Savannens kung

Safari i öppen jeep

Elefant nära en safarijeep

Leopard

Makoro tur i Okavango

Stora tält med sängar och full ståhöjd

Öppet mässtält för era måltider

Maun Lodge

Maun Lodge

Botswana och Victoriafallen

Känslan när du sitter vid lägerelden på kvällen och hör en elefant ruska om bland träden alldeles bakom mässtältet där din middag står serverad. En liten dos skräck blandas med fascination och adrenalin. Aldrig trodde du nog att du skulle komma så nära. Att middagens kalla öl skulle avnjutas med en elefant alldeles intill. En elefant som du kan höra men inte se. För trots att den bara är tio meter bort är den Afrikanska nattens mörker kompakt och förutom månen och den gnistrande stjärnhimlen ser du ingenting bortanför din lägereld.

Victoriafallens dån och piskande vatten är resans majestätiska avslutning. Vi lovar att Vic Falls som på ett lokalt språk heter (översatt) röken som mullrar kommer att fascinera än mer än ni innan anade. Välkomna på en resa till Botswana och Victoriafallen som ni aldrig kommer att glöma. Denna safariresa inkluderar bl.a.

 • Fem nätter i privat mobil camp i Okavango. Två nätter i Xakanaxa, Moremi Game Reserve, och tre nätter i Kwai Community Area
 • Boende på privat mobil camping med eget tält med dusch, toalett, säng, sägnkläder, handduk, tvål och schampo. Tälten har full ståhöjd och inkluderar myggnät.
 • Safari i öppen safarijeep i liten grupp, max sju deltagare i varje grupp
 • Safariguide som är extremt kunnig och erfaren
 • All mat och dryck under safarin
 • Alla parkavgifter i samband med safarin
 • Tre nätter på Chobe Safari Lodge
 • Guidad båttur på Chobe River I Chobe National Park
 • Heldagsutflykt till Victoriafallen (med start och avslut i Kasane, Botswana)
 • Internationellt flyg Stockholm, Köpenhamn, Göteborg-Botswana t.o.r. (ut till Maun och hem från Kasane)
 • Safariflyg från Maun till Kasane
 • Transfer t.o.r. Kasane Airport-Chobe Safari Lodge

 

Stockhkholm/Köpenhamn/Göteborg till Maun, Botswana, och hem från Kasane, Botswana, via JohannesburgKänslan

Intresseanmälan

Namn:
E-post:
Telefon:
Önskat avresedatum:
Avreseort:Stockholm
Köpenhamn
Göteborg
Annan
Antal personer:
Meddelande:
Intresseanmälan är naturligtvis kostnadsfritt och inte bindande.

Resebeskrivning

Notera att avresa från Skandinavien är dagen innan ankomst i Botswana. Avresedatum angivna på denna sida anger det datum resan startar i Botswana

Dag 1: Ankomst till Botswana – till Okavango

Ni byter flyg i Johannesburg och kommer till Maun, Botswana mitt på dagen. Vid ankomst till Maun Airport blir ni mötta av er safariguide med jeep. När alla kommit ut till jeepen beger ni er av mot Okavango och Moremi Game Reserve. Efter en kort bit stannar ni och er guide dukar upp lunch till er. Efter lunchen fortsätter ni till Moremi Game Reserve. Om ni hinner gör ni en kort game drive genom reservatet på väg till er camping. När ni kommer fram till er privat camp har personalen redan satt upp tälten, bäddat sängarna och värmt duschvatten till er. Efter dusch och ombyte väntar middag som er kock har lagat till er.  Camping i Xakanaxa, Moremi Game Reserve. Lunch och middag inklusive dryck ingår denna dag


Dag 2: Moremi Game Reserve – Xakanaxa area

Ni stiger upp kl. 05:30 äter frukost och gör er i ordning för en tidig game drive. När solen sakta kommer upp över Okavango beger ni er ut på safari. I jeepen finns filtar för att hålla er varma under de kyliga morgontimmarna. Efter 3-4 timmars safari kommer ni tillbaka till er camping för lunch och några timmars vila. Bli inte förvånade om ni ser djur som apor och även elefanter alldeles i närheten av campingen. Vid 15 tiden på eftermiddagen beger ni er ut på en safaritur igen. Under era safariturer i Xakanaxa befinner ni er mitt inne i Okavangodeltat med floder, sjöar och vårmarker omkring er. Deltat är hem till enorma mängder djur inklusive lejon, leopard, hyena, buffel, elefant, zebra, antiloper, fåglar, apor, krokodiler m.fl. Ni gör era safariturer morgon och eftermiddag/kväll när djuren är som mest aktiva. Ni bor även denna natt i Xakanaxa. Frukost, lunch och middag inklusive dryck ingår.


Dag 3: Moremi Game Reserve –Kwai Community Area

Ni stiger upp kl. 05:30 och startar er safari cirka kl. 7. När ni beger er tar resten av personalen ner er camp och transporterar den till Kwai där ni ska campa kommande tre nätter. Under förmiddagen denna dag är ni i Moremi game reserve för safari och ni stannar för picknicklunch ute i parken. Mitt på dagen lämnar ni Moremi game reserve och kommer in i det intilliggande Kwai Community Area. Kwai är ett av flera Community Areas som ligger mellan Moremi game Reserve och Chobe National park. Dessa områden kontrolleras av lokalbefolkningen vilket gör att turismen genererar pengar lokalt och bidrar till lokal utveckling. Områdena är stora och i princip orörda, de enda som bor här är ett några hundra personer i en liten by. Ni passerar byn Kwai under dagen och hinner även med en kortare safaritur innan ni kommer till er camping vid Third Bridge. Frukost, lunch och middag inklusive dryck ingår.


Dag 4 & 5: Kwai Communtiy Area

Dagarna startar med uppstigning kl. 05:30, frukost och förmiddagssafari vid 7. Lunch och siesta på er camping innan er eftermiddagssafari som startar cirka kl. 15. Kwai är ett område med lite mer öppen mark än Xakanaxa och ett fantastiskt djurliv. I området finns många stora rovdjur såsom lejon, leopard, gepard och schakal och mängder av gräsätare som elefant, buffel, impala, och lechwe (en sorts antilop). En av dagarna i Kwai gör ni en 2-2,5 timmars tur i Makoro (kanot gröpt ur trädstam). Ni glider tyst och stilla fram på floden och ser med lite tur djur som kommer ner till vattnet för att dricka. Frukost, lunch och middag inklusive dryck ingår.


Dag 6: Kwai Community Area till Maun och vidare till Chobe National Park

Efter frukost på er camping packar ni in väskorna i jeepen och beger er mot Maun. Ni äter lunch på vägen. I Maun släpps ni av vid Maun Airport. Från Maun flyger ni litet flygplan till Kasane. På Kasane Airport hämtas ni av personal från Chobe Safari Lodge som skjutsar er till lodgen som ligger precis vid Chobe River. Njut av en dusch och ett riktigt hotellrum. Middag på lodgen ingår. Boende på Chobe Safari Lodge.


Dag 7: Chobe Riverfront

Förmiddagen på egen hand. Njut av omgivningarna, spana fåglar och/eller stora djur vid Chobefloden från lodgens trädäck eller varför inte läsa en god bok en stund. Efter lunch gör ni en båttur på Chobefloden. Under de varma eftermiddagarna kommer mängder av djur ner till floden för att svalka sig och dricka. Med lite tur kan ni se antiloper, bufflar, elefanter m.fl. djur från er båt. Middag på lodgen på kvällen. Ni kan om vill på förmiddagen göra en safaritur i öppen jeep i Chobe National Park. Detta ingår inte i resans pris utan bokas och betalas i så fall på plats. Boende på Chobe Safari Lodge.


Dag 8: Victoriafallen

Efter frukost kommer er guide och hämtar er. Ni kör till Victoria Falls via gränsövergång till Zimbabwe där ni får visa pass och visum. Besök vid Victoriafallen, hantverksmarknaden och lunch ingår i dagens program. På eftermiddagen kör ni tillbaka till Kasane och släpps av vid er lodge. Middag på lodgen ingår. Boende på Chobe Safari Lodge.


Dag 9: Hemresa

Hotellet ordnar transfer till flygplatsen. Ni kör från hotellet cirka två timmar innan ert flyg avgår. Transfer till flygplatsen tar cirka en kvart.

Priser och avresor

Africana Travel tillhör sedan 1 januari 2017 African Tours and Safaris. Alla våra resor till Botswana bokar ni direkt via African Tours and Safaris.

Reservation

Vi reserverar oss för att information på denna sida kan vara aktuell. Klicka här för aktuell information om alla våra resor till Botswana

Varför safari till Ngorongorokratern

Ngorongorokratern är en helt unik plats som är hem till den största koncentrationen av landlevande däggdjur. Den är en av UNESCO:s världsarv och en plats som inte bör missas om ni reser till Tanzania. 

Ring oss!
08-4106 09 90

Intresseanmälan

Namn:
E-post:
Telefon:
Önskat avresedatum:
Avreseort:
Stockholm
Köpenhamn
Göteborg
Annan
Antal personer:
Meddelande:
Intresseanmälan är naturligtvis
kostnadsfritt och inte bindande.

Boende på denna resa

Privat mobil camp
På våra safariresor i Botswana bor ni på en privat mobil tältcamp. Varje tält har full ståhöjd, campingsängar med madrass och sängkläder, lampa och en egen toalett och dusch i direkt anslutning till tältet. Läs mer om vår mobila tältcamp.

Chobe Safari Lodge
En omtyckt och bra lodge av bra mellanklass med ett fantastiskt läger precis vid Chobefloden som också utgör gräns till Chobe National Park. Lodgen ligger i alldeles intill det område där fyra länder strålar samman; Botswana, Angola, Zambia och Zimbabwe. Läs mer om Chobe Safari Lodge.

Inför resan

Innan avresa kan det vara bra att kolla igenom vår checklista nedan. Den är till för att ni lätt ska kunna kolla det allra viktigaste inför er resa.

Visum
För inresa i Botswana behöbvs inget visum för svenska medborgare.

Vaccinationer Besök i god tid innan avresa en vaccinationsklinik för att få de vaccinationer och eventuell medicin ni behöver. Ta med ert vaccinationsbevis.

Resevaluta
Valutan i Botswana är Pula (BWP). Det är svårt att växla till sig Pula i Sverige, det bästa är att ta med USD i kontanter. VISA kort också bra att ta med. VISA och Mastercard accepteras någorlunda ofta men Am Ex sällan.

Biljett
Normalt sett får ni en e-ticket på email. Skriv ut biljetten och ta med den, den används för incheckning. Observera att en hel del flygbolag numera erbjuder incheckning på nätet i förväg. Kolla på respektive flygbolags hemsida. Innan ni reser ska ni kontrollera er flygbiljett. Detta gör ni genom att logga in med ert efternamn och bokningsnummer på checkmytrip.com. OBS! att undantag gäller för gruppbokningar. Om ni inte kommer åt er bokning via checkmytrip.com kontakta då oss så hjälper vi er.

Packning
Packa i mjuka, och gärna oömma, väskor om ni ska på safari. Hårda väskor kan vara svåra att få in i en safarijeep.

Tillåtet bagage Reglerna för hur mycket bagage ni får ha med er varierar mellan olika flygbolag. Kontrollera via respektive flygbolags hemsida. Notera att de flesta inrikesflyg i Södra Afrika endast tillåter 20 kg./person i incheckat bagage och endast en väska per person. Mindre safariflyg tillåter ofta endast 15 kg. bagage, inklusive handbagage, per person. OBS! att detta endast gäller ifall ni ska flyga inom Botswana. På de internationella flyg gäller ofast 20 eller 25 kg. bagage plus handbagage.

Försäkring
Innan ni reser se till att ni har en fullgod reseförsäkring. Observera att i flera betal- och kreditkort ingår reseförsäkring om ni betalar med kortet. Kolla noga upp vad som ingår i er hemförsäkring och ert kort innan ni tecknar extra reseförsäkring. Africana Travel säljer inga reseförsäkringar eller avbeställnings-skydd.

Incheckning på flyget
Ni checkar in på ert flyg antingen på flygplatsen eller på flygbolagets hemsida. Notera att inte alla flygbolag har incheckning online. Kontrollera på respektive flygbolags hemsida. De flesta flygbolag startar incheckning online 48 timmar innan avresa. Vi kan inte checka in er på flyget och vi kan inte boka er på platser med extra benutrymme men på vissa flygbolag kan ni själv göra detta på deras hemsida. Vissa flygbolag erbjuder också att reservera platser med extra benutrymme mot en extra avgift. Detta kan då oftast bokas och betalas online med kredit- eller betalkort.

Villkor
Vid köp av resa från Africana Travel ingår ni avtal med oss och genom ert köp accepterar ni våra villkor. Resor som bokas med oss omfattas av allmänna och särskilda villkor. Kontrollera därför våra villkor noga.

Vad ska jag packa inför safarin?

För att er safari ska bli så bra som möjligt har vi satt samman en checklista med saker ni bör tänka på att ta med.

Mjuka väskor. Packa era saker i mjuka väskor så att de lätt får plats i det begränsade utrymmet i safari jeepen. Det är möjligt att lämna en väska som ni inte behöver på safarin i ett låst rum på hotellet men observera att inrikesflyg till Zanzibar tillåter endast en väska per person.  

Kikare, många djur kommer att komma nära bilarna men ibland kan det vara bra med en kikare om vi ser t.ex. en leopard eller noshörning på avstånd.

Ficklampa eller pannlampa. Det är mörkt på nätterna i afrikansk vildmark så en ficklampa eller ännu hellre pannlampa är bra att ha.

Våtservetter. De kan vara bra att ha om ni vill tvätta av händerna innan ni äter

Spritservetter eller handdesinfektion för att försäkra er om att ni inte får i er bakterier genom era händer när ni äter. De är dessutom bra att ha för att rengöra eventuella skrapsår och liknande.

El adapter. I Botswana har de uttag med tre runda stickor men det är även vanligt att det finns engelska och svenska uttag på hotellen. Det är bra att ta med en adapter dock.

Vandringsskor (låga). Vandringsskor är det absolut bästa att ha på fötterna på en safari. Observera att det är bra om de är någorlunda svala. Det absolut bästa är om ni har bekväma vandringsskor som är vattenavstötande men inte vattentäta med vattentätt membran som exempelvis Gore Tex.

Sandaler eller lätta skor typ sneakers. Ta med ett par bekväma väl ingångna skor. Det är skönt att ta på lodgen/campen på kvällen.

Hatt eller keps för att skydda ert huvud från solen

Solglasögon. Solen i södra Afrika är extremt stark så det är viktigt att skydda ögonen.

Myggmedel. 

Solskyddskräm. Ta med gott om solskyddskräm med mycket hög solskyddsfaktor. Om ni reser under svensk höst/vinter är det extra viktigt att ha riktigt hög solskyddsfaktor i början.

Lätta kläder. Ta med tunna t-shorts och byxor/shorts. Funktionsmaterial är skönare än bomull.

Tröja och långbyxor. Det är ganska kallt på kvällar, nätter och morgnar i södra Afrika, framförallt mellan maj och september. Det är därför bra att ta med en tröja, tunnjacka och långbyxor.                            

Liten ryggsäck eller väska att ha kamera och liknande saker under dagarna

OBS! Innan ni åker besök en vaccinationsklinik och få de vaccinationer och malariaprofylax ni behöver!

Vanliga frågor

Vi har samlat vanliga frågor här.

Klimat och väder i Botswana

Botswana har ett ganska torrt klimat med markerad regn- respektive torrsäsong. Torrsäsongen är från maj till november medan regsäsongen är från december till april. Hela landet är relativt torrt året om och det är fullt möjligt att besöka Botswana även under regnsäsongen då det sällan regnar ihållande eller kraftigt under långa perioder. Safari i Botswana är dock begränsat av framkomlighet framförallt under perioden januari-mars pga. av att områden runt Chobefloden och floderna i Okavango översvämmer pga. att mycket kommer från de kraftiga regnen i centrala Angola. Under torrsäsongen är det oftast soligt och helt molnfritt med temperaturer mellan 25 och 30 grader på eftermiddagarna och kalla klara nätter med temperaturer som kan krypa ner under fem grader. Frost förekommer några nätter varje år. Under regnsäsongen är det mer moln och en del kraftiga regnskurar som dock oftast inte är så långvariga. Temperaturerna kan mellan november och februari nå upp kring 40 grader och fuktig luft gör att även nätterna är varma.

Om Botswana

Botswana är ett land i södra Afrika som till ytan är ungefär lika stor som Frankrike men befolkningen är endast cirka två miljoner. Botswana är en republik. Landet gränsar till Sydafrika, Namibia, Angola, Zambia och Zimbabwe.

Om Victoriafallen

Victoriafallen på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia är 108 meter högt och 1700 meter brett och räknas som världens största vattenfall. Vattenfallen skapar en pelare av rök som syns på flera mils avstånd. Under regnsäsongen och början av torrsäsongen forsar 3 000 kubikmeter vatten per sekund genom fallen men i slutet av torrsäsongen endast cirka 300 kubikmeter per sekund.