Stillheten och tystnaden

Hyenavalpar

Möt ett fantastiskt fågelliv i Botswana

Stora tält med ståhöjd och sängar

Mässtält för era måltider

Tälten har dusch och toalett

Er kock lagar fantastisk mat

Grillad kyckling

Botswanasafari

Denna resa till Botswana är kontrasternas resa. Tystnaden när ni sakta glider fram i en makoro i Okavango. Den intensiva närmast overkliga känslan när en mäktig elefant kommer alldeles intill er båt på Chobefloden. Ljudet av hyenorna som sjunger på natten.

På denna resa till Botswana får ni uppleva några av Afrikas mest orörda vildmarksområden; Okavangodeltat och Chobe National Park. Safari i öppen jeep, Makoro (en sorts kanot som gröps ur en trädstam) i Okavango och båt på Chobefloden. Ni reser i en liten grupp (max sju personer) och bor på en privat mobil tältcamp. Detta är en resa för en som vill ha en lite längre safari till ett av Afrikas allra vidaste och vackraste naturområden. Resan inkluderar bl.a.

  • 10 nätter i tält med full ståhöjd, sängar, madrass, sängkläder, myggnät
  • All mat och dryck (inklusive vin, öl och läsk till middagarna) under safarin
  • 5 dagar safari Okavangodeltat (ett av UNESCO:s världsarv)
  • 5 dagar safari i Chobe National Park
  • Guidad makorotur i Okavango
  • Båttur på Chobefloden
  • Alla parkavgifter i samband med safarin

Ni besöker två områden i Okavango; Moremi Game Reserve och Kwai Community area och två områden i Chobe; Savute och Chobe River Front. I dessa fantastiska naturområden får ni chans att se och uppleva de rika djurlivet i norra Botswana med goda chanser att mängder av djur inklusive lejon, leopard, lechwe (antilop), elefant, buffel, zebra, mängder med fåglar och mycket mer.

Intresseanmälan

Namn:
E-post:
Telefon:
Önskat avresedatum:
Avreseort:Stockholm
Köpenhamn
Göteborg
Annan
Antal personer:
Meddelande:
Intresseanmälan är naturligtvis kostnadsfritt och inte bindande.

Resebeskrivning

Notera att avresa från Skandinavien sker dagen innan ankomst i Botswana.

Dag 1: Ankomst till Botswana – till Okavango

Ni byter flyg i Johannesburg och kommer till Maun, Botswana mitt på dagen. Vid ankomst till Maun Airport blir ni mötta av er safariguide med jeep. När alla kommit ut till jeepen beger ni er av mot Okavango och Moremi Game Reserve. Efter en kort bit stannar ni och er guide dukar upp lunch till er. Efter lunchen fortsätter ni till Moremi Game Reserve. Om ni hinner gör ni en kort game drive genom reservatet på väg till er camping. När ni kommer fram till er privat camp har personalen redan satt upp tälten, bäddat sängarna och värmt duschvatten till er. Efter dusch och ombyte väntar middag som er kock har lagat till er.  Camping i Xakanaxa, Moremi Game Reserve. Lunch och middag inklusive dryck ingår denna dag


Dag 2: Moremi Game Reserve – Xakanaxa area

Ni stiger upp kl. 05:30 äter frukost och gör er i ordning för en tidig game drive. När solen sakta kommer upp över Okavango beger ni er ut på safari. I jeepen finns filtar för att hålla er varma under de kyliga morgontimmarna. Efter 3-4 timmars safari kommer ni tillbaka till er camping för lunch och några timmars vila. Bli inte förvånade om ni ser djur som apor och även elefanter alldeles i närheten av campingen. Vid 15 tiden på eftermiddagen beger ni er ut på en safaritur igen. Under era safariturer i Xakanaxa befinner ni er mitt inne i Okavangodeltat med floder, sjöar och våtmarker omkring er. Deltat är hem till enorma mängder djur inklusive lejon, leopard, hyena, buffel, elefant, zebra, antiloper, fåglar, apor, krokodiler m.fl. Ni gör era safariturer morgon och eftermiddag/kväll när djuren är som mest aktiva. Ni bor även denna natt i Xakanaxa. Frukost, lunch och middag inklusive dryck ingår.


Dag 3: Moremi Game Reserve –Kwai Community Area

Ni stiger upp kl. 05:30 och startar er safari cirka kl. 7. När ni beger er tar resten av personalen ner er camp och transporterar den till Kwai där ni ska camp kommande tre nätter. Under förmiddagen denna dag är ni i Moremi game reserve för safari och ni stannar för picknicklunch ute i parken. Mitt på dagen lämnar ni Moremi game reserve och kommer in i det intilliggande Kwai Community Area. Kwai är ett av flera Community Areas som ligger mellan Moremi game Reserve och Chobe National park. Dessa områden kontrolleras av lokalbefolkningen vilket gör att turismen genererar pengar lokalt och bidrar till lokal utveckling. Områdena är stora och i princip orörda de enda som bor här är ett fåtal hundra personer i en liten by. Ni passerar byn Kwai under dagen och hinner även med en kortare safaritur innan ni kommer till er camping vid Third Bridge. Frukost, lunch och middag inklusive dryck ingår.


Dag 4 & 5: Kwai Communtiy Area

Dagarna startar med uppstigning kl. 05:30, frukost och förmiddagssafari vid sju. Lunch och siesta på er camping innan er eftermiddagssafari som startar cirka kl. 15. Kwai är ett område med lite mer öppen mark än Xakanaxa och har ett fantastiskt djurliv. I området finns många stora rovdjur såsom lejon, leopard, gepard och schakal och mängder av gräsätare som elefant, buffel, impala, och lechwe (antilop). En av dagarna i Kwai gör ni en 2-2,5 timmars tur i Makoro (kanot gröpt ur trädstam). Ni glider tyst och stilla fram på floden och ser med lite tur djur som kommer ner till vattnet för att dricka. Frukost, lunch och middag inklusive dryck ingår.


Dag 6: Kwai Community Area till Savute

Ni startar dagen som vanligt med tidig frukost och avfärd kl. 7. När ni beger er tar resten av personalen ner er camp och transporterar den till Savute. Efter en game drive i Kwai och picknicklunch kör ni norrut och kommer in i Chobe National Park i området som kallas Savute. Här är naturen öppnare och torrare och djuren samlas i stora mängder kring de få vattenhålen och vattendragen. På kvällen kommer ni fram till er nya campingplats där ni ska spendera de kommande tre nätterna. Frukost, lunch och middag inklusive dryck ingår.


Dag 7 & 8: Chobe National Park Savute Area

Dagarna startar med uppstigning kl. 05:30, frukost och förmiddagssafari vid sju. Lunch och siesta på er camping innan er eftermiddagssafari som startar cirka kl. 15. Frukost, lunch och middag inklusive dryck ingår.


Dag 9: Savute till Chobe River Front

Ni startar dagen som vanligt med tidig frukost och avfärd kl. 7. När ni beger er tar resten av personalen ner er camp och transporterar den till Chobe River front. Chobe River front är ett annat landskap än Savute. Ni spenderar mest tid vid floden och de omgivande slätterna som formas av årliga översvämningar pga. vatten som kommer från regnen i Benguelahöglandet i Angola. Ni campar på en privat camping i Chobe River Front. Frukost, lunch och middag inklusive dryck ingår.


Dag 10: Chobe River Front

Hela dagen spenderas med safari i Chobe River Front. En båttur på Chobe River ingår. Med lite tur kan ni få se stora djur som t.ex. elefanter på nära håll. Dagen avslutas på er camping där ni äter en sista middag tillsammans. Frukost, lunch och middag inklusive dryck ingår.


Dag 11: Hemresa

Efter frukost på er camping packar ni in väskorna i jeepen och beger er mot Kasane. I Kasane släpps ni av vid Kasane Airport för flyg hem via Johannesburg.

Varannan avresa av denna safari går i motsatt riktning dvs. med start i Kasane och avslut i Maun. Dessa avresor är märkta med stjärna (*) i avresedatumen på denna sida.

 

Dag 1: Ankomst till Botswana

Lägg till Victoriafallen

Er safari startar eller avslutas i Kasane som endast ligger cirka 1,5 timmes bilresa från Victoriafallen. Om ni vill kan ni naturligtvis förlänga er resa med ett besök vid Victoriafallen. Vi kan boka er på Chobe Safari Lodge två nätter och ni kan görs en heldagstur över till Victoriafallen och vi kan också ordna en transfer till Victoriafallen och boka er på hotell i Victoria Falls i en eller två nätter. Ni kan exempelvis bo på klassiska Victoria Falls Hotel.

Priser och avresor

Alla resor till Botswana bokas genom African Tours and safaris. Africana Travel tillhör sedan 2017-01-01 African Tours and Safaris.

Reservation

Vi reserverar oss mot att förändringar i växelkursen SEK/USD, tillgänglighet på flygbiljetter, förändrade skatter och avgifter på flygbiljetter och andar externa faktorer bortom vår kontroll, såsom t.ex. statliga parkavgifter i Botswana, kan göra att priser kan bli högre än de som har presenterats på denna sida.

Ring oss!
08-4106 09 90

Intresseanmälan

Namn:
E-post:
Telefon:
Önskat avresedatum:
Avreseort:
Stockholm
Köpenhamn
Göteborg
Annan
Antal personer:
Meddelande:
Intresseanmälan är naturligtvis
kostnadsfritt och inte bindande.

Boende på denna resa

Privat mobil camp
På våra safariresor i Botswana bor ni på en privat mobil tältcamp. Varje tält har full ståhöjd, campingsängar med madrass och sängkläder, lampa och en egen toalett och dusch i direkt anslutning till tältet. Läs mer om vår mobila tältcamp.

Inför resan

Innan avresa kan det vara bra att kolla igenom vår checklista nedan. Den är till för att ni lätt ska kunna kolla det allra viktigaste inför er resa.

Visum
För inresa i Botswana behöbvs inget visum för svenska medborgare. Till Zimbabwe krävs visum som kan köpas vid gränsen för USD 30 eller via Zimbabwes ambassad.

Vaccinationer Besök i god tid innan avresa en vaccinationsklinik för att få de vaccinationer och eventuell medicin ni behöver. Ta med ert vaccinationsbevis.

Resevaluta
Valutan i Botswana är Pula (BWP). Det är svårt att växla till sig Pula i Sverige, det bästa är att ta med USD i kontanter. VISA kort också bra att ta med. VISA och Mastercard accepteras någorlunda ofta men Amex sällan. Valutan i Zimbabwe är Sydafrikanska Rand. Rand kan ni växla till er innan avresa. Visum till Zimbabwe ska dock betalas med USD.

Biljett
Normalt sett får ni en e-ticket på email. Skriv ut biljetten och ta med den, den används för incheckning. Observera att en hel del flygbolag numera erbjuder incheckning på nätet i förväg. Kolla på respektive flygbolags hemsida. Innan ni reser ska ni kontrollera er flygbiljett. Detta gör ni genom att logga in med ert efternamn och bokningsnummer på checkmytrip.com. OBS! att undantag gäller för gruppbokningar. Om ni inte kommer åt er bokning via checkmytrip.com kontakta då oss så hjälper vi er.

Packning
Packa i mjuka, och gärna oömma, väskor om ni ska på safari. Hårda väskor kan vara svåra att få in i en safarijeep.

Tillåtet bagage Reglerna för hur mycket bagage ni får ha med er varierar mellan olika flygbolag. Kontrollera via respektive flygbolags hemsida. Notera att de flesta inrikesflyg i Södra Afrika endast tillåter 20 kg./person i incheckat bagage och endast en väska per person. Mindre safariflyg tillåter ofta endast 15 kg. bagage, inklusive handbagage, per person. OBS! att detta endast gäller ifall ni ska flyga inom Botswana. På de internationella flyg gäller oftast 20 eller 25 kg. bagage plus handbagage.

Försäkring
Innan ni reser se till att ni har en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring. Africana Travel säljer inga reseförsäkringar eller avbeställnings-skydd.

Incheckning på flyget
Ni checkar in på ert flyg antingen på flygplatsen eller på flygbolagets hemsida. Notera att inte alla flygbolag har incheckning online. Kontrollera på respektive flygbolags hemsida. De flesta flygbolag startar incheckning online 48 timmar innan avresa. Vi kan inte checka in er på flyget och vi kan inte boka er på platser med extra benutrymme men på vissa flygbolag kan ni själv göra detta på deras hemsida. Vissa flygbolag erbjuder också att reservera platser med extra benutrymme mot en extra avgift. Detta kan då oftast bokas och betalas online med kredit- eller betalkort.

Villkor
Vid köp av resa från Africana Travel ingår ni avtal med oss och genom ert köp accepterar ni våra villkor. Resor som bokas med oss omfattas av allmänna och särskilda villkor. Kontrollera därför våra villkor noga.

Vad ska jag packa inför safarin?

För att er safari ska bli så bra som möjligt har vi satt samman en checklista med saker ni bör tänka på att ta med.

Mjuka väskor. Packa era saker i mjuka väskor så att de lätt får plats i det begränsade utrymmet i safari jeepen. 

Kikare, många djur kommer att komma nära bilarna men ibland kan det vara bra med en kikare om vi ser t.ex. en leopard eller noshörning på avstånd.

Ficklampa eller pannlampa. Det är mörkt på nätterna i afrikansk vildmark så en ficklampa eller ännu hellre pannlampa är bra att ha.

Våtservetter. De kan vara bra att ha om ni vill tvätta av händerna innan ni äter

Spritservetter eller handdesinfektion för att försäkra er om att ni inte får i er bakterier genom era händer när ni äter. De är dessutom bra att ha för att rengöra eventuella skrapsår och liknande.

El adapter. I Botswana har de uttag med tre runda stickor men det är även vanligt att det finns engelska och svenska uttag på hotellen. Det är bra att ta med en adapter dock.

Vandringsskor (låga). Vandringsskor är det absolut bästa att ha på fötterna på en safari. Observera att det är bra om de är någorlunda svala. Det absolut bästa är om ni har bekväma vandringsskor som är vattenavstötande men inte vattentäta med vattentätt membran som exempelvis Gore Tex.

Sandaler eller lätta skor typ sneakers. Ta med ett par bekväma väl ingångna skor. Det är skönt att ta på lodgen/campen på kvällen.

Hatt eller keps för att skydda ert huvud från solen

Solglasögon. Solen i södra Afrika är extremt stark så det är viktigt att skydda ögonen.

Myggmedel. 

Solskyddskräm. Ta med gott om solskyddskräm med mycket hög solskyddsfaktor. Om ni reser under svensk höst/vinter är det extra viktigt att ha riktigt hög solskyddsfaktor i början.

Lätta kläder. Ta med tunna t-shorts och byxor/shorts. Funktionsmaterial är skönare än bomull.

Tröja och långbyxor. Det är ganska kallt på kvällar, nätter och morgnar i södra Afrika, framförallt mellan maj och september. Det är därför bra att ta med en tröja, tunnjacka och långbyxor.                            

Liten ryggsäck eller väska att ha kamera och liknande saker under dagarna

OBS! Innan ni åker besök en vaccinationsklinik och få de vaccinationer och malariaprofylax ni behöver!

Vanliga frågor

Vi har samlat vanliga frågor här.

Klimat och väder i Botswana

Botswana har ett ganska torrt klimat med markerad regn- respektive torrsäsong. Torrsäsongen är från maj till november medan regnsäsongen är från december till april. Hela landet är relativt torrt året om och det är fullt möjligt att besöka Botswana även under regnsäsongen då det sällan regnar ihållande eller kraftigt under långa perioder. Safari i Botswana är dock begränsat av framkomlighet framförallt under perioden januari-mars pga. av att områden runt Chobefloden och floderna i Okavango översvämmer pga. att mycket kommer från de kraftiga regnen i centrala Angola. Under torrsäsongen är det oftast soligt och helt molnfritt med temperaturer mellan 25 och 30 grader på eftermiddagarna och kalla klara nätter med temperaturer som kan krypa ner under fem grader. Frost förekommer några nätter varje år. Under regnsäsongen är det mer moln och en del kraftiga regnskurar som dock oftast inte är så långvariga. Temperaturerna kan mellan november och februari nå upp kring 40 grader och fuktig luft gör att även nätterna är varma.

Om Botswana

Botswana är ett land i södra Afrika som till ytan är ungefär lika stor som Frankrike men befolkningen är endast cirka två miljoner. Botswana är en republik. Landet gränsar till Sydafrika, Namibia, Angola, Zambia och Zimbabwe.

Om Victoriafallen

Victoriafallen på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia är 108 meter högt och 1700 meter brett och räknas som världens största vattenfall. Vattenfallen skapar en pelare av rök som syns på flera mils avstånd. Under regnsäsongen och början av torrsäsongen forsar 3 000 kubikmeter vatten per sekund genom fallen men i slutet av torrsäsongen endast cirka 300 kubikmeter per sekund.