Barranco Camp

Regnskog på låg höjd

Dramatiska vyer på första dagen

Vackra vyer på er Culture walk

Culture walk vid foten av Mount Meru

Culture walk Peter och Arnold

Briefing med vår guide Erick Marimbo

Arnold på Uhuru Peak

Kilimanjaro i fullmåne

Bestiga Kilimanjaro - Ni startar mitt i natten er sista etapp på den tuffa resan till Kilimanjaros topp. Sakta, sakta, pole pole vandrar ni genom alpin öken och över glaciärer högre än ni någonsin varit förut. När fullmånens mjuka ljus övergår i magisk soluppgång står ni på Afrikas högsta punkt. Ni har nått era drömmars mål, Uhuru Peak, Kilimanjaros vita topp.

Sju av åtta nådde toppen i oktober 2014 alla nådde toppen i juni 2015, alla nådde toppen i oktober 2015. Ni som vill förverkliga er dröm om att bestiga Kilimanjaro i fullmåne har chansen att resa med våra grupper i juni och oktober 2016. Resan inkluderar bl.a.

 • Flyg Stockholm-Tanzania t.o.r. inklusive flygskatter. (Avser flyg i ekonomiklass med Turkish Airlines via Istanbul. Avser flyg i ekonomiklass till ett pris om 8 500 kr. flygpriset kan bli högre)
 • Liten grupp, max 12 personer
 • 3 nätter på Planet Lodge inklusive halvpension
 • Guidad dagsutflykt "Culture walk" till byarna vid Mount Merus fot.
 • Samtliga transfers som specificeras i resplanen
 • Kilimanjarobestigning längs Whiskeyrutten med en extra dag för acklimatisering
 • Toppbestigning i fullmåne
 • All mat och dryck på Kilimanjaro
 • Mat, dryck och boende av samma kvalitet som ni får till alla guide, bärare och kockar som deltar
 • Africana Travels egna guider leder expeditionen. Våra guider är mycket kunnig och erfarna och fullt utbildade i första hjälpen.
 • Africana Travels egna kockar lagar mat åt er på Kilimanjaroexpeditionen
 • Bärare till alla deltagare.
 • Försäkring med Flying Doctors som inkluderar helikopter evakuering vid allvarlig sjukdom eller skada på Kilimanjaro 

Notera att vissa Kilimanjaro-arrangörer inkluderar bara två bärare per person i priset. Detta innebär med all säkerhet att ni antingen får betala extra på plats eller att bärarna på er expedition bär mer än den tillåtna maxvikten på Kilimanjaro. På våra expeditioner anlitar vi så många bärare som behövs efter att all packning vägts.

Intresseanmälan

Namn:
E-post:
Telefon:
Önskat avresedatum:
Avreseort:Stockholm
Köpenhamn
Göteborg
Annan
Antal personer:
Meddelande:
Intresseanmälan är naturligtvis kostnadsfritt och inte bindande.

Resebeskrivning

Dag 1 (8/10): Avresa från Stockholm
Avresa från Köpenhamn eller Göteborg möjligt mot tillägg

Dag 2 (9/10): Ankomst Tanzania
Ankomst och transfer till hotellet. Middag på hotellet på kvällen.

Dag 3 (10/10): Dagsutflykt, culture walk vid foten av Mount Meru
Guidad vandring genom byarna vid Mount Merus fot. En bra acklimatisering inför Kilimanjaro. På eftermiddagen genomgång av Kilimanjarobestigningen med er guide. Middag med en representant från Africana Travel.

Dag 4 (11/10): Påbörjar Kilimanjarobestigning, Arusha till Machame Hut (3100 möh.)

Dag 5 (12/10): Machame Hut till Shira Hut (3900 möh.)


Dag 6 (13/10): Shira Hut till Barranco Hut (3 950 möh.)

Dag 7 (14/10): Barranco Hut till Karanga Valley (4 000 möh.)

Dag 8 (15/10): Karanga Valley till Barafu Hut (4 600 möh.)

Dag 9 (16/10): Toppbestigning, mot Uhuru Peak (5 895 möh.)
Vandring till toppen i fullmåne. Soluppgång på Kilimanjaros topp sedan ner till Mweka Hut (3 100 möh.)

Dag 10 (17/10): Mweka Hut till Mweka Gate och sedan tillbaka till Arusha
På kvällen äter ni middag tillsammans med er guide och firar att ni klarat av ert mål.

Dag 11 (18/10): Hemresa
Transfer från hotellet till flygplatsen för flyg hem.


Africana Travel på TripAdvisor

Läs gärna denna recension på TripAdvisor om en Kilimanjarobestigning arrangerad av Africana Travel Tanzania.

Om denna resa

Kilimanjarobestigningarna leds av våra egna mycket erfarna och duktiga Kilimanjaroguider. Vi bestiger berget längs Machamerutten med en extra dag för bästa chanser till acklimatisering. För att ge er den allra bästa upplevelsen på Kilimanjaro och den bästa chansen att klara er hela vägen till toppen så:

 • Lägger vi extra tid på resan. Dels lägger vi in en acklimatiseringsdag på Kilimanjaro men också en dag innan bestigningen för att ni ska hinna acklimatisera er till Tanzania och starta Kilimanjarobestigningen så fräscha som möjligt
 • Lägger vi stor vikt vid er mat. Våra kockar planerar maten noga och lagar näringsrik och god mat för att ni ska få i er den energi ni behöver. Dessutom naturligtvis kaffe, te och godsaker som godis, choklad, varm choklad och liknande för att ge extra energi.
 • Använder bara våra egna guider. Våra guider är bland de mest erfarna och kunniga Kilimanjaroguiderna i Tanzania
 • Sätter säkerheten först. Era guider kommer noga hålla koll på hur ni mår. De som mår dåligt kommer guiderna att vända neråt med. Ni är också försäkrade med Flying Doctors vilket inkluderar evakuering med helikopter vid allvarlig skada eller sjukdom.
 • Det lilla extra är viktigt, alla får en kudde för att sova bekvämt.

Machamerutten, eller Whiskeyrutten som den också kallas, är bitvis ganska tuff med branta stigningar och mycket uppför och nerför. Naturen skiftar från regnskog till hedlanskap till alpin öken och till slut is och snö. Machamerutten är bitvis ganska brant och tuff men den ger också kroppen goda chanser att acklimatisera sig och därmed också goda chanser att nå toppen.

Våra Kilimanjarobestigningar arrangeras av vår egen Kilimanjaroexpert Arnold Moshi och leds av våra egna guider. Liksom alla våra Kilimanjaroexpedition leds denna expedition av våra egna guider. Alla expeditioner förbereds noggrant för att ni ska få den allra bästa upplevelsen och den bästa chansen att ta er hela vägen.

Detaljerad resebeskrivning dag för dag

Dag 1 (8/10): Avresa från Stockholm
Flyg från Stockholm på eftermiddag eller kväll

Dag 2 (9/10): Ankomst Tanzania
Vid ankomst till Kilimanjaro Airport blir ni mötta av vår personal i Tanzania som skjutsar er till Planet Lodge. Boende på Planet Lodge . Middag på hotellet på kvällen.

Dag 3 (10/10): Dagsutflykt, culture walk, vid Mount Merus fot
Ni hämtas på hotellet kl. 9 och skjutsas en bit ut ur Arusha. I Arushas utkant hoppar ni ur bilen och tillsammans med vår guide Peter spenderar ni cirka fyra timmar med att vandra genom byarna vid Mount Merus fot. Peter går här varje vecka och känner de flesta vid namn. Ni får en fantastisk inblick i livet i norra Tanzania och om vädret är klart också vackra vyer över Tanzanias näst högsta berg; Mount Meru. Ni stannar för en picknick lunch i skuggan av ett träd någonstans längs vägen. På eftermiddagen kör ni tillbaka till hotellet. 16:30 kommer er guide till hotellet för en genomgång. Middag tillsammans med en representant från Africana Travel på kvällen.

Dag 4 (11/10): Påbörjar Kilimanjarobestigning, Arusha till Machame Hut
Frukost på hotellet och 08:30 kommer er guide för att hämta er. Innan ni beger er till Machame Gate ger han er en genomgång av klättringen. Ni beger er från hotellet cirka 09:30 på morgonen. Vid Machame Gate registreras ni vid gaten och får era tillstånd. Räkna med att formaliteterna kan ta cirka en timme. Efter gaten börjar ni vandra längs stigen genom ganska tät regnskog. I början är stigen ganska lätt men efter ett tag kommer ni till ett flertal branta partier. Det blir långsamt mindre brant när ni kommer ut ur regnskogen och in i hedlandskapet där Machame Hut ligger. Här äter ni middag och campar för kvällen. Boende i tält på campingen vid Machame Hut. Frukost, lunch och middag, inklusive dryck, ingår. 

Machame Gate: 1 900 möh.
Machame Hut: 3 100 möh.
Km vandring: 10
Beräknad tid: 7,5 h.

Dag 5 (12/10): Machame Hut to Shira Hut
Den andra dagen på er Kilimanjaro bestigning börjar med att ni korsar en mindre flod och sedan följer den västra stranden uppför berget. Ett flertal ganska branta partier passeras innan ni når upp till Shira Hut som ligger vid foten av en halvcirkelformad klippvägg. Frukost, lunch och middag, inklusive dryck, ingår. 

Machame Hut: 3 100 möh
Shira Hut : 3 900 möh
Km vandring: 6
Beräknad tid: 7 h.

Dag 6 (13/10): Shira Hut till Barranco Hut
Tredje dagens vandring kommer det att gå lite uppför och lite nerför men ni slutar bara cirka 50 meter högre än gårdagen.Detta är en mycket viktig dag för acklimatisering. Under dagen vandrar ni via Barranco Wall. Ni kommer att få fantastiska vyer över Kibo och Karanga Valley. Frukost, lunch och middag, inklusive dryck, ingår. 

Shira Hut : 3 900 möh
Barranco Hut: 3 950 möh
Km vandring: 5
Beräknad tid: 5 h.

Dag 7 (14/10): Barranco Hut till Karanga Valley
Fjärde dagen innebär återigen att ni kommer att ta er ganska långt uppför så det är viktigt att gå lugnt för att ge kroppen bästa möjlighet att anpassa sig. Ni kommer som högst att vara nästan 4 600 meter över havet innan ni beger er ner till Karanga Valley. Denna dag är ytterst viktig för acklimatisering då ni först går uppåt för att sedan sluta dagen på lägre höjd. Frukost, lunch och middag, inklusive dryck, ingår. 

Barranco Hut: 3 950 möh.
Karanga Valley: 4 000 möh.
Km vandring: 4
Beräknad tid: 3-4 h. 

Dag 8 (15/10): Karanga Valley till Barafu Hut
Dagens vandring innebär att ni förflyttar er cirka 600 meter högre upp. Ni kommer att vandra lugnt och komma fram till Barafu Hut tidigt på eftermiddagen så att ni har tid att vila inför morgondagens toppbestigning. Barafu betyder is på swahili och ni kommer att märka att det är riktigt kallt på denna höjden. Ni äter middag tidigt och sover sedan från kvällen fram till midnatt. Frukost, lunch och middag, inklusive dryck, ingår. 

Karanga Valley: 4 000 möh.
Barafu Hut: 4 600 möh.
Km vandring: 4
Beräknad tid: 4-5 h.

Dag 9 (16/10): Toppbestigning och därefter ner längs Mweka rutten till Mweka Hut
Dagens vandring börjar redan mitt i natten för att komma upp till toppen och se den vackra soluppgången. Att vi vandrar upp till toppen så tidigt beror också på att det ofta blir dimmigt på toppen mitt på dagen och att snö och is kan smälta under dagen och göra vandringen mer osäker. Denna dag kommer att vara belönande om ni når ända upp till toppen men räkna med att det kommer att vara jobbigt. Det är minst lika jobbigt att gå ner igen så förbered er mentalt även på den delen av dagen. På vägen ner stannar ni och vilar flera gånger dels vid Barafu Hut för att äta men också längs vägen för att era ben ska orka. Frukost, lunch och middag, inklusive dryck, ingår. 

Barafu Hut: 4 600 möh.
Uhuru Peak: 5 895 möh.
Mweka Hut: 3 100 möh.
Km vandring: 5 till toppen därefter cirka 12 km ner till Mweka Hut
Beräknad tid: 5-7 h. till toppen, 5-7 h. ner till Mweka Hut tot. 12-14 h. 

Dag 10 (17/10): Mweka Hut till Mweka Gate och sedan tillbaka till Arusha
Denna dag tar ni er snabbt nerför berget genom regnskogen till Mweka Gate. Här blir ni hämtade och kör till ert hotell i Arusha. Boende på Moivaro Lodge eller KIA Lodge. Frukost, lunch och middag ingår. Kostnad för dryck till middagen tillkommer. 

Mweka Hut: 3 100 möh.
Mweka Gate: 1 830 möh.
Km vandring: 10
Beräknad tid: 4 h. 

Dag 11 (18/10): Hemresa
Tre timmar innan ert flyg hem avgår hämtas ni på hotellet för transfer till Kilimanjaro Airport.

 

Lägg till en safari

Är ni intresserade av att kombinera er Kilimanjarobestigning med en safari? Ni hittar hela vårt utbud av safariresor i Tanzania i menyn ovan under fliken Tanzania eller också genom att klicka här.

De flesta som reser på safari med oss gör en safari på cirka en vecka men naturligtvis kan vi ordna en kortare safari för er som har bestigit Kilimanjaro om ni så önskar. Det finns utmärkta safarialternativ för er som vill spendera en, två eller kanske tre dagar på safari. På tre dagar kan ni kombinera Tarangire, Lake Manyara och Ngorongorokratern. På två dagar är en kombination av Lake Manyara och Ngorongorokratern att rekommendera men under den torraste säsongen (juli till oktober) är Tarangire enormt djurrikt och om ni vill minimera transporterna (Tarangire är bara två timmars bilresa från Arusha) är två dagars safari i Tarangire ett utmärkt alternativ. Kontakta oss så skräddarsyr vi en safari till er!

Lägg till en vecka på Zanzibar

Vill ni kombinera er resa med en vecka, eller kanske tre fyra dagar, med sol och bad på Zanzibar? Vi har ett brett utbud av små personliga hotell på vackra stränder på Zanzibar. Vi har hotell från mellanklass till femstjärnig lyx. Läs mer om våra hotell på Zanzibar. Vi har även det mycket exotiska Manta Resort på Zanzibars grannö Pemba för er som vill uppleva en strand långt bortom de stora turiststråken.

Kilimanjaro med Africana

När ni bestiger Kilimanjaro med Africana Travel kan ni vara säkra på att det är en Kilimanjarobestigning med toppkvalitet hela vägen. De allra flesta bestiger bara Kilimanjaro en gång i livet och vi arbetar noggrant och medvetet för att ge var och en av er som bestiger med oss den allra bästa chansen att nå Uhuru Peak.

Vi är mycket noga med allt från mat och utrustning till er säkerhet. För oss är det en självklarhet att alla som bestiger Kilimanjaro med oss har en extra försäkring via Flying Doctors som inkluderar helikopterevakuering vid allvarlig skada eller sjukdom på berget.

Framgång med Kilimanjarobestigningar är inte en slump utan ett resultat av mycket noggranna förberedelser samt kunskap och erfarenhet vid genomförande av expeditionen. Läs mer om hur vi förbereder och genomför våra Kilimanjarobestigningar.

Därför ska ni välja Africana Travel

Vi är en Kilimanjaroarrangör som gör skillnad! Bestig Kilimanjaro med oss för en expedition av högsta kvalitet och känn er samtidigt säkra på att alla involverade arbetar under schyssta förhållanden.

Vi på Africana Travel arrangerar våra egna Kilimanjarobestigningar vilket gör att vi har full kontroll på varje moment av en Kilimanjarobestigning. Ansvarig för vår Kilimanjaro-verksamhet är Arnold Moshi. Arnold har själv arbetat som bärare, assisterande guide och guide. Han är certifierad guide på Kilimanjaro, Mount Meru och Mount Kenya och har kunskap och förståelse för alla roller i en Kilimanjaroexpedition, från egen erfarenhet. Här kan ni läsa om hur vi arbetar för att garantera att er Kilimanjaroexpedition blir den upplevelse ni förväntar er och samtidigt ser till att alla inblandade behandlas på ett rättvist och schysst sätt.

Priser och avresor

AVRESOR PRIS ENKELRUM PLATSER KVAR
8/10 2016 Från 32 490 kr. + 1 800 kr. Ja

 

Pris inkluderar flyg Sverige-Tanzania t.o.r avser flyg i ekonomiklass med exempelvis Ethiopian Airlines. Priser ovan är angivna per vuxen som delar dubbelrum. Priser på flyg kan varierar och därmed också påverka totalpriset på resan. Tillägg för avresa från Göteborg eller Köpenhamn kan tillkommaAVRESOR

I priset ingår

 • Internationellt flyg Sverige-Tanzania t.o.r. Avser flyg i ekonomiklass med exempelvis Turkish Airlines, KLM/Kenya Airways elller Qatar Airways till ett pris på max 8 500 kr./person inklusive flygskatter.
 • Samtliga idag kända flygskatter och avgifter
 • Samtliga hotellnätter, måltider och transfers som specificeras i resplanen
 • Guide, assisterande guide, kock och bärare under Kilimanjarobestigning. Våra guider är utbildade, kunniga och erfarna.
 • Tält, bord, stolar, bestick, glas och tallrikar under Kilimanjarobestigning
 • Kudde
 • Liggunderlag
 • Försäkring med Flying Doctors. Innebär att ni vid allvarlig skada eller sjukdom under er safari får flygtransport till sjukhus i Nairobi eller Dar Es Salaam

I priset ingår inte

 • Visum till Tanzania
 • Reseförsäkring
 • Avbeställningsskydd
 • Dricks till gudier
 • Personliga utgifter såsom minibar, tvätt, telefoni och Internet
 • Sovsäck

För reseförsäkring och avbeställningsskydd rekommenderar vi att ni

 1. Kontrollerar vilket reseskydd som ingår i er hemförsäkring
 2. Betalar er resa med kort. I många kreditkort ingår en bra reseförsäkring. OBS! att villkor för olika kort skiljer sig åt kontrollera vad som ingår i ert kort noga. Vi accepterar MasterCard och VISA
 3. Om ni behöver extra skydd rekommenderar vi er att teckna en försäkring via Europeiska Reseförsäkringar

Vad ska jag packa inför min Kilimanjarobestigning

Vi har satt samman en lista med vad du bör ta med och vad du bör tänka på före och under en bergsbestigning på Kilimanjaro och/eller Mt Meru. Denna lista är sammansatt utifrån vår långa erfarenhet av att leda lyckade expeditioner till toppen av Kilimanjaro, Mt Kenya och Mt Meru. Tänk på att ju bättre förberedd du är desto större är dina chanser att lyckas ta dig hela vägen till toppen. Om ni har frågor kring några saker på denna lista kontakta oss eller en välsorterad sport- eller friluftsaffär.

För huvudet

Keps/hatt i funktionsmaterial. Det är viktigt att skydda huvudet från den mycket starka solen. Ta därför med er en hatt. Helst en som täcker nacken och öronen också då dessa utsätts för mycket stark sol. Observera att bomull är ett mycket dåligt material för all typ av trekking och idrott. 

Mössa. Ta med en varm och bra mössa. Det är viktigt att den täcker öronen. Kom ihåg att det kan bli mycket kallt på Kilimanjaro.

Solglasögon. Det är extremt viktigt att skydda ögonen från den starka tropiska solen framförallt på hög höjd och vid snöreflexer. Därför rekommenderar vi att ni använder ett par riktigt bra solglasögon. Helst ska solglasögonen ha så kallat IREX skydd klass 100. Fråga i en välsorterad sport- eller friluftsaffär efter bra solglasögon. Antingen ska glasögonen vara heltäckande eller också ha sidskydd som går att sätta på.

Solskyddskräm. Ta med kräm med solskyddsfaktor 30. Observera att solen i Östafrika är extremt stark och att den blir starkare på hög höjd. Kom ihåg att ta med solskyddstift för läppar, näsa, öron. Räkna med att det är svårt att få tag i solskyddskräm i Tanzania och Kenya och den som finns är dyr, det är alltså bäst att ta med hemifrån.

Halsduk, typ bandana. Ta med en halsduk, tunn snusnäsduk, bandana, helst två eller tre stycken. De är mycket bra att vira om nacke och hals för att skydda mot stark sol. De är också praktiska att använda för att rengöra solglasögon etc.

För överkroppen

T-shirts. Ta med ett flertal (2-3) t-shirts som du inte är rädd om. Observera att du inte ska ta med bomulls t-shirts utan tränings t-shirts i funktionsmaterial. I en bomulls t-shirt blir du blöt och kall och det kan vara mycket obekvämt.

Underställ. Det är viktigt att ha flera lager på sig under toppbestining för att hålla sig varm. Det är också viktigt att det är praktiska kläder så att ni inte blir hämmade i era rörelser av bylsiga kläder. Vi rekommenderar därför ett termounderställ, en polo i funktionsmaterial samt en varm vindtät jacka ovanpå. Ungefär så som ni skulle klä er för att åka skidor i fjällen.

Vindjacka. Ta med en ganska tunn vindtät jacka för vandring på mellanhög höjd.

Regnjacka. Ta med en tunn regnjacka då regnskurar är vanliga på bergen. Om ni har en regnjacka som andas, typ Gore tex, behöver ni  inte ta med en vindjacka också.

Tjock jacka. Ta med skidjacka eller annan varm funktionell jacka. Den behövs under toppbestigningen.

Handskar eller vantar.Ta med ett par tunna vantar och ett par rejäla för toppbestigningen. Om ni bestiger Mt Meru räcker det oftast med ett par lite tunnare vantar.

För benen

Underställsbyxor. Räcker med ett par då ni bara kommer att använda dem under toppbestigningen. Funktionsmaterial, inte bomull!

Funktionella byxor. Ett par rejäla friluftsbyxor i funktionsmaterial.

Funktionella shorts. Ett par bra shorts av friluftstyp i funktionsmaterial är mycket bra att ha på första och sista dagarna.

Regnbyxor. Ett par tunna regnbyxor är viktigt att ha med då det ofta regnar på bergen.

Vindbyxor. Ett par vindtäta byxor så att ni inte blir kalla i vinden. Har ni regntäta vindbyxor av typ Gore Tex behöver ni inte också ta med regnbyxor.

För fötterna

Bra vandringsskor. Ta med er ett par vandringsskor som är regntäta. De behöver inte vara höga det viktigaste är att de är vattentäta och att de är ingånga ordentligt. OBS! Ta inte med er helt nya vandringsskor.

Tunna strumpor. Ta med minst ett par för varje dag, gärna i funktionsmaterial

Tjocka strumpor. Ta med ett par tjocka strumpor, skidstrumpor i funktionsmaterial är bra, för toppbestigningen

Damasker. Dvs. gummiplagg som sitter ovanpå skon för att skydda er från att få damm, grus och snö i skorna. Exempel se bild till höge

Sneakers, sandaler eller annat par bekväma skor. Ta med ett par skor som är riktigt bekväma och gärna ingågna rejält. Det är skönt att byta till dessa skor när ni kommer fram till lägret efter vandringen

Skavsårsplåster. Den vanligaste skavanken är skavsår, glöm inte skavsårsplåster!

Övrig utrustning

Sovsäck. Ta med en sovsäck som klarar minst minus 15 grader

Liggunderlag eller luftmadrass. Luftmadrass är bekvämare men liggunderlag går också bra. Om ni tar med luftmadrass, glöm inte pumpen

Vattenreningstabletter. Vi kokar vattnet ni får på berget men för att vara på den säkra sidan är det bäst att ta med vattenreningstabletter

Något att smaksätta vatten med. Ta gärna med något pulver att smaksätta vatten med typ Gatorade. Detta är svårt att få tag i Östafrika och det gör att kokat vatten smakar mycket bättre vilket i sin tur gör det mycket lättare att dricka tillräckligt mycket och minska risken för höjdsjuka och uttorkning

Ryggsäck utan ram. En mellanstor ryggsäck (ca 35-40 l.) att ha era tillhörigheter i (större delen av ert bagage bär er bärare) Det är bra att ha för att bära de saker ni själva har på ryggen på berget. Det är tveklöst skönast att bära en ryggsäck utan ram. Prova gärna i affären hur skön den är att bära. Om ni köper en ryggsäck kan det vara värt att lägga lite mer på en som har en bra ergonomisk struktur så att den är bra och skön att bära hela dagarna. OBS! Att ni ska ha huvuddelen av er packning i en stor och bra ryggsäck men denna bär era bärarare under dagarna

Ryggsäcksskydd. Ha ett regnskydd till såväl er stora som er lilla ryggsäck för att skydda er saker från att bli blöta

Extra väska. En väska där ni packar de saker ni inte behöver under bergsbestigningen. Den låser ni in på hotellet under tiden ni är på berget

Liten låsbar väska. Det kan vara bra att ha en liten låsbar väska att lägga värdesaker i. Denna lägger ni i den stora väskan som era bärare bär

Plastpåsar. Packa era saker i platspåsar och ta med extra

Toallettartiklar. Ta med allt ni behöver, det mesta är svårt att köpa i Östafrika. Ta med er en ansiktskräm då huden blir torr av sol och hög höjd. Ta också med en ansiktstvätt som inte innehåller tvål då tvål torkar ut huden. Ta gärna med er kräm för händer och fötter också

Ficklampa eller pannlampa. För att kunna tvätta av sig, borsta tänder och gå på toa när det är mörkt är en ficklampa, eller ännu hellre en pannlampa, nödvändig

Fickkniv.Om ni har en Swiss army knife ta med den, ni kommer att få användning för den. OBS! Kom ihåg att lägga en eventuell fickkniv i ert stora baggage som ni checkar in, de är inte tillåtna i handbagaget

Favoritsnack. Det finns massvis med snacks till er men det är vanligt att man vill ha något bekant att tugga på. Så om ni älskar Marabou choklad, eller Ahlgrens bilar, ta med det

Varm dryck.Vi har kaffe, te och choklad men om ni vill dricka exempelvis ört te eller Varma Koppen så finns det inte tillgängligt i Östafrika utan ni får ta med det själva

Handduk. Ta med en liten då ni bara ska tvätta av er inte duscha eller bada

Våtservetter. Bra att ha om ni vill tvätta av händerna eller bara fräscha upp er lite

Extra glasögon. De av er som använder linser, ta med ett par glasögon också

Plåster och förband. Det är vanligt med små sår och liknande därför är det bra att ha plåster med

Sårrengöring. Ta med ett bra disinfekfektionsmedel så att ni kan rengöra skrapsår på direkten. Spritservetter går också bra

Medel för blåsor. Det kan vara bra att ha med en kräm för att behandla blåsor på fötter

Huvudvärkstabletter. Ta med tabletter som ni är vana vid och som ni vet fungerar för er. OBS! Ta inte med några receptbelagda starka värktabletter då de kan ”maskera” huvudvärk som symptom på höjdsjuka vilket kan vara farligt

Lätt avslappnande/sövande medel. På hög höjd är det vanligt att kroppen har svårt att slappna av, lätt avslappnande tabletter kan därför vara bra att ha. OBS! Rådgör med apotek eller läkare om detta

Medicin mot höjdsjuka.Rådgör med läkare! vi ger inte direkt medicinska råd men det finns tabletter som hjälper mot höjdsjuka.

OBS! Innan ni åker besök en vaccinationsklinik och få de vaccinationer och malariaprofylax ni behöver!

Ring oss!
08-4106 09 90

Intresseanmälan

Namn:
E-post:
Telefon:
Önskat avresedatum:
Avreseort:
Stockholm
Köpenhamn
Göteborg
Annan
Antal personer:
Meddelande:
Intresseanmälan är naturligtvis
kostnadsfritt och inte bindande.

Africana Travel på TripAdvisor

Läs gärna denna recension på TripAdvisor om en Kilimanjarobestigning arrangerad av Africana Travel Tanzania.

Varför välja Africana Travel?

Vi är en Kilimanjaroarrangör som gör skillnad! Bestig Kilimanjaro med oss för en expedition av högsta kvalitet och känn er samtidigt säkra på att alla involverade arbetar under schyssta förhållanden.

Vi på Africana Travel arrangerar våra egna Kilimanjarobestigningar vilket gör att vi har full kontroll på varje moment av en Kilimanjarobestigning. Ansvarig för vår Kilimanjaro-verksamhet är Arnold Moshi. Arnold har själv arbetat som bärare, assisterande guide och guide. Han är certifierad guide på Kilimanjaro, Mount Meru och Mount Kenya och har kunskap och förståelse för alla roller i en Kilimanjaroexpedition, från egen erfarenhet. Här kan ni läsa om hur vi arbetar för att garantera att er Kilimanjaroexpedition blir den upplevelse ni förväntar er och samtidigt ser till att alla inblandade behandlas på ett rättvist och schysst sätt.

Lägg till en safari

Är ni intresserade av att kombinera er Kilimanjarobestigning med en safari? Ni hittar hela vårt utbud av safariresor i Tanzania i menyn ovan under fliken Tanzania eller också genom att klicka här.

De flesta som reser på safari med oss gör en safari på cirka en vecka men naturligtvis kan vi ordna en kortare safari för er som har bestigit Kilimanjaro om ni så önskar. Det finns utmärkta safarialternativ för er som vill spendera en, två eller kanske tre dagar på safari. På tre dagar kan ni kombinera Tarangire, Lake Manyara och Ngorongorokratern. På två dagar är en kombination av Lake Manyara och Ngorongorokratern att rekommendera men under den torraste säsongen (juli till oktober) är Tarangire enormt djurrikt och om ni vill minimera transporterna (Tarangire är bara två timmars bilresa från Arusha) är två dagars safari i Tarangire ett utmärkt alternativ. Kontakta oss så skräddarsyr vi en safari till er!

Lägg till Zanzibar

Vill ni kombinera er resa med en vecka, eller kanske tre fyra dagar, med sol och bad på Zanzibar? Vi har ett brett utbud av små personliga hotell på vackra stränder på Zanzibar. Vi har hotell från mellanklass till femstjärnig lyx. Läs mer om våra hotell på Zanzibar.

Kilimanjaro med Africana

När ni bestiger Kilimanjaro med Africana Travel kan ni vara säkra på att det är en Kilimanjarobestigning med toppkvalitet hela vägen. De allra flesta bestiger bara Kilimanjaro en gång i livet och vi arbetar noggrant och medvetet för att ge var och en av er som bestiger med oss den allra bästa chansen att nå Uhuru Peak.

Vi är mycket noga med allt från mat och utrustning till er säkerhet. För oss är det en självklarhet att alla som bestiger Kilimanjaro med oss har en extra försäkring via Flying Doctors som inkluderar helikopterevakuering vid allvarlig skada eller sjukdom på berget.

Framgång med Kilimanjarobestigningar är inte en slump utan ett resultat av mycket noggranna förberedelser samt kunskap och erfarenhet vid genomförande av expeditionen. Läs mer om hur vi förbereder och genomför våra Kilimanjarobestigningar.

Maarifa Kilimanjaro

Maarifa är Swahili och betyder kunskap. Vi vill sprida kunskap om Kilimanjaro och verkligheten för de som har som arbete att bestiga Kilimanjaro; guider, kockar och bärare.  

Vi startar därför konceptet Maarifa Kilimanjaro. Syftet med detta arbete är att påvisa att ni som bestiger Kilimanjaro får vad ni betalar för och vad ni betalar och vilken Kilimanjaroarrangör ni väljer har stor betydelse. Läs mer om Maarifa Kilimanjaro här.

Boende på denna resa

Moivaro Coffee Plantation Lodge 
Hotellet är byggt i Out of Africa stil med stora vackra rum, öppna spisar och en vacker trädgård med pool. Läs mer om Moivaro Coffee Plantation Lodge här

KIA Lodge
 
KIA Lodge ligger bara tre minuter från Kilimanjaro International Airport. På en kulle ligger lodgen inbäddad med utsikt över den torra savannen väster om Kilimanjaro. På klara dagar, framförallt tidigt på morgonen har man från lodgen en fantastisk utsikt över Kilimanjaro med den karakteristiska vita toppen. Läs mer om KIA Lodge här.

Boende på Kilimanjaro
På Machamerutten finns inga stugor utan boende är i tält på campingplatser. Ni bor i rymliga tält av bra kvalitet som är mycket väl underhållna

Inför resan

Innan avresa kan det vara bra att kolla igenom vår checklista nedan. Den är till för att ni lätt ska kunna kolla det allra viktigaste inför er resa. 

Visum
 om ni ansöker om visum innan avresa ska ni göra det via respektive lands ambassad. Vi rekommenderar er att göra det minst en månad i förväg. Ni kan också köpa visum direkt vid ankomst. Se då till att ni har korrekt summa (i USD) lättillgängligt i handbagaget. 

Visum till Tanzania kan ni ansöka om på Tanzanias Ambassad alternativt köpa vid ankomst till Tanzania. Från ambassaden kostar ett visum 500 kr. vid ankomst kostar det USD 50. Det kan vara lång kö för att köpa visum vid ankomst. Vi rekommenderar att ni skickar in blanketten minst en månad innan avresa Ladda hem ansökningsblankett för visum till Tanzania på Tanzanias ambassads hemsida. Notera att det krävs ett pass som är giltigt i minst sex månader efter hemresa och att passet inte får vara skadat på något sätt. Om ni ansöker om pass vid ankomst till Tanzania behöver ni kunna visa upp er returbiljett. 

Vaccinationer Besök i god tid innan avresa en vaccinationsklinik för att få de vaccinationer och eventuell medicin ni behöver. Ta med ert vaccinationsbevis. 

Resevaluta
 Det är bäst att ha USD i kontanter. VISA kort också bra att ta med. Mastercard accepteras någorlunda ofta men Am Ex sällan. Viktigt att komma ihåg att på många platser i Östafrika är det en avgift på upp till 5 % på korttransaktioner. 

Biljett
 Normalt sett får ni en e-ticket på email. Skriv ut biljetten och ta med den, den används för incheckning. Observera att en hel del flygbolag numera erbjuder incheckning på nätet i förväg. Kolla på respektive flygbolags hemsida. Innan ni reser ska ni kontrollera er flygbiljett. Detta gör ni genom att logga in med ert efternamn och bokningsnummer på checkmytrip.com. OBS! att undantag gäller för gruppbokningar. Om ni inte kommer åt er bokning via checkmytrip.com kontakta då oss så hjälper vi er. 

Packning
 För Kilimanjarobestigning behöver ni packa i en stor ryggsäck. Ta även med er en liten ryggsäck (cirka 30 l.) som ni själva kommer bära under Kilimanjarobestigning. Packa i mjuka väskor om ni ska på safari. Hårda väskor kan vara svåra att få in i en safarijeep. 

Tillåtet bagage Reglerna för hur mycket bagage ni får ha med er varierar mellan olika flygbolag. Kontrollera via respektive flygbolags hemsida. Notera att de flesta inrikesflyg i Östafrika endast tillåter 20 kg./person i incheckat bagage och endast en väska per person. Mindre safariflyg tillåter ofta endast 15 kg. bagage, inklusive handbagage, per person. 

Försäkring
 Innan ni reser se till att ni har en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring.Africana Travel säljer inga reseförsäkringar eller avbeställnings-skydd

Incheckning på flyget
 Ni checkar in på ert flyg antingen på flygplatsen eller på flygbolagets hemsida. Notera att inte alla flygbolag har incheckning online. Kontrollera på respektive flygbolags hemsida. De flesta flygbolag startar incheckning online 48 timmar innan avresa. Vi kan inte checka in er på flyget och vi kan inte boka er på platser med extra benutrymme men på vissa flygbolag kan ni själv göra detta på deras hemsida. Vissa flygbolag erbjuder också att reservera platser med extra benutrymme mot en extra avgift. Detta kan då oftast bokas och betalas online med kredit- eller betalkort. 

Villkor
 Vid köp av resa från Africana Travel ingår ni avtal med oss och genom ert köp accepterar ni våra villkor. Resor som bokas med oss omfattas av allmänna och särskilda villkor. Kontrollera därför våra villkor noga.

Vanliga frågor

Vi har samlat vanliga frågor här.

Klimat och väder

Hela Tanzania är beläget nära ekvatorn och vädret är nästan alltid varmt, i alla fall för svenskar. Tanzania är dock ett stort land med stora skillnader i topografi och höjd över havet och klimatskillnaderna är större än man kanske först skulle tro. De kustnära områdena i Tanzania är varma året runt med temperatur som normalt varierar mellan 25 och 35 grader. Varmast är det från december till slutet av februari och svalast i juni och juli, även om det kan kännas svalare i mars och april p.g.a. att det regnar mest då. 

Regnperioden i Tanzania är från maj då de krafitiga så kallde ”långa regnen” infaller, dessutom infaller en kortare regnperiod ”de korta regnen” runt November månad. Tanzania är dock ett tropiskt land och regn förekommer vid alla tider på året.  Regn utanför regnperioderna kommer dock oftast som korta skurar som kan kännas ganska uppfriskande en varm dag. 

Vädret och framförallt temperaturen på Kilimanjaro varierar med höjden. På låga höjder är det ganska varmt och fuktigt och det blir sedan kallare och torrare ju högre ni kommer. På toppen kan det vara så kallt som minus 20 grader. Läs mer om väder och klimat i Tanzania i vår Safariguide Tanzania.

Reservation

Vi reserverar oss mot att förändringar i växelkursen SEK/USD, tillgänglighet på flygbiljetter, förändrade skatter och avgifter på flygbiljetter och andar externa faktorer bortom vår kontroll kan göra att priser kan bli högre än de som har presenterats på denna sida.

Vad ska jag packa

Vi har satt samman en lista med vad du bör ta med och vad du bör tänka på före och under en bergsbestigning på Kilimanjaro och/eller Mt Meru. Denna lista är sammansatt utifrån vår långa erfarenhet av att leda lyckade expeditioner till toppen av Kilimanjaro, Mt Kenya och Mt Meru. Tänk på att ju bättre förberedd du är desto större är dina chanser att lyckas ta dig hela vägen till toppen. Om ni har frågor kring några saker på denna lista kontakta oss eller en välsorterad sport- eller friluftsaffär.

För huvudet

Keps/hatt i funktionsmaterial. Det är viktigt att skydda huvudet från den mycket starka solen. Ta därför med er en hatt. Helst en som täcker nacken och öronen också då dessa utsätts för mycket stark sol. Observera att bomull är ett mycket dåligt material för all typ av trekking och idrott. 

Mössa. Ta med en varm och bra mössa. Det är viktigt att den täcker öronen. Kom ihåg att det kan bli mycket kallt på Kilimanjaro.

Solglasögon. Det är extremt viktigt att skydda ögonen från den starka tropiska solen framförallt på hög höjd och vid snöreflexer. Därför rekommenderar vi att ni använder ett par riktigt bra solglasögon. Helst ska solglasögonen ha så kallat IREX skydd klass 100. Fråga i en välsorterad sport- eller friluftsaffär efter bra solglasögon. Antingen ska glasögonen vara heltäckande eller också ha sidskydd som går att sätta på.

Solskyddskräm. Ta med kräm med solskyddsfaktor 30. Observera att solen i Östafrika är extremt stark och att den blir starkare på hög höjd. Kom ihåg att ta med solskyddstift för läppar, näsa, öron. Räkna med att det är svårt att få tag i solskyddskräm i Tanzania och Kenya och den som finns är dyr, det är alltså bäst att ta med hemifrån.

Halsduk, typ bandana. Ta med en halsduk, tunn snusnäsduk, bandana, helst två eller tre stycken. De är mycket bra att vira om nacke och hals för att skydda mot stark sol. De är också praktiska att använda för att rengöra solglasögon etc.

För överkroppen

T-shirts. Ta med ett flertal (2-3) t-shirts som du inte är rädd om. Observera att du inte ska ta med bomulls t-shirts utan tränings t-shirts i funktionsmaterial. I en bomulls t-shirt blir du blöt och kall och det kan vara mycket obekvämt.

Underställ. Det är viktigt att ha flera lager på sig under toppbestining för att hålla sig varm. Det är också viktigt att det är praktiska kläder så att ni inte blir hämmade i era rörelser av bylsiga kläder. Vi rekommenderar därför ett termounderställ, en polo i funktionsmaterial samt en varm vindtät jacka ovanpå. Ungefär så som ni skulle klä er för att åka skidor i fjällen.

Vindjacka. Ta med en ganska tunn vindtät jacka för vandring på mellanhög höjd.

Regnjacka. Ta med en tunn regnjacka då regnskurar är vanliga på bergen. Om ni har en regnjacka som andas, typ Gore tex, behöver ni  inte ta med en vindjacka också.

Tjock jacka. Ta med skidjacka eller annan varm funktionell jacka. Den behövs under toppbestigningen.

Handskar eller vantar.Ta med ett par tunna vantar och ett par rejäla för toppbestigningen. Om ni bestiger Mt Meru räcker det oftast med ett par lite tunnare vantar.

För benen

Underställsbyxor. Räcker med ett par då ni bara kommer att använda dem under toppbestigningen. Funktionsmaterial, inte bomull!

Funktionella byxor. Ett par rejäla friluftsbyxor i funktionsmaterial.

Funktionella shorts. Ett par bra shorts av friluftstyp i funktionsmaterial är mycket bra att ha på första och sista dagarna.

Regnbyxor. Ett par tunna regnbyxor är viktigt att ha med då det ofta regnar på bergen.

Vindbyxor. Ett par vindtäta byxor så att ni inte blir kalla i vinden. Har ni regntäta vindbyxor av typ Gore Tex behöver ni inte också ta med regnbyxor.

För fötterna

Bra vandringsskor. Ta med er ett par vandringsskor som är regntäta. De behöver inte vara höga det viktigaste är att de är vattentäta och att de är ingånga ordentligt. OBS! Ta inte med er helt nya vandringsskor.

Tunna strumpor. Ta med minst ett par för varje dag, gärna i funktionsmaterial

Tjocka strumpor. Ta med ett par tjocka strumpor, skidstrumpor i funktionsmaterial är bra, för toppbestigningen

Damasker. Dvs. gummiplagg som sitter ovanpå skon för att skydda er från att få damm, grus och snö i skorna. Exempel se bild till höge

Sneakers, sandaler eller annat par bekväma skor. Ta med ett par skor som är riktigt bekväma och gärna ingågna rejält. Det är skönt att byta till dessa skor när ni kommer fram till lägret efter vandringen

Skavsårsplåster. Den vanligaste skavanken är skavsår, glöm inte skavsårsplåster!

Övrig utrustning

Sovsäck. Ta med en sovsäck som klarar minst minus 15 grader

Liggunderlag eller luftmadrass. Luftmadrass är bekvämare men liggunderlag går också bra. Om ni tar med luftmadrass, glöm inte pumpen

Vattenreningstabletter. Vi kokar vattnet ni får på berget men för att vara på den säkra sidan är det bäst att ta med vattenreningstabletter

Något att smaksätta vatten med. Ta gärna med något pulver att smaksätta vatten med typ Gatorade. Detta är svårt att få tag i Östafrika och det gör att kokat vatten smakar mycket bättre vilket i sin tur gör det mycket lättare att dricka tillräckligt mycket och minska risken för höjdsjuka och uttorkning

Ryggsäck utan ram. En mellanstor ryggsäck (ca 35-40 l.) att ha era tillhörigheter i (större delen av ert bagage bär er bärare) Det är bra att ha för att bära de saker ni själva har på ryggen på berget. Det är tveklöst skönast att bära en ryggsäck utan ram. Prova gärna i affären hur skön den är att bära. Om ni köper en ryggsäck kan det vara värt att lägga lite mer på en som har en bra ergonomisk struktur så att den är bra och skön att bära hela dagarna. OBS! Att ni ska ha huvuddelen av er packning i en stor och bra ryggsäck men denna bär era bärarare under dagarna

Ryggsäcksskydd. Ha ett regnskydd till såväl er stora som er lilla ryggsäck för att skydda er saker från att bli blöta

Extra väska. En väska där ni packar de saker ni inte behöver under bergsbestigningen. Den låser ni in på hotellet under tiden ni är på berget

Liten låsbar väska. Det kan vara bra att ha en liten låsbar väska att lägga värdesaker i. Denna lägger ni i den stora väskan som era bärare bär

Plastpåsar. Packa era saker i platspåsar och ta med extra

Toallettartiklar. Ta med allt ni behöver, det mesta är svårt att köpa i Östafrika. Ta med er en ansiktskräm då huden blir torr av sol och hög höjd. Ta också med en ansiktstvätt som inte innehåller tvål då tvål torkar ut huden. Ta gärna med er kräm för händer och fötter också

Ficklampa eller pannlampa. För att kunna tvätta av sig, borsta tänder och gå på toa när det är mörkt är en ficklampa, eller ännu hellre en pannlampa, nödvändig

Fickkniv.Om ni har en Swiss army knife ta med den, ni kommer att få användning för den. OBS! Kom ihåg att lägga en eventuell fickkniv i ert stora baggage som ni checkar in, de är inte tillåtna i handbagaget

Favoritsnack. Det finns massvis med snacks till er men det är vanligt att man vill ha något bekant att tugga på. Så om ni älskar Marabou choklad, eller Ahlgrens bilar, ta med det

Varm dryck.Vi har kaffe, te och choklad men om ni vill dricka exempelvis ört te eller Varma Koppen så finns det inte tillgängligt i Östafrika utan ni får ta med det själva

Handduk. Ta med en liten då ni bara ska tvätta av er inte duscha eller bada

Våtservetter. Bra att ha om ni vill tvätta av händerna eller bara fräscha upp er lite

Extra glasögon. De av er som använder linser, ta med ett par glasögon också

Plåster och förband. Det är vanligt med små sår och liknande därför är det bra att ha plåster med

Sårrengöring. Ta med ett bra disinfekfektionsmedel så att ni kan rengöra skrapsår på direkten. Spritservetter går också bra

Medel för blåsor. Det kan vara bra att ha med en kräm för att behandla blåsor på fötter

Huvudvärkstabletter. Ta med tabletter som ni är vana vid och som ni vet fungerar för er. OBS! Ta inte med några receptbelagda starka värktabletter då de kan ”maskera” huvudvärk som symptom på höjdsjuka vilket kan vara farligt

Lätt avslappnande/sövande medel. På hög höjd är det vanligt att kroppen har svårt att slappna av, lätt avslappnande tabletter kan därför vara bra att ha. OBS! Rådgör med apotek eller läkare om detta

Medicin mot höjdsjuka.Rådgör med läkare! vi ger inte direkt medicinska råd men det finns tabletter som hjälper mot höjdsjuka.

OBS! Innan ni åker besök en vaccinationsklinik och få de vaccinationer och malariaprofylax ni behöver!

Mer om att bestiga Kilimanjaro

Ni kan hitta mer information om Kilimanjaro och om att bestiga Kilimanjaro på vår Kilimanjaroguide bestigakilimanjaro.se.