en av Sveriges bästa långdistanslöpare genom tiderna är detta definitivt en resa för dig.

Förläng resan med Zanzibar

Det går naturligtvis att förlänga denna resa med några nätter eller kanske en vecka på stranden på Zanzibar. På Zanzibar kan ni välja att bo från mellanklass till femstjärnigt på något av våra noga utvalda hotell. Klicka här för en lista på alla våra hotell på Zanzibar

Kombinera med att bestiga Kilimanjaro

För er som vill går det naturligtvis att förlänga resan med att bestiga Kilimanjaro. Vi arrangerar Kilimanjarobestigningar längs bergets alla rutter.

Reservation

Vi reserverar oss mot att förändringar i växelkursen SEK/USD, förändrade skatter och avgifter på flygbiljetter, förändrade skatter och avgifter i safariparker i Tanzania och andra externa faktorer bortom vår kontroll kan göra att priser kan bli högre än de som har presenterats på denna sida.

Min antal resenärer på denna resa är 8, max antal är 18. Om mindre än 8 personer bokar denna resa kan resan komma att ställas in.